Mantelzorg aan een naaste geven kan behoorlijk zwaar zijn. Als u wat tijd voor uzelf nodig heeft, kunt u dit mogelijk regelen via uw zorgverzekering. Deze vervangende mantelzorg wordt ook wel respijtzorg genoemd.
Wanneer u aan huis voor uw kind, partner, ouder of ander familielid zorgt, biedt u mantelzorg. Alhoewel dit in principe vrijwilligerswerk is, erkennen de overheid en zorgverzekeraars het belang van mantelzorg.
Om overbelasting te voorkomen, als u ziek bent of om op vakantie te kunnen, moet u af en toe tijd voor uzelf kunnen nemen. Dankzij vervangende mantelzorg blijft uw naaste gedurende enkele dagen de zorg ontvangen die hij of zij nodig heeft. Die zorg kan ook plaatsvinden wanneer u samen met de zorgvrager op vakantie gaat.
Vervangende mantelzorg of respijtzorg bestaat in allerlei vormen, zowel thuis als buitenshuis. Eventueel inclusief overnachtingen. De volgende soorten respijtzorg zijn de meest voorkomende.
Respijtzorg wordt door de gemeente of door de aanvullende zorgverzekering vergoed. Komt u niet in aanmerking voor vervangende mantelzorg via de gemeente of het zorgkantoor, dan kunt u bij uw aanvullende verzekering terecht. Bij UC vindt u verschillende aanvullende verzekeringen met een vergoeding voor respijtzorg.
In sommige gevallen heeft u recht op een vergoeding voor respijtzorg via uw gemeente. Ontvangt de zorgvrager al hulp of zorg via de WMO, de WLZ of de Jeugdwet, dan is de kans groot dat vervangende mantelzorg hier ook uit wordt vergoed. Zo hoeft u geen aanspraak op uw aanvullende verzekering te doen.
Krijgt de zorgvrager al hulp vanuit de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO)? In dat geval kunt u de vervangende mantelzorg bij de gemeente aanvragen.
Let op: er geldt dan wel een eigen bijdrage.
Als de zorgvrager al via een persoonsgebonden budget zorg ontvangt vanuit de Wet Langdurige Zorg (WLZ), kan respijtzorg uit ditzelfde budget worden betaald. Hiervoor moet het zorgkantoor wel eerst de zorgbeschrijving en het zorgcontract goedkeuren.
Kinderen met een aandoening, stoornis of beperking komen soms in aanmerking voor logeeropvang. Dit loopt via de Jeugdwet. De aanvraag hiervoor dient u dan ook in bij uw gemeente.