Vergelijk hier uw autoverzekering

NL

APK keuring: wanneer moet mijn auto gekeurd worden?

APK is een verplichte, jaarlijkse keuring van uw auto. Tijdens de APK wordt er gekeken of uw auto nog wel voldoet aan de wettelijke milieu- en veiligheidseisen. Maar wanneer is de APK? En wat als de APK keuring verlopen is? 

APK banner

 

Wat is APK?

APK is een jaarlijks terugkerende keuring van uw auto die wordt uitgevoerd door een erkend APK-keuringsbedrijf. APK is kort voor Algemene Periodieke Keuring. Een APK keuring geeft een goed beeld van de status van uw auto en of uw auto nog voldoet aan de wettelijke eisen. Zo kunt u weer veilig de weg op!

Waarom APK?

APK is wettelijk verplicht gesteld in Europa om zo de verkeersveiligheid te bevorderen en bescherming te bieden voor het milieu. Want slecht onderhouden auto's, zijn slechter voor het milieu.

Als u auto APK is goedgekeurd, wil dat niet zeggen dat de auto voor het gehele jaar geen onderhoud meer nodig heeft. Een APK is namelijk slechts een momentopname.    


 

APK keuring: wanneer moet mijn auto gekeurd worden?

Met onze gratis kentekencheck ziet u direct tot wanneer uw APK geldig is. U vindt dit onder het kopje 'APK en historie'. 

De vervaldatum is ook terug te vinden op het APK-keuringsrapport. Het is belangrijk dat u vóór de vervaldatum de APK opnieuw laat doen. Zonder APK mag u namelijk niet de weg op.

APK keuring wanneer?


Kenteken:
NL

 

De RDW stuurt u 6 weken van tevoren een herinnering dat de APK-vervaldatum eraan komt. U ontvangt dit bericht per post of digitaal. Ondanks deze herinnering, blijft u als eigenaar zelf verantwoordelijk voor het op tijd laten keuren van uw auto. 

APK datum verschuiven

De auto kunt u al vanaf 2 maanden voor de APK-vervaldatum laten keuren. Als u de auto maximaal 2 maanden van tevoren laat keuren (dus níet langer van tevoren) dan blijft de APK-vervaldatum hetzelfde. Laat u de APK 2 maanden of nóg ruimer van tevoren uitvoeren? Dan kunt u de APK datum verschuiven. 


 

APK verlopen: wat nu?

Is de APK verlopen? Dan is rijden met de auto strafbaar. U mag wel tot maximaal 2 maanden na het de APK-vervaldatum de auto - stilstaand - op de openbare weg laten staan. Binnen die tijd zal de RDW nog geen controle doen en krijgt u nog geen boete. 

Veroorzaakt u een schade wanneer de APK verlopen is? Dan bent u niet verzekerd en komen alle kosten voor eigen rekening. De kosten van een autoschade kunnen flink oplopen en normaliter zou de verzekeraar het voor u opvangen. De auto op tijd APK keuren is dus erg belangrijk!


 

APK verlopen, wel afspraak

Is uw APK verlopen, maar heeft u wel een afspraak staan? Dan mag u wel naar de keuring rijden. U moet zich wel aan enkele belangrijke voorwaarden houden. Zo mag u alleen binnen 2 maanden na het verlopen van de APK naar de keuring rijden - mits u kunt aantonen dat u een afspraak heeft. Na deze periode ontvangt u automatisch een boete van de RDW. Gebruikt u de auto niet meer? Dan kunt u ook overwegen om de auto te laten schorsen.


 

Hoe vaak APK?

Hoe vaak de APK moet gebeuren, hangt af van uw auto. Voor de meeste auto's is het gebruikelijk dat ze één keer per jaar APK gekeurd worden. Maar hoe vaak en wanneer nieuwe auto's APK gekeurd moeten worden, werkt net iets anders.

Nieuwe auto’s zijn namelijk, afhankelijk van de brandstofmotor, vaak vrijgesteld van APK voor drie of vier jaar. Hierna moeten de voertuigen eens per twee jaar door de APK komen. Na acht jaar moeten ook deze auto’s jaarlijks APK gekeurd worden.

Hoe vaak APK mijn auto?

Wilt u weten hoe het zit met uw voertuig? Bekijk dan het APK-keuringsschema van de RDW. 


 

Wat kost APK?

Hoeveel een APK kost, kan uiteenlopen van een kleine € 19,- tot wel € 65,-. De prijs is afhankelijk van waar u naartoe gaat. Daarnaast rekenen sommige garages extra kosten voor bijvoorbeeld het afmelden van de auto.

Vaak kunt u kosten besparen als u de APK combineert met een kleine of grote beurt. U bent dan minder geld kwijt, en u hoeft uw auto minder lang te missen. Gaat u enkel voor de APK? Spreek dan goed van tevoren een prijs af, zodat er niet achteraf onverwachte kosten op de rekening staan.


 

Wat wordt gekeurd tijdens de APK keuring?

Tijdens de APK wordt er onder andere naar de veiligheid en milieuaspecten gekeken. Zo wordt er gemeten hoeveel roet de auto uitstoot en hoe zuinig de auto rijdt. De volgende onderdelen worden gekeurd:

 
Verlichting.
 
Banden en remmen.
 
Carrosserie en stuurinrichting.
 
Wielophanging en schokdempers.
 
Uitlaatgassen en gebruikte brandstof.
 
Kentekenbewijs deel I en voertuigidentificatienummer.
 
Viergasmeting (benzinemotoren) en roetmeting (dieselmotoren).

 

Wanneer is APK niet verplicht?

Als u de auto laat schorsen, bent u niet meer verzekeringsplichtig en wordt de motorrijtuigenbelasting tevens stopgezet. Bij een schorsing hoeft uw auto ook niet meer APK-goedgekeurd te zijn, maar u mag er dan ook niet meer mee rijden op de openbare weg. Ook mag de auto dan niet op de openbare weg geparkeerd staan.

APK na schorsing

Zodra u de schorsing opheft, moet de auto direct APK-goedgekeurd worden. U mag met de auto naar een APK-keuringsstation rijden, maar dan moet u voor die dag wel minstens een WA verzekering afsluiten. In de auto moet u tevens de APK-afspraakbevestiging bij u hebben. Alleen ten tijde van de afspraak mag u autorijden.


Aanbevolen voor u


 

Onderhoud homepage

Terug naar boven