Kosten kunstgebit: wat wordt vergoed?

Een kunstgebit vervangt uw gebit of een deel daarvan. Het is een uitkomst als u te veel tanden en kiezen heeft verloren. Dankzij een kunstgebit kunt u weer goed eten en praten.

Er zijn verschillende soorten kunstgebitten, zodat er altijd wel een passende oplossing kan worden gevonden. Een kunstgebit wordt vergoed door de basisverzekering

 

Kunstgebit basisverzekering

De basisverzekering vergoedt een volledig kunstgebit en reparaties ervan. Hierbij geldt wel een eigen bijdrage. Heeft u nog geen eigen risico betaald? Dan betaalt u ook eerst uw eigen risico.

De basisverzekering vergoedt het volgende:

  • Reparaties
  • Het opvullen (rebasen) van het kunstgebit
  • Een kunstgebit voor de onder- en/of bovenkaak

Als u een gedeeltelijk kunstgebit, zoals een frameprothese, nodig heeft, geldt een andere vergoeding. Hiervoor kunt u gebruik maken van de vergoeding vanuit een aanvullende verzekering

Voor de vergoeding van een volledig kunstgebit geldt het eigen risico. Ook heeft u een machtiging van de zorgverzekering nodig als u het kunstgebit binnen 5 jaar na aanschaf wilt laten vervangen of wanneer de totale kosten een vastgesteld bedrag overschrijden. De hoogte van dit bedrag kunt u teruglezen in de polisvoorwaarden.

 

Wat kost een kunstgebit?

De gemiddelde kosten van een volledig kunstgebit komen tussen de € 900,- en € 1.300,-. De variatie in de kunstgebit kosten komt onder andere door materiaal- en techniekkosten. Daarom kan het interessant zijn om bij verschillende tandprothetische praktijken een prijsopgave aan te vragen. U betaalt een kwart van de kunstgebit kosten immers zelf.

Heeft u het eigen risico nog niet opgemaakt? Dan geldt naast de eigen bijdrage nog het eigen risico. 

 

Tanden trekken kunstgebit

Voor een volledig kunstgebit is het vaak nodig dat alle (nog aanwezige) tanden en kiezen worden getrokken. Heeft u nog eigen tanden en kiezen die behouden kunnen blijven? Dan is het wellicht ook mogelijk om voor een gedeeltelijk kunstgebit te kiezen.

Het trekken van tanden en kiezen voor een kunstgebit wordt niet vergoed uit de basisverzekering. U kunt hier een aanvullende tandverzekering voor afsluiten. Met een aanvullende verzekering wordt ook mogelijk de eigen bijdrage vergoed.