Mantelzorg aan een naaste geven kan behoorlijk zwaar zijn. Als u wat tijd voor uzelf nodig heeft, kunt u dit mogelijk regelen via uw zorgverzekering. Deze vervangende mantelzorg wordt ook wel respijtzorg genoemd.
Respijtzorg is eigenlijk vervangende mantelzorg. Het houdt in dat een mantelzorger de zorg tijdelijk kan overdragen om overbelasting te voorkomen. In dit geval spreken we van respijtzorg.
Wanneer u aan huis voor uw kind, partner, ouder of ander familielid zorgt, biedt u mantelzorg. Alhoewel dit in principe vrijwilligerswerk is, erkennen de overheid en zorgverzekeraars het belang van mantelzorg. Dankzij vervangende mantelzorg blijft uw naaste gedurende enkele dagen de zorg ontvangen die hij of zij nodig heeft. Die zorg kan ook plaatsvinden wanneer u samen met de zorgvrager op vakantie gaat. Bekijk hier de vergoeding voor respijtzorg.
Vervangende mantelzorg of respijtzorg bestaat in allerlei vormen, zowel thuis als buitenshuis. Eventueel inclusief overnachtingen. De volgende soorten respijtzorg zijn de meest voorkomende.
Dagopvang is hulp en zorg buitenshuis. De zorgvrager heeft ‘s nachts geen toezicht nodig en slaapt dus gewoon thuis. Voor de dagbesteding gaat uw naaste naar een locatie zoals een zorginstelling of buurthuis. Daar worden activiteiten georganiseerd.
Dagbesteding is er voor wie hulp nodig heeft om buitenshuis activiteiten te kunnen ondernemen, bijvoorbeeld door een lichamelijke of geestelijke beperking. Het contact met anderen staat bij dagbesteding vaak centraal. Het kan gaan om hulp bij alledaagse zaken als boodschappen doen en met het openbaar vervoer reizen. Maar ook om bezoekjes aan een buurthuis of activiteitencentrum, gezamenlijke uitstapjes of werken op een zorgboerderij.
Logeeropvang is dag- en nachtopvang buitenshuis. De patiënt gaat enkele dagen logeren in een zorghotel waar andere zorgvragers ook tijdelijk verblijven. De zorgvrager krijgt hulp en zorg op maat en kan gedurende de dag (al dan niet begeleid) meedoen aan allerlei activiteiten.
Vervangende mantelzorg is hulp bij de zorgvrager thuis. In plaats van u komt een vrijwilliger of professionele zorgverlener bij uw naaste thuis voor verzorging en/of activiteiten.
In sommige gevallen heeft u recht op een vergoeding voor respijtzorg via uw gemeente. Ontvangt de zorgvrager al hulp of zorg via de WMO, de WLZ of de Jeugdwet, dan is de kans groot dat vervangende mantelzorg hier ook uit wordt vergoed. Zo hoeft u geen aanspraak op uw aanvullende verzekering te doen.
Krijgt de zorgvrager al hulp vanuit de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO)? In dat geval kunt u de vervangende mantelzorg bij de gemeente aanvragen. Houd hierbij rekening met een eigen bijdrage.
Als de zorgvrager al via een persoonsgebonden budget zorg ontvangt vanuit de Wet Langdurige Zorg (WLZ), kan respijtzorg uit ditzelfde budget worden betaald. Hiervoor moet het zorgkantoor wel eerst de zorgbeschrijving en het zorgcontract goedkeuren.
Kinderen met een aandoening, stoornis of beperking komen soms in aanmerking voor logeeropvang. Dit loopt via de Jeugdwet. De aanvraag hiervoor dient u dan ook in bij uw gemeente.
In de UC Zorgzoeker vindt u alle zorgverleners bij u in de buurt. Wel zo fijn!
Wij bieden verschillende soorten zorgverzekeringen aan, zodat er altijd een pakket is dat bij u past.