Contact
Mijn UnitedConsumers

Airco auto stinkt

Misschien herkent u het wel: u zet de airco van uw auto aan en - in plaats van een aangename koele lucht - ruikt uw auto muf. Dat is erg vervelend. Benieuwd of u een auto airco die stinkt zelf kunt reinigen? Wij vertellen u hoe u een stinkende airco in uw auto behandelt. En hoe u een stinkende airco kunt voorkomen.

airco auto stinkt


 

Airco auto stinkt

Wanneer de airco van uw auto stinkt, komt dat doordat bacteriën zich nestelen op het raster van de verdamper en het filter. Een airco haalt namelijk vocht uit de lucht en dit vocht loopt vervolgens langs de verdamper weer naar buiten. Door temperatuurverschillen worden bacteriën en schimmels gevormd. Zodra u de airco aanzet, verspreiden deze schimmels en bacteriën een muffe lucht.

Auto ruikt muf

Een stinkende, muffe geur van uw airco komt dus door de vorming van schimmels en bacteriën. Ruikt uw auto muf als u de airco aanzet? Dan is de kans groot dat de bacteriën zich ook verspreiden in het interieur van uw auto. Het is daarom verstandig dat u zowel uw auto airco als uw auto interieur reinigt wanneer de airco van uw auto stinkt.


 

De airco van mijn auto stinkt, wat nu?

Wij raden het niet aan om de airco zelf te reinigen als deze stinkt. Als u last heeft van een auto die muf ruikt, dan kunt u de airco van uw auto laten reinigen door een vakspecialist. Vaak kan dit in combinatie met een grote beurt voor uw auto. Er zijn verschillende methoden om uw stinkende airco te verhelpen, namelijk:

  • Ozonreiniging: Middels een ozonreiniging wordt de stinkende airco in uw auto en uw complete interieur gereinigd. Hierdoor worden nare geurtjes en schimmels verwijderd. Wel is het goed om te weten dat dit slechts een tijdelijke oplossing is. De aanhechting van de schimmels wordt bij deze reiniging namelijk niet verwijderd. 
  • Gasreiniging: Gelijkwaardig aan de ozonreiniging is de gasreiniging. Met een gasreiniging verspreidt een spuitbus alleen gas om nare geurtjes van uw stinkende airco te verwijderen en schimmels te doden, maar verwijdert de aanhechting van schimmels niet. De gasreiniging is minder krachtig dan de ozonreiniging. 
  • Reinigen met reinigingsmiddel: Ook kan een stinkende airco worden verholpen met reinigingsmiddelen op basis van schuim of vloeistof. Dankzij deze reinigingsmiddelen wordt het probleem op de verdamper direct aangepakt. Hierdoor verdwijnt al het vuil én de aanhechting van de schimmels op de verdamper van uw airco.

Tip: Vraag aan uw garage wat de mogelijkheden zijn om uw airco te laten reinigen.


 

Airco auto stinkt: zelf reinigen

Hoewel we niet aanraden om de stinkende airco van uw auto zelf te reinigen, kunt u wel uw auto airco regelmatig schoonmaken. U kunt bijvoorbeeld de interieur- en pollenfilters regelmatig schoonmaken met een stofzuiger. Dankzij onze tips kunt u uw auto airco zelf schoon te maken.


 

Stinkende airco voorkomen

Voorkomen is beter dan genezen! Om een stinkende airco in uw auto te voorkomen, is het verstandig om regelmatig uw auto airco te onderhouden. Hierdoor worden de filters en de verdamper gecontroleerd én gereinigd. Bovendien is het slim om uw airco optimaal te gebruiken. Zo voorkomt u dat de airco van uw auto stinkt en zorgt u ervoor dat de airco langer meegaat.


Ook interessant voor u
 

airco onderhoud

Zo kunt u de airco van uw auto onderhouden

> Lees meer

 

intererieur reinigen

Hoe kan ik het interieur van mijn auto reinigen?

> Lees meer

 

auto onderhoud zelf doen

Auto onderhoud zelf doen: onze tips

> Lees meer


Onderhoud homepage

Terug naar boven