Als u gezondheidsklachten heeft, gaat u naar de huisarts. De huisarts is op de hoogte van uw gezondheid en kan u helpen bij het verhelpen van de klacht of het regelen van de juiste doorverwijzing.
Vanuit de basisverzekering krijgt u een volledige vergoeding voor de huisarts. U betaalt ook geen eigen risico voor huisartsenzorg.
Voor huisartsenzorg betaalt u geen eigen risico. In sommige gevallen betaalt u wel eigen risico voor doorverwijzingen of materialen:
U kunt naar de huisarts voor alle vragen en klachten omtrent uw gezondheid. In feite is de huisarts het eerste aanspreekpunt. Van een schram tot zware klachten: de huisarts staat voor u klaar. Bij gezondheidsklachten (fysiek en mentaal) kunt u dus altijd een afspraak maken met uw huisarts. De huisarts geeft advies, schrijft medicijnen voor of verwijst u door naar de juiste zorgverlener. Zo weet u zeker dat u altijd de juiste zorg krijgt.
Wanneer gaat u naar de huisarts, de huisartsenpost of de spoedeisende hulp? Dat hangt af van de ernst van de situatie en eventueel het moment van de dag. Benieuwd of u een arts nodig heeft in uw situatie? Check dan de 'moet ik naar de dokter app'.
Doordeweeks overdag kunt u met uw klachten en vragen terecht bij uw huisarts. Is het een spoedgeval? Dan heeft uw huisarts vaak een keuzemenu waarin u direct kunt kiezen voor spoed. Zo krijgt u snel iemand aan de lijn die u kan helpen. Indien nodig, kan er een spoedafspraak met u worden ingepland of u wordt doorverwezen naar de spoedeisende hulp.
Doordeweeks in de avond, ’s nachts en in het weekend kunt u uw dichtstbijzijnde huisartsenpost bellen als u denkt dat hulp niet langer kan wachten. U krijgt vervolgens iemand aan de lijn die, aan de hand van een aantal vragen, inschat hoe dringend uw situatie is. Zij vertellen u of u zelf iets kunt doen, langs moet komen of een ambulance nodig heeft. Voor de huisartsenpost geldt geen eigen risico.
Bij de spoedeisende hulp bent u vaak sneller aan de beurt met een verwijzing van uw huisarts of huisartsenpost. Kunt u niet wachten op uw huisarts of huisartsenpost? Dan kunt u direct naar de spoedeisende hulp gaan. Let op dat u dan misschien langer moet wachten of dat u alsnog naar uw huisart wordt gestuurd. Voor een bezoek aan de spoedeisende hulp betaalt u altijd eigen risico.
Via de UC Zorgzoeker vindt u een nieuwe huisarts bij u in de buurt. Als de huisarts geen nieuwe patiënten aanneemt, kunt u wel terecht als passant. Dat betekent dat u er altijd terecht kunt als uw klachten dringend zijn. Bent u passant bij een huisarts met contract dan krijgt u een volledige vergoeding voor de huisarts.
Voor sommige zorg heeft u een verwijsbrief nodig van de huisarts. Als u deze zorgkosten vergoed wilt krijgen, dan dient u eerst langs te gaan bij de huisarts met uw klacht. U heeft een verwijzing nodig voor de volgende zorgsoorten:
Voor sommige zorgsoorten heeft u een verklaring in plaats van een verwijzing nodig. Denk hierbij bijvoorbeeld aan fysiotherapie bij een chronische aandoening. In de verklaring staat de diagnose van de arts. Op basis van de verklaring krijgt u de juiste behandeling van de zorgverlener. Bovendien is de verklaring belangrijk in de bepaling of u de behandeling vergoed krijgt.
Voor sommige zorg dient u toestemming van uw zorgverzekeraar (VGZ) te krijgen. Deze toestemming wordt ook wel een machtiging genoemd en geldt voor sommige behandelingen, geneesmiddelen en hulpmiddelen.
In ons vergoedingenoverzicht vindt u alle voorwaarden om uw zorgkosten vergoed te krijgen per zorgsoort.