UnitedConsumers
Achtergrond

Homeopathie

Homeopathie is een alternatieve geneeskunde, waarbij het zelfherstellend vermogen van het lichaam wordt aangesproken. Omdat het een vorm van alternatieve zorg is, krijg je homeopathie niet vergoed vanuit de basisverzekering. Wel kun je hier een aanvullende verzekering voor afsluiten. Wij vertellen je wat homeopathie is, en hoe het zit met de vergoeding voor homeopathie.

Wat is homeopathie?

Homeopathie stimuleert het zelfgenezend vermogen van het lichaam. De homeopaat kijkt niet alleen naar de specifieke klacht(en) die je hebt, maar ook naar lichamelijke, mentale en emotionele kenmerken. Op basis daarvan zoekt de homeopaat naar een bepaalde stof (homeopathisch geneesmiddel) die bij het totaalplaatje past en die het zelfgenezend vermogen van het lichaam stimuleert. Op die manier herstelt het lichaam zichzelf en verdwijnen de klachten op een natuurlijke manier.

Waarvoor kan homeopathie worden ingezet?

Een homeopathisch geneesmiddel is gemaakt van mineralen, of van plantaardige en dierlijke substanties. Het principe van homeopathie is dat het geneesmiddel bij een gezond persoon dezelfde reactie of ziektesymptomen zou veroorzaken als waar de patient op dit moment last van heeft. Dit heet ook wel het similia-principe. Homeopathie kan worden ingezet bij:

  • Reuma.
  • Pijnklachten.
  • Astma (COPD).
  • Psychische aandoeningen.
  • Onverklaarbare lichamelijke klachten (SOLK).

Homeopathie vergoeding 

Homeopathie wordt niet door de basisverzekering vergoed, omdat alternatieve geneeswijzen niet wetenschappelijk bewezen zijn. Wel kun je een aanvullende verzekering voor homeopathie afsluiten. Tot welk bedrag voor homeopathie je verzekerd bent, verschilt per aanvullend pakket. Houd er wel rekening mee dat de homeopaat waar je naartoe gaat aangesloten moet zijn bij een door je zorgverzekeraar goedgekeurde beroepsvereniging.

Zorgverlener vinden

In de UnitedConsumers Zorgzoeker vind je alle zorgverleners bij jou in de buurt.

Vind een zorgverlener

Onze zorgverzekeringen

Wij bieden verschillende soorten zorgverzekeringen aan, zodat er altijd een pakket is dat bij je past.

Bekijk zorgverzekeringen
Wil je een goede service?

Een goede service, daar staan wij voor. Om je dit te kunnen bieden gebruiken wij cookies. Door op 'Ja, dat wil ik' te klikken ga je hier mee akkoord. Bekijk hier onze privacy statement voor meer uitleg.

Nee, ik wil alleen minimale cookies