Vergelijk hier uw autoverzekering

NL

Wanneer moet ik de distributieriem vervangen?

De distributieriem drijft de nokkenassen en de water-, olie- en brandstofpomp aan. Is de distributieriem of -ketting kapot? Dan is zit schadelijk voor de motor. Sterker nog. Zonder distributieriem of ketting rijdt de auto niet. Controleer daarom of de distributieriem vervangen moet worden. Hoe? Wij leggen het aan u uit!

distributieriem

 

Distributieriem vervangen

Tijdens het autorijden draait de distributieriem continu. Slijtage is daardoor onvermijdelijk. De riem rekt uit of de kartelrand vermindert. Meestal merkt u niets van een versleten distributieriem. Het onderdeel wordt daarom tijdens onderhoud of de APK gecontroleerd en preventief vervangen bij een bepaalde kilometerstand.


 

Wanneer distributieriem vervangen?

Benieuwd wanneer een distributieriem vervangen moet worden? Check het eerst in het onderhoudsboekje van de auto. Na elke 100.000 kilometer moet u de distributieriem vervangen. Dit kan, afhankelijk van het merk of type auto, afwijken. 

Slijtage

Ook kan slijtage en/of uitdroging voorkomen, bijvoorbeeld wanneer de auto een tijdje heeft stilgestaan. Hierdoor kan een distributieriem eerder verslijten. Tijdens de APK-keuring wordt de distributieriem dan ook altijd gecontroleerd. Ook wanneer de riem erg versleten is, wordt deze uit voorzorg meteen vervangen. U kunt een kijkje onder de motorkap nemen en de distributieriem controleren, maar vervangen is een taak voor professionals. Is het tijd voor een nieuwe distributieriem? Laat dit dan doen door een merkdealer of BOVAG aangesloten garage.


 

Distributieriem of ketting

De ene auto heeft een distributieriem, de ander een distributieketting. De distributieriem en de distributieketting hebben exact dezelfde functie: het aandrijven van belangrijke onderdelen onder de motorkap. Het hebben van een distributieriem of -ketting heeft voor- en nadelen. Weet u niet zeker of uw auto een distributieriem of -ketting heeft? Check dit dan bij een autogarage.


 

Distributieketting vervangen

Een distributieketting is gemaakt van gehard staal en lijkt op een fietsketting. Deze is daardoor veel steviger dan een distributieriem. Het voordeel van een distributieketting is dat deze zelden of zelfs nooit vervangen hoeft te worden.

Er zijn automerken die daarom bewust voor een distributieketting kiezen. Een nadeel van een distributieketting is dat deze vaak veel zwaarder is dan een riem. Het gewicht van uw auto neemt daardoor dus automatisch toe.


 

Distributieriem vervangen

Een distributieriem is een soepele band, vaak gemaakt van rubber of kunststof. Een distributieriem heeft tanden aan de binnenkant, zodat de riem niet slipt. Het voordeel van een distributieriem is dat de auto lichter is en daardoor dus zuiniger

Het nadeel is dat een distributieriem vervangen moet worden na verloop van tijd. Een nieuwe distributieriem kunt u flink wat geld kosten. Bent u te laat met het vervangen? Dan kan het zelfs (extra) schade veroorzaken. 


 

Vervangen distributieriem: wat kost dat?

De prijs voor het vervangen van de distributieriem is afhankelijk van het merk en type van uw auto. De kosten kunnen variëren van € 300,- tot wel € 1.000,- en valt buiten de autoverzekering. Zorg dat u de distributieriem op tijd vervangt. Breekt de distributieriem tijdens het autorijden? Dan heeft u een grote kans op meer schade en dus ook hogere kosten.


Aanbevolen voor u


Onderhoud homepage

Terug naar boven