Zorgverzekering kiezen

De premie van uw zorgverzekering in 2019 is bekend. Het juiste moment om te onderzoeken of uw huidige zorgverzekering nog wel bij u past. Het liefst wilt u natuurlijk een goedkope verzekering met de beste dekking. Maar een een goede zorgverzekering kiezen is best lastig. Welke zorgverzekering gaat u kiezen?

Een zorgverzekering kiezen hoeft niet moeilijk te zijn. Wij leggen u het verschil uit tussen een budget-, natura-, restitutie- en combinatiepolis. Ook vertellen we wat het nut is van het verhogen van uw eigen risico. Hoe kiest u een aanvullende verzekering en hoe werkt overstappen van zorgverzekering? Wij helpen u graag met onze zorgwijzer.

Welke zorgverzekering kiezen

Bij het kiezen van een basisverzekering is het belangrijk om te weten welke soorten zorgverzekeringen er zijn. Pas dan kunt u bepalen welke polisvorm, natura-, restitutie-, budget- of een combinatiepolis, het meest geschikt is voor u. Wat is de beste zorgverzekering voor u?

Zorgverzekering 2019 afsluiten

 • Een budgetpolis is een selectieve naturapolis. Het is vaak de goedkoopste verzekering die wordt aangeboden. Door de lage prijs heeft u een beperkter aanbod van gecontracteerde zorgverleners. Maakt u gebruik van een ongecontracteerde zorgverlener? Dan krijgt u een lagere vergoeding.
   
 • Een naturapolis beschikt over een ruimer aanbod van gecontracteerde zorgverleners en is nog steeds een van de goedkopere opties. Daarnaast worden declaraties altijd door de zorgverlener direct naar uw zorgverzekeraar gestuurd. Maakt u toch gebruik van een ongecontracteerde zorgverlener? Dan betaalt u vaak 20% van het totale bedrag zelf.
   
 • Een restitutiepolis geeft u volledig vrije keuze van zorgaanbieders. U krijgt maximaal 100% vergoed van het marktconforme tarief, ook als u naar een ongecontracteerde zorgverlener gaat. Het kan wel zijn dat u bij ongecontracteerde zorg de rekening moet voorschieten en deze vervolgens dient te declareren bij uw zorgverzekeraar.
   
 • Een combinatiepolis is een combinatie tussen de naturapolis en de restitutiepolis. Hierbij is sommige zorg wel gecontracteerd, maar andere weer niet. Bij deze polis heeft u minder keuzevrijheid dan bij een restitutiepolis, maar wel meer keuzevrijheid dan bij een naturapolis.

Eigen risico

Maakt u geen tot weinig gebruik van zorg? Dan kunt u bij uw zorgverzekering kiezen om het eigen risico te verhogen. Het verplichte eigen risico is € 385,- en kan in stappen van € 100,- verhoogd worden tot maximaal € 885,-.

In ruil hiervoor krijgt u bij VGZ of Bewuzt per stap € 3,- korting op uw premie. Zo kan uw premie dus maandelijks tot € 15,- goedkoper worden. Uw eigen risico verhogen is echter niet altijd aan te raden. Bijvoorbeeld wanneer u verwacht in het nieuwe jaar regelmatig gebruik te maken van medisch specialistische zorg of medicijnen.

Aanvullende verzekeringen kiezen

Wanneer u regelmatig zorg nodig heeft die niet vergoed wordt uit de basisverzekering is het verstandig om aanvullende verzekeringen af te sluiten. Zorgvergoedingen die niet uit de basisverzekering komen zijn bijvoorbeeld fysiotherapie, tandzorg of een vergoeding voor uw bril. Ook een tandartsverzekering dient apart afgesloten te worden.

Er bestaan zo veel soorten zorg dat u zich misschien afvraagt: 'Welke verzekeringen heb ik nodig?' Kijk daarvoor vooral naar de zorg die u in de afgelopen jaren regelmatig nodig had en of er behandelingen op de planning van het komende jaar staan. Zo weet u precies waar u zich voor moet verzekeren.

Pakketverzekeringen

Bij een zorgverzekering kiezen is het goed om in kaart te brengen wat voor zorg u precies nodig heeft. Zodra u dit weet, kunt u kijken welke verzekering daar het beste bij past. U kunt een losse aanvullende én een losse tandverzekering afsluiten of kiezen voor een Alles-in-1 pakket. Soms zijn pakketverzekeringen goedkoper dan twee losse verzekeringen, maar bij wie past welk pakket het beste & welke verzekeringen heeft u echt nodig?

 • U bent net 18 geworden
  Jonge mensen hebben meestal niet veel zorg nodig. Wilt u toch graag een aanvullende- en tandartsverzekering afsluiten? Dan kunt u bij VGZ kiezen voor het voordelige Alles-in-1 pakket Jong Basis of Jong Uitgebreid. Dit is de ideale zorgverzekering voor jongeren en studenten. Zo bent u verzekerd voor onder andere fysiotherapie, alternatieve geneeswijzen en de tandarts.
   
 • U bent zwanger of u denkt in het komende jaar zwanger te worden
  Wanneer u in de toekomst een kinderwens heeft of al zwanger bent, is het belangrijk om goed verzekerd te zijn. Niet alleen voor de zorg tijdens de zwangerschap en bevalling, maar ook in de maanden daarna. Het Alles-in-1 pakket Gezin Uitgebreid is de ideale zorgverzekering voor het gezin. U bent hiermee optimaal verzekerd voor kraamzorg en ook zonder medische noodzaak krijgt u de bevalling in het ziekenhuis volledig vergoed.
   
 • U wordt wat ouder en hebt meer zorg nodig
  Hoe ouder we worden, hoe vaker we te maken krijgen met kwaaltjes. Dan is het extra belangrijk om verzekerd te zijn van genoeg goede zorg. Voor deze groep verzekerden heeft VGZ het Alles-in-1 pakket Vitaal Uitgebreid. Hiermee krijgt u extra vergoeding voor bijvoorbeeld fysiotherapie, hoortoestellen en hulpmiddelen.

Overstappen van zorgverzekering

Een zorgverzekering kiezen die past bij uw persoonlijke situatie is belangrijk. Wanneer u de beste zorgverzekering heeft gevonden, is het tijd om over te stappen. Dit betekent dat u ervoor kiest om uw zorgverzekering voor het komende jaar bij een andere verzekeraar af te sluiten.

Wanneer u zich uiterlijk 31 december aanmeldt voor een nieuwe zorgverzekering, zegt uw nieuwe zorgverzekeraar automatisch uw oude verzekering op. Ook bij UnitedConsumers wordt de opzegging automatisch voor u geregeld, mits u zich voor 31 december aanmeldt. Dat is voor u weer een zorg minder.

Zorgverzekering afsluiten

Bent u er helemaal over uit welke zorgverzekering het beste bij u past? Dan kunt u nu uw zorgverzekering afsluiten. Bij UnitedConsumers krijgt u altijd 10% korting op de basisverzekering van VGZ of een scherpe premie op de zorgverzekering van Bewuzt. U profiteert via UnitedConsumers niet alleen van korting op de zorgverzekering, maar ook nog eens van de beste service. Dat is wat we doen.

Zorgverzekering afsluiten