Contact
Mijn UnitedConsumers

Goedkope zorgverzekering 2024

Mijn geboortedatum:

Toeslagpartner: wie is mijn toeslagpartner?

Bent u getrouwd of heeft u een samenlevingscontract? Dan is uw partner automatisch uw toeslagpartner. Een toeslagpartner is van invloed op de hoogte van uw toeslagen, waaronder de zorgtoeslag. Wie is mijn toeslagpartner en wanneer heb ik een toeslagpartner? U leest het hier! 

Heb ik een toeslagpartner?

Als u een fiscaal partner bent van iemand, bent u vrijwel altijd toeslagpartner. Wanneer u samenwoont met een kind of kleinkind, ouder of grootouder, broer of zus en één van de situaties geldt voor u, dan bent u toeslagpartner.

Woont u samen met uw kind of ouder, dan moet u allebei 27 jaar of ouder zijn om toeslagpartner genoemd te worden. Samenwonen betekent dus niet direct dat u toeslagpartner bent.


 

Wie is mijn toeslagpartner?

Een toeslagpartner is uw echtgenoot of geregistreerde partner (bijvoorbeeld als u samenwoont). Ook iemand anders die op uw adres staat ingeschreven kan uw zorgtoeslag partner zijn. Wanneer u een toeslagpartner heeft, gaat de Belastingdienst ervan uit dat u samen de rekeningen betaalt.

Maar, wanneer heb ik dan een toeslagpartner? U heeft een toeslagpartner wanneer:

  • U samen een kind heeft.
  • U samen een koopwoning heeft.
  • U een samenlevingscontract heeft.
  • U vorig jaar al elkaars toeslagpartner was.
  • U partners bent voor een pensioenregeling.
  • U of uw partner een kind van de ander erkend heeft.
  • U elkaars fiscale partner bent voor de inkomstenbelasting.
  • U of een van uw medebewoners een inwonend kind heeft jonger dan 18 jaar (Is uw medebewoner een onderhuurder? Dan bent u geen toeslagpartner).

Stap nu over en bespaar
op uw zorgverzekering

Direct overstappen

Uw zorgverzekering in 2024

Stap nu over en bespaar
op uw zorgverzekering

Direct overstappen

commerciele banner zorg

 

Zorgtoeslag partner en fiscaal partner

Heeft u een fiscaal partner? Bij fiscaal partnerschap worden inkomens bij elkaar opgeteld. Daardoor bent u ook automatisch elkaars zorgtoeslag partner. Het inkomen en vermogen van uw zorgtoeslag partner wordt meegenomen in de berekening van uw toeslagen, dus ook uw zorgtoeslag. Daarom kan het dus zijn dat u als fiscale partner minder toeslagen ontvangt.

Heeft u een zorgtoeslag partner zonder inkomen, dan heeft dit gevolgen voor uw te ontvangen zorgtoeslag. Check van tevoren op hoeveel zorgtoeslag u (samen) recht heeft.


 

Wanneer is iemand geen toeslagpartner meer?

Heeft u een toeslagpartner en verhuist u of uw toeslagpartner en is deze verhuizing doorgegeven aan de gemeente? Dan bent u geen toeslagpartner meer. Ook bij een echtscheiding of een beëindiging van uw geregistreerd partnerschap vervalt uw toeslagpartnerschap. In beide gevallen bent u vanaf de 1e dag van de daaropvolgende maand geen toeslagpartner meer. U dient dit zelf door te geven aan de Belastingdienst.


Zorgtoeslag aanvragen en stopzetten

Heeft u recht op zorgtoeslag in 2024? Dan kunt u zorgtoeslag aanvragen. U kunt ook een proefberekening maken, zodat u er direct achter komt of u in aanmerking komt voor zorgtoeslag. Misschien is uw situatie juist veranderd en heeft u geen recht meer op zorgtoeslag. In dat geval kunt u zorgtoeslag ook gemakkelijk weer stopzetten.

Zorgtoeslag aanvragen

U kunt zorgtoeslag aanvragen via de website van de Belastingdienst. Zorgtoeslag doet u met uw DigiD en een overzicht van uw gezamenlijk inkomen.

> Lees meer

 

Zorgtoeslag stopzetten

Gaat u meer verdienen? Kijk dan goed of uw recht op zorgtoeslag vervalt. U bent zelf verantwoordelijk voor het aanvragen en opzeggen van uw zorgtoeslag.

> Lees meer

 

Terugwerkende kracht

Had u in het afgelopen jaar recht op zorgtoeslag, maar heeft u dit niet ontvangen? Dan kunt u de zorgtoeslag tot 1 september 2024 met terugwerkende kracht aanvragen.

> Lees meer


Gecontroleerd door onze specialist Nienke Wuits

De informatie over zorgtoeslag en een toeslagpartner is gecontroleerd door Nienke Wuits, specialist op het gebied van zorgverzekeringen. Nienke is sinds 2011 werkzaam bij UnitedConsumers.

| Laatst gecontroleerd op: 27-11-2023 |

nienke expert zorgverzekering