Vergelijk hier uw autoverzekering

NL

Distributieriem vervangen: hoe zit dat precies?

De distributieriem, of distributieketting, is een essentieel onderdeel van uw auto. Vervangt u de distributieriem niet op tijd? Dan kan dit schadelijk zijn voor de motor. Maar wanneer moet u de distributieriem vervangen? 

distributieriem

 

Wat is de distributieriem?

De distributieriem, of bij sommige modellen een distributieketting, is een band (of ketting) die de nokkenassen en de water-, olie- en brandstofpomp aandrijft. Het is een belangrijk onderdeel van uw auto. Sterker nog; zonder distributieriem rijdt de auto niet.

Het niet op tijd vervangen van de distributieriem kan erg vervelende consequenties met zich meebrengen. Als de distributieriem knapt, dan kan het namelijk heel de motor kapotslaan. Het is daarom verstandig de distributieriem op tijd te vervangen!


 

Distributieriem of distributieketting?

De ene auto heeft een distributieriem, de ander een distributieketting. De distributieriem en de distributieketting hebben exact dezelfde functie: het aandrijven van belangrijke onderdelen onder de motorkap. Het hebben van een distributieriem of distributieketting heeft zo zijn voor- en nadelen. Wij zetten het voor u op een rij:

Distributieriem Distributieketting
Slijtage onvermijdelijk Slijt bijna niet
Soepel en verzwaart de auto niet Zwaarder van gewicht en verzwaart auto
Dient regelmatig vervangen te worden Hoeft soms zelfs niet vervangen te worden

Tip! Weet u niet zeker of uw auto een distributieriem of -ketting heeft? Check dit dan bij uw autogarage.


 

Distributieriem vervangen

Tijdens het autorijden draait de distributieriem continu. Slijtage is daardoor onvermijdelijk. De riem rekt uit of de kartelrand vermindert. Meestal merkt u niets van een versleten distributieriem. Het onderdeel wordt daarom tijdens onderhoud of de APK gecontroleerd en preventief vervangen bij een bepaalde kilometerstand. Het vervangen van de distributieriem kunt u het beste overlaten aan een expert. Ga daarom op tijd naar uw vertrouwde garage. 


 

Distributieketting vervangen

Een distributieketting is gemaakt van gehard staal en lijkt op een fietsketting. Deze is daardoor veel steviger dan een distributieriem. Er zijn automerken die daarom bewust voor een distributieketting kiezen. Het voordeel van een distributieketting is dat deze zelden of zelfs nooit vervangen hoeft te worden. Dient de distributieketting toch vervangen te worden? Dan is dit wel echt specialistenwerk. Laat dit daarom doen door een degelijk garagebedrijf. 


 

Wanneer distributieriem vervangen?

Benieuwd wanneer uw distributieriem vervangen moet worden? Check dan eerst het onderhoudsboekje van de auto. In principe dient na elke 100.000 kilometer uw distributieriem vervangen te worden. Dit kan, afhankelijk van het merk of type auto, enigszins afwijken. Maar vaak wordt uitgegaan van één keer in de 5 jaar.

Slijtage distributieriem

Ook kan slijtage en/of uitdroging voorkomen, bijvoorbeeld wanneer de auto een tijdje heeft stilgestaan. Hierdoor kan een distributieriem eerder verslijten. Tijdens de APK-keuring wordt de distributieriem dan ook altijd gecontroleerd.

Ook wanneer de riem erg versleten is, wordt deze uit voorzorg meteen vervangen. U kunt een kijkje onder de motorkap nemen en de distributieriem controleren, maar vervangen is een taak voor professionals. Is het tijd voor een nieuwe distributieriem? Laat dit dan doen door een merkdealer of BOVAG aangesloten garage.


 

Wat kost distributieriem vervangen?

De prijs voor het vervangen van de distributieriem is afhankelijk van het merk en type van uw auto. De kosten kunnen variëren van € 300,- tot wel € 1.000,- en valt buiten de autoverzekering. Zorg dat u de distributieriem op tijd vervangt. Breekt de distributieriem tijdens het autorijden? Dan heeft u een grote kans op meer schade en dus ook hogere kosten. Door uw distributieriem op tijd te vervangen, bespaart u daarom uiteindelijk geld én houdt u meer over voor een leuker leven!


Aanbevolen voor u


Onderhoud homepage

Terug naar boven