Contact
Mijn UnitedConsumers

Vergoeding hospice

Een hospice is een instelling die zorg verleent aan mensen in de laatste levensfase. Dat gebeurt niet thuis, maar wel in een huiselijke sfeer, bijvoorbeeld in een bijna-thuis-huis. Een hospice ontlast de mantelzorgers, waardoor deze zich kunnen focussen op een waardig afscheid. Wij vertellen je meer over de eigen bijdrage hospice en de hospice vergoeding!


Hospice vergoeding

Vergoeding voor een hospice kan uit de Wlz of de basisverzekering komen. Heeft een patiënt een WLZ-indicatie en is de levensverwachting drie maanden of korter, dan komt deze in aanmerking voor een WLZ-vergoeding. Wie geen WLZ-indicatie heeft, krijgt een volledige vergoeding vanuit de basisverzekering.


Eigen bijdrage hospice

Al bieden zowel de WLZ als de basisverzekering een volledige vergoeding, kan het hospice eigen bijdrage vragen. Het is gebruikelijk dat deze voor het eten en drinken wordt gevraagd, oftewel hotelmatige kosten. Voor deze hospice eigen bijdrage kun je eventueel een aanvullende zorgverzekering afsluiten.


Hospice vergoeding: verschillende soorten

Een hospice biedt wat we noemen: palliatief terminale zorg. In Nederland zijn er verschillende soorten hospices, elk met een eigen doelgroep en toelatingsvoorwaarden.

  • Particuliere hospice wordt ook wel een bijna-thuis-huis genoemd. Dit is een hospice die met name door vrijwilligers wordt gerund. De patiënt krijgt zorg alsof hij of zij thuis is; van de huisarts en de wijkverpleegkundigen van de thuiszorg. De medewerkers zijn niet de hele dag aanwezig.
  • Toegelaten hospice: voldoet aan de wettelijke eisen die voor zorginstellingen gelden. Deze hospices zijn bedoeld voor patiënten met een complexere zorgvraag, zoals ggz-problematiek of dementie. De verpleegkundigen zijn 24 uur per dag beschikbaar.
  • Kinderhospice: biedt terminale zorg aan ernstig zieke kinderen. Er worden allerlei activiteiten voor hen georganiseerd in een huiselijke omgeving. De verzorgers en verpleegkundigen zijn 24 uur per dag aanwezig.

Zorgverlener vinden

In de UnitedConsumers Zorgzoeker vind je alle zorgverleners bij jou in de buurt.

> Vind een zorgverlener

 

Onze zorgverzekeringen

Wij bieden verschillende soorten zorgverzekeringen aan, zodat er altijd een pakket is dat bij je past.

> Bekijk zorgverzekeringen

 

Meer vergoedingen

Geneeskundige zorg
Cursus dementie
Mantelzorg

 

 

Terug naar alle vergoedingen