Contact
Mijn UnitedConsumers

Airco onderhoud auto

Jaarlijks een airco check is geen overbodige luxe. Hiermee voorkomt u dat uw airco snel stuk gaat en zorgt u ervoor dat uw airco goed blijft werken. Maar, hoe kunt u de airco van uw auto onderhouden? En hoe kunt u de airco schoonmaken van uw auto? Wij vertellen het u.

airco onderhoud auto


 
 

Airco check auto

Wist u dat er in uw airco schimmels, bacteriën en ziektekiemen kunnen ontstaan die mogelijk schadelijk zijn voor uw gezondheid? Om dit te voorkomen, is het belangrijk dat u de airco van uw auto goed checkt. 

Wij raden u aan om één keer per jaar een airco check te laten doen en de auto airco bij te laten vullen. Met een airco check wordt uw auto airco grondig nagekeken en wordt bepaald of uw auto airco een onderhoudsbeurt nodig heeft. Schakel daarom uw garage in voor een deskundige airco check van uw auto. 

Wat houdt een airco check in?

Een airco check voor uw auto is doorgaans goedkoper dan een airco onderhoudsbeurt, namelijk een paar tientjes. Soms is een airco check zelfs gratis. Bij een airco check wordt alleen een globale check van de airco gedaan. 

Tijdens een airco check wordt uw airco gecontroleerd op de volgende punten:
 
Functie- en prestatietest.
 
Vervangen van interieurfilter.
 
Airco onderdelen controleren.
 
Wanneer nodig desinfectie van de verdamper.

Als uw garage er tijdens een airco check achter komt dat er iets kapot of niet goed op orde is, dan zal uw garage dit met u bespreken. Zo weet u direct waar u aan toe bent!


 
 

Airco onderhoud van uw auto

Een goedwerkende auto airco zorgt voor een heerlijk fris temperatuurtje in de zomer en verhelpt beslagen ramen bij vochtig weer in de winter. Dat willen we natuurlijk allemaal! 

Daarentegen kan een slechtwerkende airco zorgen voor onzuivere lucht en gezondheidsproblemen. Ruikt uw auto bijvoorbeeld muf als u de airco aanzet? Dan is het tijd voor airco onderhoud van uw auto. 

Onderhoud uw auto airco regelmatig

Met regelmatig airco onderhoud voorkomt u een kapotte auto airco en hoge reparatiekosten. Ongeacht of u de airco van uw auto vaak of heel weinig gebruikt. Tijdens een airco onderhoudsbeurt wordt de staat van uw airco en het complete aircosysteem nagekeken. Ook wordt de filterdroger gecontroleerd en koudemiddel bijgevuld. Daarnaast zal de garage de airco schoonmaken van uw auto.

Dit wordt gedaan bij een airco onderhoudsbeurt:
 
Lektest.
 
Functie- en prestatietest.
 
Vervangen van filterdroger.
 
Vervangen van interieurfilter.
 
Airco onderdelen controleren.
 
Verversen van het koudemiddel.
 
Wanneer nodig desinfectie van de verdamper.

Heeft mijn auto airco onderhoud nodig?

Normaal gesproken is een airco onderhoudsbeurt niet vaker nodig dan één keer per vijf jaar. Om erachter te komen of uw auto airco onderhoud nodig heeft, is het verstandig om één keer per jaar een airco check te laten doen. U kunt ook zelf merken wanneer uw auto airco onderhoud nodig heeft. Denk bijvoorbeeld aan:

  • De auto airco koelt slecht.
  • Ventilator valt regelmatig uit.
  • De auto airco schakelt na enige tijd zelf uit.
  • Muffe en rare geur uit de ventilatieroosters.
  • Het duurt lang voordat de auto airco koude lucht blaast.

Herkent u één of meerdere van bovenstaande problemen? Dan weet u dat uw auto airco onderhoud nodig heeft. In dat geval is het verstandig om een airco onderhoudsbeurt in te plannen bij uw garage.

Wat kost een auto airco onderhoudsbeurt?

Een losse airco onderhoudsbeurt wordt bij de meeste garages uitgevoerd en kost doorgaans tussen € 80,- en € 120,-. Hierbij wordt de airco van uw auto helemaal nagekeken en onderhouden. Tip: Het is slim om een airco onderhoudsbeurt te combineren met een grote beurt


 
 

Uw auto airco reinigen

Merkt u dat u geïrriteerde ogen, plotselinge verkoudheid of allergische reacties krijgt in de auto? Of vindt u de airco van uw auto stinken? Dan weet u dat de airco van uw auto gereinigd moet worden.

Uw auto airco moet u regelmatig reinigen zodat nare luchtjes en bacteriën worden verwijderd. Daarnaast vertraagt een reiniging van de auto airco de aanwas van nieuwe bacteriën. Het is dus slim om eens per jaar uw auto airco te reinigen. 

Kosten auto airco reinigen

De kosten om uw airco te laten reinigen door een vakkundige garage liggen tussen de € 30,- en € 50,-. Binnen een halfuurtje wordt uw auto airco gereinigd. Daarom kunt u vaak wachten op uw auto terwijl de airco wordt gereinigd. U kunt ook kiezen voor een complete airco onderhoudsbeurt. In dit geval wordt uw airco grondig gecheckt én gereinigd.


