Vergoeding huisarts

Wanneer u ergens last van heeft, gaat u vaak eerst langs de huisarts. Dit kost u in de meeste gevallen helemaal niets omdat huisartsenzorg vergoed wordt vanuit de basisverzekering. De overheid wil namelijk dat niemand klachten te lang onbehandeld laat, omdat dit vaak alleen maar zorgt voor een verergering van de klachten. Ga dus altijd op tijd naar uw huisarts.

vinkje Vergoeding uit basisverzekering
kruisje Vergoeding uit aanvullende verzekering
kruisje Eigen risico van toepassing

Vergoeding van de huisarts

De huisarts wordt vergoed vanuit de basisverzekering. Om te stimuleren dat u bij klachten naar de huisarts gaat, betaalt u voor huisartsenzorg geen eigen risico.

Iedere huisarts rekent een inschrijftarief. De kosten worden ook gerekend wanneer u niet naar de huisarts gaat. VGZ en Bewuzt vergoeden deze kosten volledig. Hier betaalt u zelf niets voor, ook geen eigen risico.

Huisartsenpost eigen risico

Over de meeste zorg uit de basisverzekering betaalt u eigen risico. Bezoek aan de huisarts of de huisartsenpost is hiervan vrijgesteld. U betaalt voor deze zorg dus geen eigen risico. Heeft u klachten? Ga dan op tijd naar de huisarts.

Huisarts, huisartsenpost of spoedeisende hulp?

Wanneer gaat u naar de huisarts, de huisartsenpost en spoedeisende hulp? Dat hangt af van de ernst van de situatie en eventueel (het moment van) de dag. Benieuwd of u überhaupt een arts nodig heeft? Check dan de 'moet ik naar de dokter app'.

Huisarts

Doordeweeks overdag kunt u met uw klachten en vragen terecht bij uw huisarts. Is het een spoedgeval? Dan heeft uw huisarts vaak een keuzemenu waarin u direct kunt kiezen voor spoed. Zo krijgt u snel iemand aan de lijn die u kan helpen.

Huisartsenpost

Doordeweeks in de avond, ’s nachts en in het weekend kunt u uw dichtstbijzijnde huisartsenpost bellen als u denkt dat de hulp niet langer kan wachten. U krijgt vervolgens iemand aan de lijn die, aan de hand van een aantal vragen, inschat hoe dringend uw situatie is. U wordt dan verteld of u zelf iets kunt doen of langs moet komen.

Spoedeisende hulp

Bij de spoedeisende hulp kunt u niet zomaar terecht. Hiervoor heeft u een verwijzing van uw huisarts of huisartsenpost nodig. Denkt u dat uzelf of iemand in uw omgeving in acuut levensgevaar is? Bel dan 112. Hiervoor heeft u natuurlijk geen verwijzing nodig.

Eigen risico huisarts

Op zorg die vergoed wordt vanuit de basisverzekering geldt het eigen risico, behalve op huisartsenzorg en verloskundige zorg. U kunt dus naar de huisarts, zonder dat u hiervoor eigen risico hoeft te betalen. U betaalt dan dus helemaal niets. In sommige gevallen betaalt u wel eigen risico:

  • Geneesmiddelen die uw huisarts voorschrijft, m.u.v. voorkeursgeneesmiddelen
  • De kosten van het spiraaltje (niet voor het plaatsen door uw huisarts)
  • Behandelingen waarvoor uw huisarts u verwijst naar het ziekenhuis
  • Laboratoriumonderzoek (zoals bloedonderzoek)
  • Het stoppen-met-roken programma

Vergoeding huisarts voor kinderen

Uiteraard krijgt uw kind tot 18 jaar ook een volledige vergoeding vanuit de basisverzekering voor de huisarts. Het eigen risico is nooit van toepassing bij kinderen onder de 18 jaar .