Contact
Mijn UnitedConsumers

Respijtzorg: vergoeding voor vervangende mantelzorg

Mantelzorg aan een naaste geven kan behoorlijk zwaar zijn. Als je wat tijd voor jezelf nodig hebt, kun je dit mogelijk regelen via je zorgverzekering. Deze vervangende mantelzorg wordt ook wel respijtzorg genoemd.

 

Wat is respijtzorg?

Respijtzorg is eigenlijk vervangende mantelzorg. Het houdt in dat een mantelzorger de zorg tijdelijk kan overdragen om overbelasting te voorkomen. In dit geval spreken we van respijtzorg.


Vervangende mantelzorg

Wanneer je aan huis voor je kind, partner, ouder of ander familielid zorgt, bied je mantelzorg. Alhoewel dit in principe vrijwilligerswerk is, erkennen de overheid en zorgverzekeraars het belang van mantelzorg. Dankzij vervangende mantelzorg blijft jouw naaste gedurende enkele dagen de zorg ontvangen die hij of zij nodig heeft. Die zorg kan ook plaatsvinden wanneer je samen met de zorgvrager op vakantie gaat. Bekijk hier de vergoeding voor respijtzorg.


Respijtzorg: welke soorten zijn er?

Vervangende mantelzorg of respijtzorg bestaat in allerlei vormen, zowel thuis als buitenshuis. Eventueel inclusief overnachtingen. De volgende soorten respijtzorg zijn de meest voorkomende.

Dagopvang

Dagopvang is hulp en zorg buitenshuis. De zorgvrager heeft ‘s nachts geen toezicht nodig en slaapt dus gewoon thuis. Voor de dagbesteding gaat je naaste naar een locatie zoals een zorginstelling of buurthuis. Daar worden activiteiten georganiseerd.

Dagbesteding

Dagbesteding is er voor wie hulp nodig heeft om buitenshuis activiteiten te kunnen ondernemen, bijvoorbeeld door een lichamelijke of geestelijke beperking. Het contact met anderen staat bij dagbesteding vaak centraal. Het kan gaan om hulp bij alledaagse zaken als boodschappen doen en met het openbaar vervoer reizen. Maar ook om bezoekjes aan een buurthuis of activiteitencentrum, gezamenlijke uitstapjes of werken op een zorgboerderij.

Logeeropvang

Logeeropvang is dag- en nachtopvang buitenshuis. De patiënt gaat enkele dagen logeren in een zorghotel waar andere zorgvragers ook tijdelijk verblijven. De zorgvrager krijgt hulp en zorg op maat en kan gedurende de dag (al dan niet begeleid) meedoen aan allerlei activiteiten. 

Vervangende mantelzorg

Vervangende mantelzorg is hulp bij de zorgvrager thuis. In plaats van jou komt een vrijwilliger of professionele zorgverlener bij je naaste thuis voor verzorging en/of activiteiten.


Respijtzorg via gemeente of het zorgkantoor

In sommige gevallen heb je recht op een vergoeding voor respijtzorg via de gemeente. Ontvangt de zorgvrager al hulp of zorg via de WMO, de WLZ of de Jeugdwet, dan is de kans groot dat vervangende mantelzorg hier ook uit wordt vergoed. Zo hoef je geen aanspraak op je aanvullende verzekering te doen.

WMO

Krijgt de zorgvrager al hulp vanuit de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO)? In dat geval kun je de vervangende mantelzorg bij de gemeente aanvragen. Houd hierbij rekening met een eigen bijdrage.

Wet Langdurige Zorg

Als de zorgvrager al via een persoonsgebonden budget zorg ontvangt vanuit de Wet Langdurige Zorg (WLZ), kan respijtzorg uit ditzelfde budget worden betaald. Hiervoor moet het zorgkantoor wel eerst de zorgbeschrijving en het zorgcontract goedkeuren.

Jeugdwet

Kinderen met een aandoening, stoornis of beperking komen soms in aanmerking voor logeeropvang. Dit loopt via de Jeugdwet. De aanvraag hiervoor dien je dan ook in bij de gemeente.


Zorgverlener vinden

In de UnitedConsumers Zorgzoeker vind je alle zorgverleners bij jou in de buurt.

> Vind een zorgverlener

 

Onze zorgverzekeringen

Wij bieden verschillende soorten zorgverzekeringen aan, zodat er altijd een pakket is dat bij je past.

> Bekijk zorgverzekeringen

 

Meer vergoedingen

Mantelzorgmakelaar
Mantelzorg
Thuiszorg

 

 

Terug naar alle vergoedingen