UnitedConsumers
Achtergrond

Vergoeding mantelzorg

Mantelzorgers kunnen alle hulp en ondersteuning gebruiken. Maar hoe kunnen ze een financiële compensatie ontvangen voor wat als vrijwilligerswerk wordt beschouwd? Op deze pagina lees je wat je basisverzekering, een aanvullende verzekering en jouw gemeente vergoedt.

Mantelzorg vergoeding

Vergoeding voor mantelzorg

Mantelzorg is in principe een vrijwillige en onbetaalde vorm van zorg – vaak van familieleden of vrienden die elkaar een helpende hand toesteken. Toch zijn er verschillende manieren waarop een zorgverzekering mantelzorg (deels) vergoedt. Lees hieronder over vergoedingen voor cursussenpsychische hulp en respijtzorg (vervangende mantelzorg). Benieuwd naar de vergoeding voor mantelzorg uit onze zorgverzekeringen? Bekijk het hierboven.

Vervangende mantelzorg vergoeding

Mantelzorg is een zware taak. Mocht je er even tussenuit willen gaan, dan kan een herstellingsoord of zorghotel je naaste verzorgen. Ook voor patiënten die van een operatie genezen of op een wachtlijst staan, is dit een goede optie.

In plaats van je naaste naar een zorghotel te brengen, kun je kiezen voor respijtzorg. Dan neemt een professional tijdelijk de zorg van je over – thuis of bij een dagverblijf. 

Mantelzorgmakelaar

Loop je tegen regels aan bij de zorg voor je naaste? Daar is de mantelzorgmakelaar voor. Hij of zij kan je helpen met praktische dingen zoals het aanvragen van toeslagen of het regelen van extra zorg.

Mantelzorg vergoeding uit PGB (Persoonsgebonden budget)

Het Persoonsgebonden Budget (PGB) is een budget waarmee een patiënt zelf zorg inkoopt. Krijgt degene die je verzorgt een PGB, dan mag hij of zij dit bedrag gebruiken om jou te vergoeden. Het maakt daarbij niet uit of je familie van elkaar bent of niet.

Mantelzorg vergoeding belastingdienst

Maak je zorgkosten voor iemand die bij jou in huis woont, dan kun je deze van je loon aftrekken om op die manier minder belasting te betalen.

Mantelzorg vergoeding gemeente

Een gemeentelijk budget voor de ondersteuning en begeleiding van mantelzorgers is er altijd, maar hoe elke gemeente dit bedrag precies besteedt, verschilt. Bekijk hier welk budget je gemeente voor mantelzorg heeft gereserveerd.

Mantelzorgcursus: omgaan met dementie

De cursus DementieOnline vertelt je waar je mogelijk tegenaan loopt wanneer je voor iemand met dementie zorgt. Maar er is ook aandacht voor je eigen houding en werkwijze in de meest uiteenlopende situaties.

Psychologische hulp

Werken als mantelzorger is zwaar. Bij een burn-out, stress, angsten of relatieproblemen kun je terecht bij de eerstelijns psycholoog.

Zorgverlener vinden

In de UnitedConsumers Zorgzoeker vind je alle zorgverleners bij jou in de buurt.

Vind een zorgverlener

Onze zorgverzekeringen

Wij bieden verschillende soorten zorgverzekeringen aan, zodat er altijd een pakket is dat bij je past.

Bekijk zorgverzekeringen
Terug naar alle vergoedingen
Wil je een goede service?

Een goede service, daar staan wij voor. Om je dit te kunnen bieden gebruiken wij cookies. Door op 'Ja, dat wil ik' te klikken ga je hier mee akkoord. Bekijk hier onze privacy statement voor meer uitleg.

Nee, ik wil alleen minimale cookies