Contact
Mijn UnitedConsumers

Airco auto bijvullen

Om uw auto airco goed te laten werken, moet u regelmatig de airco van uw auto bijvullen met koudemiddel. Zo kan u op een warme dag genieten van een aangename temperatuur in uw auto. Maar, wanneer moet u de airco bijvullen van uw auto? En wat zijn de kosten voor airco bijvullen? Wij vertellen het u.

airco bijvullen auto

 

Airco van de auto bijvullen

Wist u dat de airco van uw auto tot wel 10% van het koudemiddel verbruikt per jaar? Het is daarom belangrijk om het koudemiddelpeil goed in de gaten te houden. Dit kunt u gemakkelijk laten doen tijdens een airco check bij uw garage.

Wanneer moet ik de auto airco laten vullen?

Merkt u dat uw auto airco niet meer goed koelt of duurt het heel lang voordat uw airco koud wordt? Dan is het tijd om de auto airco bij te vullen. Vaak is het koudemiddelpeil dan onder de 70%. En zal het koelvermogen van uw airco hierdoor verminderen. 

Hoe vaak moet ik de airco bijvullen van mijn auto?

Om uw auto airco goed te laten werken, is het belangrijk om regelmatig het koudemiddelpeil te laten controleren. U wilt immers wel dat uw airco goed blijft werken, zodat u de auto airco optimaal kan gebruiken. Het is slim om de airco van uw auto één keer per vier jaar te laten vullen.

Hoe lang duurt het bijvullen van mijn auto airco?

Over het algemeen duurt het bijvullen van koudemiddel ongeveer een halfuur tot een uur. Dit is natuurlijk afhankelijk van het aircosysteem in uw auto. U kunt vaak wachten terwijl uw auto airco wordt bijgevuld.


 

Airco bijvullen kosten

De kosten om uw auto airco bij te vullen kunnen erg verschillen. Dit komt doordat het afhankelijk is van het type en de hoeveelheid koudemiddel die moet worden bijgevuld. U bent gemiddeld tussen € 100,- en € 200,- kwijt aan kosten voor het bijvullen van uw auto airco. 

Vaak kunt u het bijvullen van uw airco ook combineren met een airco onderhoudsbeurt. Hier wordt uw airco helemaal nagekeken, gereinigd en onderhouden. Ook wordt het koudemiddel bijgevuld. Wij zetten alle opties voor u op een rijtje:

 • Airco check: tussen € 0,- en € 30,-.
  Globale check van uw auto airco.
 • Airco bijvullen: tussen € 100,- en € 200,-.
 • Airco auto onderhoud: tussen € 80,- en € 120,-.
  Exclusief de kosten voor het koudemiddel.

Airco vullen: kosten koudemiddel

Koudemiddelen kunnen in prijs erg oplopen. Er zijn namelijk meerdere varianten van koudemiddelen. Ook moet u rekening houden met de hoeveelheid koudemiddel dat moet worden bijgevuld in de auto airco.

In de meeste gevallen kan uw airco gevuld worden met het koudemiddel R134A. De kosten voor het bijvullen van uw auto airco met het koudemiddel R134A zijn gemiddeld € 115,-. Het kan ook voorkomen dat uw auto airco bijgevuld moet worden met het (nieuwere) koudemiddel R1234Yf. In dat geval bedragen de kosten voor het bijvullen gemiddeld € 200,-.

Tip: Vraag altijd vooraf aan uw garage welk type koudemiddel bijgevuld moet worden.


 

De 6 voordelen van de auto airco vullen

Het bijvullen van uw auto airco is erg belangrijk als u wilt dat deze goed blijft werken. Waarom moet u uw auto airco laten bijvullen? Wij zetten zes voordelen voor u op een rij:

 • Betere luchtvochtigheid in uw auto.
 • Direct koudere lucht uit de auto airco.
 • De auto airco blijft in een goede conditie.
 • Beslagen autoruiten worden sneller helder.
 • U voorkomt dure reparaties op de lange termijn.
 • U voorkomt dat bacteriën ontstaan in het aircosysteem.

 

Koudemiddel versus koelvloeistof

Veel mensen halen koudemiddel en koelvloeistof onterecht door elkaar. Koelvloeistof is namelijk de vloeistof die de motor van uw auto koel houdt. Hierbij neemt de koelvloeistof de warmte van de motor op en staat deze ook weer af. 

Koudemiddel daarentegen wordt gebruikt om warmte te transporteren binnen uw auto airco. Hierbij is het koudemiddel geen vloeistof die u in een reservoir kan gieten, maar een gas. Koudemiddel zorgt er uiteindelijk voor dat er koude lucht uit de ventilatieroosters van uw auto komt als u de airco aanzet.


 

Zelf airco vullen

Het is wettelijk gezien niet toegestaan om zelf de airco van uw auto bij te vullen. Dit komt doordat de airco afvullen onder een bepaalde luchtdruk gedaan moet worden, omdat er anders F-gassen vrij kunnen komen. Hiervoor zijn in Europa strenge regels opgesteld die het niet mogelijk maken om uw auto airco zelf bij te vullen. Daarom is het verstandig altijd contact op te nemen met uw garage zodra u merkt dat uw airco niet meer goed functioneert. 

Hoewel u zelf niet de airco van uw auto mag bijvullen, kunt u wel ander auto onderhoud zelf uitvoeren. Denk bijvoorbeeld aan olie verversen of koelvloeistof bijvullen. Met onze onderhoud tips kunt u uw auto gemakkelijk zelf onderhouden!


Ook interessant voor u
 

auto airco gebruik

Tips om uw airco optimaal te gebruiken

> Lees meer

 

onderhoud tips

Uw auto zelf een onderhoudsbeurt geven

> Lees meer

 

airco check

Airco auto onderhoud: Alles wat u moet weten

> Lees meer

 

Onderhoud homepage