Contact
Mijn UnitedConsumers

APK keuring: wanneer moet mijn auto gekeurd worden?

De APK is een verplichte, jaarlijkse keuring van uw auto. Tijdens de APK wordt er gekeken of uw auto nog wel voldoet aan de wettelijke milieu- en veiligheidseisen. Maar, hoe vaak moet de APK? En wanneer is de APK? Wij vertellen het u.

APK banner


 

Wat is APK?

APK is een jaarlijks terugkerende keuring van uw auto die wordt uitgevoerd door een erkend APK-keuringsbedrijf. APK is kort voor Algemene Periodieke Keuring. Een APK keuring geeft een goed beeld van de status van uw auto en of uw auto nog voldoet aan de wettelijke eisen. Zo kunt u weer veilig de weg op!

Waarom APK?

APK is wettelijk verplicht gesteld in Europa om zo de verkeersveiligheid te bevorderen en bescherming te bieden voor het milieu. Want slecht onderhouden auto's, zijn slechter voor het milieu.

Als uw auto APK is goedgekeurd, wil dat niet zeggen dat de auto voor het gehele jaar geen onderhoud meer nodig heeft. Een APK is namelijk slechts een momentopname.    


 

Wanneer moet mijn auto gekeurd worden?

Uw moet uw auto jaarlijks laten keuren. Dit kunt u al vanaf 2 maanden voor de APK-vervaldatum laten doen. Twijfelt u over de APK-vervaldatum? Met onze gratis kentekencheck ziet u direct tot wanneer uw APK geldig is. U vindt dit onder het kopje 'APK en historie'. 

De vervaldatum is ook terug te vinden op het APK-keuringsrapport. Het is belangrijk dat u vóór de vervaldatum de APK opnieuw laat doen. Zonder APK mag u namelijk niet de weg op.

APK keuring wanneer?


Kenteken:
NL


De RDW stuurt u 6 weken van tevoren een herinnering dat de APK-vervaldatum eraan komt. U ontvangt dit bericht per post of digitaal. Ondanks deze herinnering, blijft u als eigenaar zelf verantwoordelijk voor het op tijd laten keuren van uw auto.

APK datum verschuiven

Laat u u auto maximaal 2 maanden van tevoren keuren? Dan blijft de APK-vervaldatum hetzelfde. Laat u de APK 2 maanden of nóg ruimer van tevoren uitvoeren? Dan krijgt uw auto een nieuwe APK-vervaldatum.   


 

Hoe vaak APK?

Hoe vaak de APK moet gebeuren, hangt af van uw auto. Voor de meeste auto's is het gebruikelijk dat ze één keer per jaar APK gekeurd worden. Maar hoe vaak en wanneer nieuwe auto's APK gekeurd moeten worden, werkt net iets anders.

Nieuwe auto’s zijn namelijk, afhankelijk van de brandstofmotor, vaak vrijgesteld van APK voor drie of vier jaar. Hierna moeten de voertuigen eens per twee jaar door de APK komen. Na acht jaar moeten ook deze auto’s jaarlijks APK gekeurd worden.

Hoe vaak APK mijn auto?

Wilt u weten hoe het zit met uw voertuig? Bekijk dan het APK-keuringsschema van de RDW. 


 

Wat kost APK?

Hoeveel een APK kost, is afhankelijk van het type brandstof waarop uw auto rijdt. Rijdt uw auto op benzine? Dan kunnen de kosten van een APK uiteenlopen van een kleine € 25,- tot € 50,-. Rijdt uw auto op diesel? Dan kost een APK tussen € 45,- en € 70,-.

De prijs is daarnaast afhankelijk van waar u naartoe gaat. Bovendien rekenen sommige garages extra kosten voor bijvoorbeeld het afmelden van de auto.

Vaak kunt u kosten besparen als u de APK combineert met een kleine of grote beurt. U bent dan minder geld kwijt, en u hoeft uw auto minder lang te missen. Gaat u enkel voor de APK? Spreek dan goed van tevoren een prijs af, zodat er niet achteraf onverwachte kosten op de rekening staan.


 

Wat wordt gekeurd tijdens de APK keuring?

Tijdens de APK wordt er onder andere naar de veiligheid en milieuaspecten gekeken. Zo wordt er gemeten hoeveel roet de auto uitstoot en hoe zuinig de auto rijdt. De volgende onderdelen worden gekeurd:

 
Verlichting.
 
Kilometerstand.
 
Banden en remmen.
 
Carrosserie en stuurinrichting.
 
Wielophanging en schokdempers.
 
Uitlaatgassen en gebruikte brandstof.
 
Kentekenbewijs deel I en voertuigidentificatienummer.
 
Viergasmeting (benzinemotoren) en roetmeting (dieselmotoren).

 

Wanneer is APK niet verplicht?

Als u de auto laat schorsen, bent u niet meer verzekeringsplichtig en wordt de motorrijtuigenbelasting tevens stopgezet. Bij een schorsing hoeft uw auto ook niet meer APK-goedgekeurd te zijn, maar u mag er dan ook niet meer mee rijden op de openbare weg. Ook mag de auto dan niet op de openbare weg geparkeerd staan.

APK na opheffing schorsing

Zodra u de schorsing opheft, moet de auto direct APK-goedgekeurd worden. U mag met de auto naar een APK-keuringsstation rijden, maar dan moet u voor die dag wel minstens een WA verzekering afsluiten. In de auto moet u tevens de APK-afspraakbevestiging bij u hebben. Alleen ten tijde van de afspraak mag u autorijden.


Ook interessant voor u
 

apk te laat

Wat moet ik doen als ik te laat ben met de APK?

> Lees meer

 

Uitdeuken

Zelf uw auto uitdeuken of laten doen?

> Lees meer

 

Autolamp

Zo kunt u zelf uw autolampen vervangen

> Lees meer

 

Onderhoud homepage