Vergelijk hier uw autoverzekering

NL

Koplamp vervangen

Uw koplamp vervangen is belangrijk voor uw veiligheid, en dat van anderen! Uw koplampen verlichten namelijk zowel de weg voor u, als de rand van de weg en de berm. Uw eigen koplamp vervangen? Dankzij onze tips is dat zo geregeld!

Koplampen polijsten

Autolamp vervangen 

De beste tip voor het vervangen van uw koplamp is het raadplegen van het instructieboekje van uw auto. Het vervangen van de autolamp vereist bij iedere type auto namelijk andere handelingen. In het instructieboekje van uw auto vindt u de locatie van de lamp - vaak een erg kleine ruimte. Ook vindt u in het instructieboekje welk lampje bij de koplamp van uw auto hoort. Dit is belangrijk, want niet in iedere koplamp past dezelfde autolamp.

Bent u het instructieboekje kwijt? Raadpleeg dan uw garage. Het vervangen van de autolamp moet op de juiste manier gebeuren, anders verblindt u mogelijk uw tegenliggers.


Koplamp vervangen tips

Wilt u zelf de koplamp vervangen? Dan kunt u wel wat tips gebruiken! 

  • De koplamp vervangen kan op één manier: raadpleeg het instructieboekje voor specifieke wisseltips.
  • Leg altijd een setje reservelampen in uw auto: zo bent u goed voorbereid wanneer een autolamp vervangen moet worden. 
  • Laat de auto een tijdje stilstaan: uw autolampen kunnen erg heet worden en kunnen dus ernstige brandwonden veroorzaken.
  • Pak halogeenlampen bij de voet vast: vette vingers laten een zwarte aanslag achter en de autolamp gaat hierdoor minder lang mee. 

Autolamp vervangen: wanneer niet?

Heeft uw auto xenon- of ledlampen? Dan kunt u de autolamp beter niet zelf vervangen. Xenonlampen zijn buislampen waar gas in zit. Om het gas te ontsteken, zit er een elektronisch voorschakelapparaat in uw auto. Zet u de lamp aan? Dan ontstaat er een ontsteking tot wel 25.000 volt. Dit maakt het vervangen van een (defecte) xenonlamp gevaarlijk en kunt u beter door een specialist laten doen. 

LED-verlichting zit in de achterlicht of koplamp van uw auto verwerkt. De koplamp moet daarom vaak volledig vervangen worden. Het is raadzaam dit door een vakgarage te laten doen.


Aanbevolen voor u


Onderhoud homepage

Terug naar boven