Wanneer u ergens last van heeft, gaat u vaak eerst even langs de huisarts. Dit kost u in de meeste gevallen helemaal niets, omdat huisartsenzorg vergoed wordt vanuit de basisverzekering. De overheid wil namelijk dat niemand klachten te lang onbehandeld laat. Dit zorgt vaak alleen maar voor een verergering van de klachten en kan uw verzekeraar dus meer kosten opleveren.
![]() |
Vergoeding huisarts uit basisverzekering |
![]() |
Vergoeding uit aanvullende verzekering |
![]() |
Eigen risico van toepassing |
De huisarts wordt vergoed vanuit de basisverzekering. Iedere huisarts rekent een inschrijftarief. Deze kosten worden ook gerekend wanneer u niet naar de huisarts gaat. De basisverzekering vergoedt deze kosten voor u. Hier betaalt u zelf niets voor, ook geen eigen risico. Waarschijnlijk wist u niet eens dat de huisarts kosten doorberekent doordat uw zorgverzekering deze automatisch voor u betaalt.
Op zorg die vergoed wordt vanuit de basisverzekering geldt het eigen risico, behalve op huisartsenzorg en verloskundige zorg. Dit is essentiële zorg die voor iedereen toegankelijk moet zijn. Dat is de reden dat deze zorg, dus ook van de huisartsenpost, is vrijgesteld van het eigen risico.
U kunt dus naar de huisarts, zonder dat u hiervoor (eigen risico) hoeft te betalen. In sommige gevallen betaalt u wel eigen risico voor doorverwijzingen of materialen:
Wanneer gaat u naar de huisarts, de huisartsenpost of de spoedeisende hulp? Dat hangt af van de ernst van de situatie en eventueel (het moment van) de dag. Benieuwd of u een arts nodig heeft in uw situatie? Check dan de 'moet ik naar de dokter app'.
Doordeweeks overdag kunt u met uw klachten en vragen terecht bij uw huisarts. Is het een spoedgeval? Dan heeft uw huisarts vaak een keuzemenu waarin u direct kunt kiezen voor spoed. Zo krijgt u snel iemand aan de lijn die u kan helpen. Indien nodig, kan er een spoedafspraak met u worden ingepland of u wordt doorverwezen naar de spoedeisende hulp.
Doordeweeks in de avond, ’s nachts en in het weekend kunt u uw dichtstbijzijnde huisartsenpost bellen als u denkt dat hulp niet langer kan wachten. U krijgt vervolgens iemand aan de lijn die, aan de hand van een aantal vragen, inschat hoe dringend uw situatie is. Zij vertellen u of u zelf iets kunt doen, langs moet komen of een ambulance nodig heeft.
Bij de spoedeisende hulp bent u vaak sneller aan de beurt met een verwijzing van uw huisarts of huisartsenpost. Kunt u niet wachten op uw huisarts of huisartsenpost? Dan kunt u direct naar de spoedeisende hulp gaan. Let op dat u dan misschien langer moet wachten of dat u alsnog naar uw huisart wordt gestuurd.