UnitedConsumers
Achtergrond

Toeslagpartner: wie is mijn toeslagpartner?

Ben je getrouwd of heb je een samenlevingscontract? Dan is jouw partner automatisch je toeslagpartner. Een toeslagpartner is van invloed op de hoogte van je toeslagen, waaronder de zorgtoeslag. Wie is mijn toeslagpartner en wanneer heb ik een toeslagpartner? Je leest het hier!

Heb ik een toeslagpartner?

Een toeslagpartner is iemand die meetelt voor de toeslagen, ook zorgtoeslag. Als je een fiscaal partner bent van iemand, ben je vrijwel altijd toeslagpartner. Wanneer je samenwoont met een kind of kleinkind, ouder of grootouder, broer of zus en één van de situaties geldt voor jou, dan ben je toeslagpartner.

Woon je samen met je kind of ouder, dan moeten jullie allebei 27 jaar of ouder zijn om toeslagpartners genoemd te worden. Samenwonen betekent dus niet direct dat jullie toeslagpartners zijn.

Wie is mijn toeslagpartner?

Een toeslagpartner is jouw echtgenoot of geregistreerde partner (bijvoorbeeld als je samenwoont). Ook iemand anders die op jouw adres staat ingeschreven kan je zorgtoeslag partner zijn. Wanneer je een toeslagpartner hebt, gaat de Belastingdienst ervan uit dat jullie samen de rekeningen betalen.

Maar, wanneer heb ik dan een toeslagpartner? Je hebt een toeslagpartner wanneer:

  • Jullie samen een kind hebben.
  • Jullie samen een koopwoning hebben.
  • Jullie een samenlevingscontract hebben.
  • Jullie vorig jaar al elkaars toeslagpartner waren.
  • Jullie partners zijn voor een pensioenregeling.
  • Jij of je partner een kind van de ander erkend heeft.
  • Jullie elkaars fiscale partner zijn voor de inkomstenbelasting.
  • Jij of een van je medebewoners een inwonend kind heeft jonger dan 18 jaar (is je medebewoner een onderhuurder? Dan ben je geen toeslagpartner).

Zorgtoeslag partner en fiscaal partner

Heb je een fiscaal partner? Bij fiscaal partnerschap worden inkomens bij elkaar opgeteld. Daardoor ben je ook automatisch elkaars zorgtoeslag partner. Het inkomen en vermogen van jouw zorgtoeslag partner wordt meegenomen in de berekening van je toeslagen, dus ook jouw zorgtoeslag. Daarom kan het dus zijn dat je als fiscale partner minder toeslagen ontvangt.

Heb je een zorgtoeslag partner zonder inkomen, dan heeft dit gevolgen voor je te ontvangen zorgtoeslag. Check van tevoren op hoeveel zorgtoeslag je (samen) recht hebt.

Wanneer is iemand geen toeslagpartner meer?

Heb je een toeslagpartner en verhuis jij of je toeslagpartner en is deze verhuizing doorgegeven aan de gemeente? Dan ben je geen toeslagpartner meer. Ook bij een echtscheiding of een beëindiging van je geregistreerd partnerschap vervalt je toeslagpartnerschap. In beide gevallen zijn jullie vanaf de 1e dag van de daaropvolgende maand geen toeslagpartners meer. Je dient dit zelf door te geven aan de Belastingdienst.


Wil je een goede service?

Een goede service, daar staan wij voor. Om je dit te kunnen bieden gebruiken wij cookies. Door op 'Ja, dat wil ik' te klikken ga je hier mee akkoord. Bekijk hier onze privacy statement voor meer uitleg.

Nee, ik wil alleen minimale cookies