Contact
Mijn UnitedConsumers

Zorgtoeslag stopzetten

Je zorgtoeslag stopzetten is in sommige gevallen verstandig en soms zelfs noodzakelijk. Alleen als je aan een aantal voorwaarden voldoet, ontvang je zorgtoeslag. Wij leggen je graag uit wanneer de Belastingdienst jouw zorgtoeslag stopt, wanneer zelf je zorgtoeslag stopzetten verstandig is en hoe je dit doet.


Wanneer zorgtoeslag stopzetten?

Je moet je zorgtoeslag in de volgende gevallen zelf opzeggen:

  • Je verhuist naar het buitenland en hebt geen Nederlandse zorgverzekering meer.
  • Je bent gemoedsbezwaarde.
  • Je bent militair.

Hoe zet ik mijn zorgtoeslag stop?

Als je geen recht meer hebt op zorgtoeslag, moet je jouw zorgtoeslag opzeggen. Je zorgtoeslag stopzetten is al in 5 stappen geregeld:

Stap 1: Log in op Mijn Toeslagen.
Stap 2: Klik onder 'Wijziging doorgeven' op 'Toeslag stoppen'.
Stap 3: Kies 'Ik wil mijn toeslag stopzetten' en vul een datum in.
Stap 4: Selecteer 'Zorgtoeslag'.
Stap 5: Je hebt je zorgtoeslag stopgezet!


Wanneer wordt zorgtoeslag door de overheid stopgezet?

Als je onterecht geen zorgverzekering hebt, dan wordt de zorgtoeslag door de Belastingdienst stopgezet. Ook in het geval van overlijden, samenwonen met iemand die dezelfde zorgtoeslag krijgt en wanneer blijkt dat je niet meer aan de voorwaarden voldoet, wordt jouw zorgtoeslag door de Belastingdienst stopgezet. Je hebt dan geen recht meer op zorgtoeslag


nienke expert zorgverzekeringen

goed om te weten Goed om te weten

"Dit jaar een studie afgerond en begonnen met werken? Maak dan altijd een proefberekening of je nog recht hebt op zorgtoeslag. Zo kom je niet voor verrassingen te staan en kun je op tijd jouw zorgtoeslag opzeggen."

Nienke Wuits - Expert in zorgverzekeringen


Zorgtoeslag stopzetten bij samenwonen

Samenwonen kan invloed hebben op de zorgtoeslag die je ontvangt. Dit heeft pas gevolgen voor jouw toeslag wanneer jullie elkaars toeslagpartner zijn. Voordat jullie toeslagpartners zijn van elkaar, zijn er een aantal voorwaarden waar jullie aan moeten voldoen. Gaan jullie samenwonen en worden jullie toeslagpartners? Kijk dan goed na wat dit betekent voor jullie zorgtoeslag. 


Ik wil mijn zorgtoeslag zelf stopzetten

Sommige mensen kiezen ervoor om hun zorgtoeslag te stoppen, ondanks dat zij wel voldoen aan de voorwaarden en recht hebben op zorgtoeslag. In dat geval kun je ervoor kiezen om je zorgtoeslag zelf stop te zetten. Dit kan op elk moment van het jaar en ook met terugwerkende kracht.


Zorgtoeslag opzeggen of wijzigen?

Als je inkomen en/of vermogen wijzigt, dan verandert de hoogte van jouw zorgtoeslag mogelijk ook. In dat geval is het belangrijk dat je een wijziging in inkomen en/of vermogen zo snel mogelijk doorgeeft aan de Belastingdienst. Met de nieuwe schatting van je inkomen en/of vermogen kunnen zij jouw zorgtoeslag stopzetten indien nodig.


Recht op zorgtoeslag

Of je recht hebt op zorgtoeslag, hangt af van meerdere factoren. Denk aan je leeftijd, inkomen en vermogen.

> Lees meer

 

Terugwerkende kracht

Zorgtoeslag vergeten aan te vragen? Dan kun je jouw zorgtoeslag mogelijk met terugwerkende kracht aanvragen.

> Lees meer

 

Proefberekening maken

Met een proefberekening voor zorgtoeslag zie je direct de hoogte van jouw eventuele zorgtoeslag.

> Lees meer


Veelgestelde vragen over stopzetten zorgtoeslag

Als je niet langer recht hebt op zorgtoeslag, moet je de zorgtoeslag stopzetten. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn als je inkomen verandert of als je gaat samenwonen en toeslagpartner wordt. Geef daarom dit soort veranderingen tijdig door aan de Belastingdienst, of zet zelf jouw zorgtoeslag stop.

Als achteraf blijkt dat je onterecht zorgtoeslag hebt ontvangen, dan zet de Belastingdienst je zorgtoeslag stop. De onterecht ontvangen zorgtoeslag moet je dan terugbetalen. Daarom is het beter om je zorgtoeslag tijdig op te zeggen.

Verandert je inkomen of word je toeslagpartner? Dit soort veranderingen hebben mogelijk invloed op je zorgtoeslag. Als je niet zeker weet wat het voor (de hoogte van) je zorgtoeslag betekent, dan kun je de verandering doorgeven aan de Belastingdienst. De Belastingdienst berekent vervolgens voor je of jouw zorgtoeslag stop wordt gezet of dat de hoogte van je zorgtoeslag moet worden aangepast.


Alles over zorgtoeslag