Contact
Mijn UnitedConsumers

Vergoeding huisarts

Als je gezondheidsklachten hebt, ga je naar de huisarts. De huisarts is op de hoogte van jouw gezondheid en kan je helpen bij het verhelpen van de klacht of het regelen van de juiste doorverwijzing.

Vergoeding huisarts

Vanuit de basisverzekering krijg je een volledige vergoeding voor de huisarts. Je betaalt ook geen eigen risico voor huisartsenzorg.

huisarts 

Eigen risico huisarts

Voor huisartsenzorg betaal je geen eigen risico. In sommige gevallen betaal je wel eigen risico voor doorverwijzingen of materialen:

 • Geneesmiddelen die je huisarts voorschrijft, m.u.v. voorkeursgeneesmiddelen.
 • Behandelingen waarvoor jouw huisarts je doorverwijst naar het ziekenhuis.
 • De kosten van het spiraaltje (niet voor het plaatsen door jouw huisarts).
 • Laboratoriumonderzoek (zoals bloedonderzoek).
 • Het stoppen-met-roken programma.

 

Waarvoor kan ik naar de huisarts?

Je kunt naar de huisarts voor alle vragen en klachten omtrent je gezondheid. In feite is de huisarts het eerste aanspreekpunt. Van een schram tot zware klachten: de huisarts staat voor je klaar. Bij gezondheidsklachten (fysiek en mentaal) kun je dus altijd een afspraak maken met je huisarts. De huisarts geeft advies, schrijft medicijnen voor of verwijst je door naar de juiste zorgverlener. Zo weet je zeker dat je altijd de juiste zorg krijgt.


 

Huisarts, huisartsenpost of spoedeisende hulp

Wanneer ga je naar de huisarts, de huisartsenpost of de spoedeisende hulp? Dat hangt af van de ernst van de situatie en eventueel het moment van de dag. Benieuwd of je een arts nodig hebt in jouw situatie? Check dan de 'moet ik naar de dokter app'.

Huisarts

Doordeweeks overdag kun je met jouw klachten en vragen terecht bij je huisarts. Is het een spoedgeval? Dan heeft je huisarts vaak een keuzemenu waarin je direct kunt kiezen voor spoed. Zo krijg je snel iemand aan de lijn die je kan helpen. Indien nodig, kan er een spoedafspraak met je worden ingepland of je wordt doorverwezen naar de spoedeisende hulp.

Huisartsenpost

Doordeweeks in de avond, ’s nachts en in het weekend kun je jouw dichtstbijzijnde huisartsenpost bellen als je denkt dat hulp niet langer kan wachten. Je krijgt vervolgens iemand aan de lijn die, aan de hand van een aantal vragen, inschat hoe dringend jouw situatie is. Zij vertellen je of je zelf iets kunt doen, langs moet komen of een ambulance nodig hebt. Voor de huisartsenpost geldt geen eigen risico.

Spoedeisende hulp

Bij de spoedeisende hulp ben je vaak sneller aan de beurt met een verwijzing van je huisarts of huisartsenpost. Kun je niet wachten op je huisarts of huisartsenpost? Dan kun je direct naar de spoedeisende hulp gaan. Let op dat je dan misschien langer moet wachten of dat je alsnog naar je huisart wordt gestuurd. Voor een bezoek aan de spoedeisende hulp betaal je altijd eigen risico.


 

Ik zoek een andere huisarts

Via de UnitedConsumers Zorgzoeker vind je een nieuwe huisarts bij jou in de buurt. Als de huisarts geen nieuwe patiënten aanneemt, kun je wel terecht als passant. Dat betekent dat je er altijd terecht kunt als jouw klachten dringend zijn. Ben je passant bij een huisarts met contract, dan krijg je een volledige vergoeding voor de huisarts.

> Naar de UnitedConsumers Zorgzoeker


 

Verwijzing huisarts vergoeding

Voor sommige zorg heb je een verwijsbrief nodig van de huisarts. Als je deze zorgkosten vergoed wilt krijgen, dan dien je eerst langs te gaan bij de huisarts met je klacht. Je hebt een verwijzing nodig voor de volgende zorgsoorten:

 • Revalidatie.
 • Hulpmiddelen.
 • Ziekenhuiszorg.
 • Ooglidcorrectie.
 • Huidbehandeling.
 • Buikwandcorrectie.
 • Psychologische zorg.
 • Medicijnen op recept.

Verklaring in plaats van een verwijzing

Voor sommige zorgsoorten heb je een verklaring in plaats van een verwijzing nodig. Denk hierbij bijvoorbeeld aan fysiotherapie bij een chronische aandoening. In de verklaring staat de diagnose van de arts. Op basis van de verklaring krijg je de juiste behandeling van de zorgverlener. Bovendien is de verklaring belangrijk in de bepaling of je de behandeling vergoed krijgt.

Machtiging in plaats van verwijzing

Voor sommige zorg dien je toestemming van je zorgverzekeraar (VGZ) te krijgen. Deze toestemming wordt ook wel een machtiging genoemd en geldt voor sommige behandelingen, geneesmiddelen en hulpmiddelen. 


Zorgverlener vinden

In de UnitedConsumers Zorgzoeker vind je alle zorgverleners bij jou in de buurt.

> Vind een zorgverlener

 

Onze zorgverzekeringen

Wij bieden verschillende soorten zorgverzekeringen aan, zodat er altijd een pakket is dat bij je past.

> Bekijk zorgverzekeringen

 

Meer vergoedingen

Spoedeisende hulp
Ziekenhuiszorg
Medicijnen

 

 

Terug naar alle vergoedingen