UnitedConsumers
Achtergrond

Iriscopie: wat vergoedt mijn zorgverzekering?

Iriscopie is een eeuwenoude techniek waarbij de iris - dus het gekleurde deel van het oog - onder de loep wordt genomen. Aan de hand van de iris kan een iriscopist jou iets vertellen over de fysieke situatie en emotionele betekenis van je organen. Een ander woord voor iriscopie is irisdiagnostiek of iridologie. Maar wat is iriscopie precies? En worden de kosten van iriscopie vergoed door je zorgverzekeraar?

Wat is iriscopie?

Iriscopie is een natuurgeneeskundige methode waarbij wordt gekeken naar het regenboogvlies van het oog. Je kunt een iriscopist onder andere raadplegen bij milde pijnklachten, allergieën of aanhoudende vermoeidheid. Daarnaast kun je preventief een iriscopist inschakelen voor een algehele gezondheidscheck-up. De iriscopist geeft je vervolgens advies over je leefwijze en/of eetgewoonte.

Wat doet een iriscopist?

De iriscopist kijkt naar afwijkingen in de iris, zoals bijvoorbeeld verkleuringen, puntjes, vlekken en strepen. Aan de hand van de kleurpigment en vezelstructuur van het oog kan de iriscopist de conditie van je organen 'lezen'. Vervolgens geeft de iriscopist advies over de inname van extra vitaminen, mineralen of bepaalde kruiden, waardoor klachten kunnen afnemen of zelfs helemaal kunnen verdwijnen. De iriscopist kijkt dus niet naar oogafwijkingen. Hiervoor kun je een opticien of oogarts raadplegen.

Kosten iriscopie

De basisverzekering biedt geen vergoeding voor iriscopie. Doordat iriscopie onder de voorwaarden van alternatieve geneeskunde valt, en dus niet wetenschappelijk bewezen is, komt de vergoeding niet uit de basisverzekering. Wel kun je een aanvullende verzekering afsluiten met een budget voor alternatieve geneeskunde

Zorgverlener vinden

In de UnitedConsumers Zorgzoeker vind je alle zorgverleners bij jou in de buurt.

Vind een zorgverlener

Onze zorgverzekeringen

Wij bieden verschillende soorten zorgverzekeringen aan, zodat er altijd een pakket is dat bij je past.

Bekijk zorgverzekeringen
Wil je een goede service?

Een goede service, daar staan wij voor. Om je dit te kunnen bieden gebruiken wij cookies. Door op 'Ja, dat wil ik' te klikken ga je hier mee akkoord. Bekijk hier onze privacy statement voor meer uitleg.

Nee, ik wil alleen minimale cookies