UnitedConsumers
Achtergrond

Wat is eerstelijnszorg en tweedelijnszorg?

In Nederland heb je altijd toegang tot eerstelijnszorg. Als het nodig is, word je doorverwezen naar tweedelijnszorg. Maar, wat is eerstelijnszorg en wat is tweedelijnszorg?

Eerstelijns vs. tweedelijns zorg - Banner

Wat is eerstelijnszorg?

Zorg waar iedereen zonder verwijzing gebruik van kan maken, wordt eerstelijnszorg genoemd. Heb je problemen met jouw gezondheid? Dan kom je in eerste instantie uit bij eerstelijnszorg. Kunnen zij je niet helpen? Dan verwijst de eerstelijnszorg je door naar tweedelijnszorg. Tot eerstelijnszorg behoren:

Fysiotherapeuten en psychologen worden tot de eerstelijnszorg gerekend, omdat zij je kunnen doorverwijzen naar de meer gespecialiseerde tweedelijnszorg.


Wat is tweedelijnszorg?

Tweedelijnszorg is zorg waarvoor je een verwijzing nodig hebt. Tweedelijnszorg is ondere andere de zorg door specialisten in ziekenhuizen en klinieken en revalidatiezorg. Maar ook tweedelijns ggz, zoals psychologische zorg, valt hieronder. De meeste tweedelijnszorg wordt vergoed vanuit de basisverzekering. In veel gevallen betaal je wel eerst jouw eigen risico


Verschil eerstelijnszorg en tweedelijnszorg

Het onderscheid tussen eerstelijnszorg en tweedelijnszorg wordt gemaakt om patiënten op de juiste manier naar gespecialiseerde zorg door te verwijzen.

Voorbeeld:

De huisarts (eerstelijnszorg) kan ziektes en aandoeningen herkennen. Indien nodig kan de huisarts je dan doorverwijzen naar de juiste specialist (tweedelijnszorg). Dankzij dit systeem worden er geen kosten gemaakt door onnodige bezoeken aan gespecialiseerde zorg. 


Vergoeding eerstelijnszorg en tweedelijnszorg

Of eerstelijnszorg en tweedelijnszorg wordt vergoed, hangt af van je zorgverzekering en van het type zorg. Je huisarts of een bezoekje aan het ziekenhuis wordt natuurlijk vergoed vanuit de basisverzekering. Maar, de kosten voor fysiotherapie worden alleen vergoed als je een aanvullende verzekering hebt.

Daarom is het slim om van tevoren te bekijken voor welke zorg je verzekerd bent en te bekijken welke zorgkosten je vergoed wilt hebben.


Ook interessant

Vergoedingen basisverzekering - Thumbnail
Vergoedingen basisverzekering: wat zit er in de basisverzekering?
Terhandstellingskosten - Thumbnail
Terhandstellingskosten apotheek: wat zijn terhandstellingskosten?
Patientenrechten - Thumbnail
Patiëntenrechten: wat is de WGBO wet?
Blog homepage
Wil je een goede service?

Een goede service, daar staan wij voor. Om je dit te kunnen bieden gebruiken wij cookies. Door op 'Ja, dat wil ik' te klikken ga je hier mee akkoord. Bekijk hier onze privacy statement voor meer uitleg.

Nee, ik wil alleen minimale cookies