Vergelijk hier uw autoverzekering

Welke alarm klasse heeft het alarmsysteem in uw auto?

Een alarmsysteem in de auto verkleint de kans op inbraak en diefstal. Beveiligingssystemen worden ingedeeld in vijf alarm klassen: van eenvoudig (alarm klasse 1) tot zeer uitgebreid (alarm klasse 5). Sinds 1998 zijn alle in Europa geproduceerde auto's standaard voorzien van het eenvoudigste beveiligingssysteem. Voor diefstalgevoelige auto’s als cabrio’s en duurdere auto’s stellen autoverzekeraars uitgebreidere beveiligingseisen.

Auto gestolen? Alarm klasse voor autoverzekering doorgeven

Is uw auto gestolen? Voor een goede afwikkeling van de autoverzekering heeft uw verzekeraar gegevens over de alarm klasse van het alarmsysteem in de auto nodig.

Autoverzekering met korting

De Stichting Certificering Motorrijtuigbeveiliging (SCM) heeft de verschillende soorten alarmsystemen onderverdeeld in vijf alarm klassen. Valt het beveiligingssysteem in uw auto onder één van deze alarm klassen, dan ontvangt u hiervoor een certificaat.

Auto alarm klasse 1: startonderbreker

Onder alarm klasse 1 vallen de startonderbrekers. Alle Europese auto’s die vanaf 1998 zijn geproduceerd, zijn van een dubbele startonderbreking voorzien. Hierdoor wordt het veel moeilijker om een auto te starten zonder dat de sleutel in het contact zit. De startonderbreker schakelt automatisch in wanneer de sleutel uit het contact wordt gehaald.

Auto alarm klasse 2: alarmsysteem

Een auto alarmsysteem valt onder alarm klasse 2. Naast een startonderbreker is uw auto voorzien van inbraakdetectie. Zodra iemand het portier probeert te openen, gaat het auto alarm af en springen de knipperlichten aan.

Auto alarm klasse 3: alarmsystemen

Uitgebreidere alarmsystemen met hellingdetectie vallen onder alarm klasse 3. De hellingdetectie zorgt ervoor dat het alarm afgaat zodra uw auto omhoog wordt gekrikt om bijvoorbeeld de velgen te stelen.

Auto alarm klasse 4: voertuigvolgsysteem

Auto’s met een beveiligingssysteem uit alarm klasse 4 zijn uitgebreid met een voertuigvolgsysteem. Dit systeem wordt na diefstalmelding door de eigenaar op afstand ingeschakeld.

Auto alarm klasse 5: voertuigvolgsystemen

Een beveiligingssysteem uit alarm klasse 5 is hetzelfde als een beveiligingssysteem uit alarm klasse 4. Enig verschil is dat het voertuigvolgsysteem direct wordt ingeschakeld zodra het alarm afgaat.

Beveilig uw auto goed

Met een WA + beperkt casco en een WA casco verzekering (all risk) bent u voor autodiefstal verzekerd. Is uw auto niet goed genoeg beveiligd en is er sprake van inbraak of diefstal? Dan kan dat gevolgen hebben voor de uitkering van uw autoverzekering. Het is daarom aan te raden uw auto te voorzien van een beveiligingssysteem dat aan de minimale eisen van uw autoverzekeraar voldoet. U vindt deze eisen in de polisvoorwaarden van uw verzekeraar. U verdient meer.

Autoverzekering vergelijken

Geen alarmsysteem? Extra maatregelen tegen auto inbraak en diefstal

Naast een alarmsysteem kunt u ook zelf maatregelen nemen om de kans op auto inbraak te verkleinen. Een gegraveerd kenteken in de autoruiten maakt uw auto minder aantrekkelijk voor diefstal. Daarnaast kunt u beter geen tassen of kostbare goederen als laptops en navigatiesystemen zichtbaar in de auto laten liggen.