TopImage

Doorlopend voordeelzo geregeld

Vergoeding bij zorg in het buitenland

Vanuit de basisverzekering

Wanneer u vanuit het buitenland spoedeisende zorg nodig heeft, bel dan altijd de VGZ Alarmcentrale: +31 40 297 55 50. Deze alarmcentrale is altijd bereikbaar.
Op basis van het tarief dat in Nederland geldt, krijgt u een vergoeding. Dit wil zeggen dat u vanuit uw basisverzekering de kosten vergoed krijgt tot maximaal het bedrag dat u zou krijgen als u in Nederland behandeld zou worden. Als de kosten van een behandeling in het buitenland hoger zijn dan in Nederland, betaalt u het verschil zelf.

Toestemming voor niet-spoedeisende zorg
Wanneer u in het buitenland 1 of meerdere nachten in een ziekenhuis of instelling verblijft voor een behandeling dan heeft u vooraf toestemming van uw zorgverzekeraar nodig. Het is mogelijk dat u zonder toestemming geen vergoeding krijgt. Hoe regelt u toestemming en waarvoor? Op de website van VGZ kunt u alles vinden en een aanvraagformulier downloaden.
Voor niet-spoedeisende (geplande) zorg geldt een vergoeding uit de basisverzekering (na toestemming) van 100% op basis van het tarief dat in Nederland geldt, mits de zorgaanbieder is gecontracteerd. Dit kunt u nakijken in Vergelijk en Kies door te zoeken op ‘buitenland’.  Gaat u naar een niet-gecontracteerde zorgaanbieder? Mogelijk betaalt u dan een deel zelf, dit is afhankelijk van welk type basisverzekering u heeft. Bij VGZ Eigen Keuze wordt 100% van het in Nederland geldende tarief vergoed. Bij VGZ Ruime Keuze en VGZ Goede Keuze is dit maximaal 80% respectievelijk 75% van het Nederlandse tarief.

Vanuit de aanvullende verzekering

Onderstaande regels gelden voor alle aanvullende verzekeringen van VGZ, m.u.v. de tandartsverzekeringen:
- Aanvulling tot volledige vergoeding voor spoedeisende zorg gedurende de tijd dat u in het buitenland bent. Heeft u eigen risico? Dan betaalt u dit altijd zelf.
- Medisch noodzakelijk vervoer naar Nederland (repatriëring) door de VGZ alarmcentrale.

FAQ

Wanneer is iets spoed?

Wanneer er sprake is van onverwachte medische zorg in het buitenland en de behandeling niet kan wachten totdat u weer in Nederland bent.

Wanneer is iets niet-spoedeisende zorg?

Wanneer de zorg die u in het buitenland krijgt tijdens uw verblijf ook uit te stellen is tot na uw terugkeer in Nederland. Of wanneer u speciaal voor een behandeling naar het buitenland gaat omdat er in Nederland bijvoorbeeld een wachtlijst is.
(Een tijdelijk verblijf in het buitenland betekent dat u korter dan 1 jaar in het buitenland verblijft).

Wat moet ik doen als ik met spoed zorg nodig heb in het buitenland?

Zorg ervoor dat u te allen tijde wanneer u in het buitenland blijft uw European Health Insurance Card (EHIC) bij heeft. Tegenwoordig vindt u deze gegevens ook terug in de VGZ Zorg app. De gegevens zijn ook te vinden achterop uw zorgpas. Bij het laten zien van uw EHIC voorkomt u dat u ter plekke kosten moet voorschieten. De EHIC is geldig binnen de EU. Wordt uw EHIC niet geaccepteerd bij het ziekenhuis of instelling waar u bent? Neem dan contact op met de VGZ Alarmcentrale.
Contact VGZ Alarmcentrale: +31 40 297 55 50
Wordt uw EHIC niet geaccepteerd? Verblijft u 1 of meerdere nachten in een ziekenhuis of instelling? Neem dan contact op met de VGZ Alarmcentrale, altijd bereikbaar. U krijgt een Nederlands sprekende hulpverlener aan de telefoon. Bel altijd de Alarmcentrale. Ook wanneer uw behandeling al is begonnen of afgelopen, als het nodig is, neemt de VGZ Alarmcentrale rechtstreeks contact op met het desbetreffende ziekenhuis. Wanneer u geen contact heeft opgenomen kan het zijn dat het ziekenhuis u vraagt om zelf de rekening te betalen. De rekening kunt u achteraf bij VGZ declareren.

Waarmee helpt de VGZ Alarmcentrale?

 • Vinden van de juiste zorg
 • Regelen van de betaling van de kosten
 • Repatriëring naar een ziekenhuis in Nederland
 • Uitleg over welke kosten vergoed worden en welke niet

Wat is een S2 (E112) formulier? En wanneer heb ik dit nodig?

Met dit formulier kan een zorgaanbieder binnen de EU/EER de kosten van uw behandeling rechtstreeks bij VGZ declareren. Dit wil zeggen dat u zelf geen kosten voor hoeft te schieten. U ontvangt dit formulier van VGZ als de toestemming voor uw behandeling is goedgekeurd. Het S2 (E112)-formulier kunt zelf afgeven bij uw zorgaanbieder in het buitenland.
Het S2 (E112)-formulier wordt in sommige landen niet geaccepteerd bij privéklinieken. U betaalt vooraf zelf de kosten en kunt de nota achteraf bij VGZ declareren. Een S2-formulier kunt u eenvoudig aanvragen via het aanvraagformulier medisch specialistische zorg in het buitenland.

Hoe kan ik zelf betaalde nota’s declareren?

Wanneer u in het buitenland een zorgnota heeft betaald, kunt u die achteraf bij VGZ declareren. In het buitenland maken zorgaanbieders gebruik van een andere systematiek. Voor de financiële verwerking van de nota heeft VGZ daarom extra gegevens nodig over uw behandeling. Zorg ervoor dat u onderstaande informatie meestuurt:

 • Diagnose (wat is er aan de hand?) (bij spoedeisende zorg en niet-spoedeisende zorg)
 • Behandelverslag van uw specialist in het buitenland (bij spoedeisende zorg en niet-spoedeisende zorg)
 • Verwijzing van uw Nederlandse huisarts of medisch specialist (bij niet-spoedeisende zorg)
 • Overzicht van eerdere behandelingen als dit van toepassing is (bij niet-spoedeisende zorg)

VGZ accepteert alleen behandelverslagen die geschreven zijn in het Nederlands, Engels, Duits, Frans of Spaans.

Wanneer heb ik een verzekeringsverklaring nodig?

Wanneer u naar Cuba, Rusland, Venezuela, Wit-Rusland of Zuid-Afrika gaat, heeft u een Engelstalige verzekeringsverklaring (buitenlandverklaring) nodig. Hiermee toont u aan dat u tijdens u verblijf verzekerd bent voor medische zorg. Via de klantenservice van VGZ kunt u een Engelstalige verzekeringsverklaring opvragen (0900 0750).

Al uw voordelen

 • Bespaar 10% op uw premie
 • Betrouwbare verzekeraar
 • Gratis overstapservice
 • Kies zelf uw huisarts
 • 14 dagen bedenktijd