Vergelijk hier uw autoverzekering

NL

De koplamp vervangen van uw auto

Na een lange dag rijdt u in het donker naar huis. U merkt dat sommige tegenliggers met groot licht naar u knipperen. Eenmaal thuis aangekomen, ziet u het probleem. Het lampje in de koplamp is kapot! De linker koplamp verlicht de weg voor u en de rechter koplamp verlicht de rand van de weg en de berm. Met een kapotte koplamp heeft u dus veel minder zicht. Het lampje in de koplamp vervangt u in de meeste gevallen zelf. Wij geven u graag wat tips!
Koplampen polijsten

Koplamp vervangen 

De beste tip voor het vervangen van uw autolamp is het raadplegen van het instructieboekje van uw auto. Het vervangen van de autolamp vereist bij iedere type auto andere handelingen. In het instructieboekje van uw auto vindt u de locatie van de lamp. Deze ruimte is vaak erg klein. Bovendien vindt u in het instructieboekje welk lampje bij de koplamp van uw auto hoort. Dit is belangrijk, want niet in iedere koplamp past dezelfde autolamp.

Bent u het instructieboekje kwijt? Raadpleeg dan uw garage. Het vervangen van de autolamp moet op de juiste manier gebeuren, anders verblindt u mogelijk uw tegenliggers.

Tips autolamp vervangen

  • De koplamp vervangen kan op één manier: raadpleeg het instructieboekje voor specifieke wisseltips.
  • Leg altijd een setje reservelampen in uw auto: zo bent u goed voorbereid wanneer een autolamp vervangen moet worden. 
  • Laat de auto een tijdje stilstaan: uw autolampen kunnen erg heet worden en kunnen dus ernstige brandwonden veroorzaken.
  • Pak halogeenlampen bij de voet vast: vette vingers laten een zwarte aanslag achter en de autolamp gaat hierdoor minder lang mee. 

Autolamp vervangen: wanneer niet?

Heeft uw auto xenon- of ledlampen? Dan kunt u de autolamp beter niet zelf vervangen. Xenonlampen zijn buislampen waar gas in zit. Om het gas te ontsteken, zit er een elektronische voorschakelapparaat in uw auto. Zet u de lamp aan? Dan ontstaat er een ontsteking tot wel 25.000 volt. Dit maakt het vervangen van een (defecte) xenonlamp gevaarlijk en kunt u beter door een specialist laten doen. 

LED-verlichting zit in de achterlicht of koplamp van uw auto verwerkt. De koplamp moet daarom vaak volledig vervangen worden. Het is raadzaam dit door een vakgarage te laten doen.


Aanbevolen voor u


Onderhoud homepage