 

Reparatie van de auto airco 

Oeps, de airco van de auto is kapot. Heel vervelend natuurlijk. Dit kan meerdere oorzaken hebben, zoals een kapotte verdamper of een kapotte compressor. Deze onderdelen moeten dan vervangen worden door een garage of aircospecialist. Als uw auto airco écht helemaal niets meer doet, kunt u het beste direct contact opnemen met uw garage.

Is het rijden met een kapotte airco verstandig?

Nee, het is niet aan te raden om door te rijden met een kapotte airco. Rijden met een kapotte airco kan er namelijk voor zorgen dat de multiriem van uw auto beschadigt. Het is daarom verstandig om een kapotte auto airco te (laten) repareren.

Wat kost een airco reparatie van de auto?

Om de kosten voor een airco reparatie te bepalen, wordt bekeken wat er precies kapot is. De kosten voor een reparatie van uw auto airco kunnen namelijk flink oplopen.

Is de compressor van het aircosysteem in uw auto kapot? Dan moet de compressor vervangen worden en het volledige aircosysteem doorgespoeld worden. Hierdoor kunnen de kosten oplopen tot wel € 1.000,-. 

Is de verdamper van uw auto airco kapot? Dan kost het gemiddeld € 800,- om deze te laten vervangen. Dit komt doordat het dashboard van uw auto tijdens deze reparatie moet worden gedemonteerd.

De kosten voor een auto airco reparatie kunnen ook meevallen. Als uw airco bijvoorbeeld niet meer goed koelt, kan het zijn dat de druk is weggevallen door een tekort aan koudemiddel. Dit kan simpel worden verholpen door het koudemiddel bij te vullen tijdens een airco beurt. De prijs voor dit auto airco onderhoud ligt tussen € 80,- en € 120,-.

 

Airco auto nakijken: 6 tips

Wij raden u aan om regelmatig zelf uw auto airco te checken en eventueel zelf uw airco schoon te maken. Wij zetten voor u een paar tips op een rijtje om uw auto airco zelf schoon te maken en te onderhouden.

Tip 1: Maak de interieur- of pollenfilters van uw airco schoon

U kunt de filters uit de binnenunit halen en schoonmaken met een stofzuiger. De plaats van de binnenunit kunt u in het instructieboekje van uw auto vinden. Wanneer dit lastig gaat met een stofzuiger, is het ook mogelijk om de filters onder lauwwarm water af te spoelen. Houd er dan wel rekening mee dat de filters volledig droog moeten zijn voordat u deze weer terug in de binnenunit plaatst. 

Krijgt u de filters niet meer schoon? Of zijn deze beschadigd? Dan kunt u het beste de filters laten vervangen. U wilt immers wel dat uw airco goed werkt. Neem hiervoor contact op met uw garage en laat een airco check of airco onderhoudsbeurt inplannen.

Tip 2: Gebruik een spuitbus met airco reiniger

 

Met een airco reiniger kunt u eenvoudig zelf de airco van uw auto schoonmaken. Een spuitbus met airco reiniger zorgt er namelijk voor dat uw airco gereinigd wordt en fris ruikt. Let op: Lees voor gebruik altijd goed de gebruiksaanwijzing van de airco reiniger. 

Tip 3: Gebruik de airco van uw auto optimaal

Wat ook erg belangrijk is, is dat u uw auto airco optimaal gebruikt. Zo kunt u de levensduur van uw airco verlengen. 

U kunt bijvoorbeeld wekelijks de auto airco tien minuten inschakelen, ook in de winter. Zo blijven de onderdelen in het aircosysteem van uw auto namelijk soepel en gesmeerd. Goed onderhoud begint bij goed gebruik! Met onze tips kunt u optimaal uw auto airco gebruiken.

Tip 4: Reinig uw auto airco regelmatig

Laat de verdamper van uw airco jaarlijks schoonmaken door een vakman. Zo voorkomt u dat uw auto airco gaat stinken. De garage reinigt dan de verdamper met een desinfecterende reiniger om bacteriën, schimmels en ziektekiemen te verwijderen. Lees hier meer over het reinigen van de airco van uw auto.

Tip 5: Vul het koudemiddel bij

Een tekort aan koudemiddel in uw airco kan ervoor zorgen dat uw airco droogloopt. Hierdoor kan een auto airco stuk gaan. Daarnaast zorgt een slechtwerkende airco ook nog eens voor een negatief effect op uw brandstofverbruik. Laat daarom regelmatig het koudemiddelpeil controleren en bijvullen wanneer nodig.

Tip 6: Bespaar kosten door jaarlijkse airco check

Een jaarlijkse airco check zorgt ervoor dat uw auto airco minder snel stuk gaat. Natuurlijk kan er altijd iets kapot gaan, maar met een regelmatige auto airco check is de kans wel kleiner. Hierdoor voorkomt u hoge kosten voor reparaties. Zo houdt u meer over voor een leuker leven!


Ook interessant voor u
 

auto airco gebruik

Tips om uw airco optimaal te gebruiken

> Lees meer

 

grote beurt

Grote beurt: wat is het en wat kost het?

> Lees meer

 

zelf auto onderhoud

Uw auto zelf een onderhoudsbeurt geven

> Lees meer

 

Onderhoud homepage