Contact
Mijn UnitedConsumers

Toeslagpartner: wie is mijn toeslagpartner?

Ben je getrouwd of heb je een samenlevingscontract? Dan is jouw partner automatisch je toeslagpartner. Een toeslagpartner is van invloed op de hoogte van je toeslagen, waaronder de zorgtoeslag. Wie is mijn toeslagpartner en wanneer heb ik een toeslagpartner? Je leest het hier! 

Heb ik een toeslagpartner?

Als je een fiscaal partner bent van iemand, ben je vrijwel altijd toeslagpartner. Wanneer je samenwoont met een kind of kleinkind, ouder of grootouder, broer of zus en één van de situaties geldt voor jou, dan ben je toeslagpartner.

Woon je samen met je kind of ouder, dan moeten jullie allebei 27 jaar of ouder zijn om toeslagpartners genoemd te worden. Samenwonen betekent dus niet direct dat jullie toeslagpartners zijn.


 

Wie is mijn toeslagpartner?

Een toeslagpartner is jouw echtgenoot of geregistreerde partner (bijvoorbeeld als je samenwoont). Ook iemand anders die op jouw adres staat ingeschreven kan je zorgtoeslag partner zijn. Wanneer je een toeslagpartner hebt, gaat de Belastingdienst ervan uit dat jullie samen de rekeningen betalen.

Maar, wanneer heb ik dan een toeslagpartner? Je hebt een toeslagpartner wanneer:

  • Jullie samen een kind hebben.
  • Jullie samen een koopwoning hebben.
  • Jullie een samenlevingscontract hebben.
  • Jullie vorig jaar al elkaars toeslagpartner waren.
  • Jullie partners zijn voor een pensioenregeling.
  • Jij of je partner een kind van de ander erkend heeft.
  • Jullie elkaars fiscale partner zijn voor de inkomstenbelasting.
  • Jij of een van je medebewoners een inwonend kind heeft jonger dan 18 jaar (is je medebewoner een onderhuurder? Dan ben je geen toeslagpartner).

 

Zorgtoeslag partner en fiscaal partner

Heb je een fiscaal partner? Bij fiscaal partnerschap worden inkomens bij elkaar opgeteld. Daardoor ben je ook automatisch elkaars zorgtoeslag partner. Het inkomen en vermogen van jouw zorgtoeslag partner wordt meegenomen in de berekening van je toeslagen, dus ook jouw zorgtoeslag. Daarom kan het dus zijn dat je als fiscale partner minder toeslagen ontvangt.

Heb je een zorgtoeslag partner zonder inkomen, dan heeft dit gevolgen voor je te ontvangen zorgtoeslag. Check van tevoren op hoeveel zorgtoeslag je (samen) recht hebt.


 

Wanneer is iemand geen toeslagpartner meer?

Heb je een toeslagpartner en verhuis jij of je toeslagpartner en is deze verhuizing doorgegeven aan de gemeente? Dan ben je geen toeslagpartner meer. Ook bij een echtscheiding of een beëindiging van je geregistreerd partnerschap vervalt je toeslagpartnerschap. In beide gevallen zijn jullie vanaf de 1e dag van de daaropvolgende maand geen toeslagpartners meer. Je dient dit zelf door te geven aan de Belastingdienst.


Zorgtoeslag aanvragen en stopzetten

Heb je recht op zorgtoeslag in 2024? Dan kun je zorgtoeslag aanvragen. Je kunt ook een proefberekening maken, zodat je er direct achter komt of je in aanmerking komt voor zorgtoeslag. Misschien is je situatie juist veranderd en heb je geen recht meer op zorgtoeslag. In dat geval kun je zorgtoeslag ook gemakkelijk weer stopzetten.

Zorgtoeslag aanvragen

Je kunt zorgtoeslag aanvragen via de website van de Belastingdienst. Zorgtoeslag aanvragen doe je met jouw DigiD en een overzicht van jouw gezamenlijk inkomen.

> Lees meer

 

Zorgtoeslag stopzetten

Ga je meer verdienen? Kijk dan goed of jouw recht op zorgtoeslag vervalt. Je bent zelf verantwoordelijk voor het aanvragen en opzeggen van je zorgtoeslag.

> Lees meer

 

Terugwerkende kracht

Had je in het afgelopen jaar recht op zorgtoeslag, maar heb je dit niet ontvangen? Dan kun je de zorgtoeslag tot 1 september 2024 met terugwerkende kracht aanvragen.

> Lees meer


Gecontroleerd door onze specialist Nienke Wuits

De informatie over zorgtoeslag en een toeslagpartner is gecontroleerd door Nienke Wuits, specialist op het gebied van zorgverzekeringen. Nienke is sinds 2011 werkzaam bij UnitedConsumers.

| Laatst gecontroleerd op: 27-11-2023 |

nienke expert zorgverzekering