Vergelijk hier uw autoverzekering

NL

Hoeveel olie in mijn auto?

Hoeveel olie moet er in de auto? Daar helpen wij u graag bij! Op deze pagina leest u meer over hoeveel olie er in de auto moet en wat u moet doen bij teveel olie in de auto.


Samenvatting

Olie is belangrijk voor uw auto. Bij te weinig olie functioneert de auto niet goed en kan de motor ernstig beschadigd raken. Maar ook te veel olie kan schadelijk zijn voor bepaalde onderdelen in uw auto. Zo kunnen er problemen ontstaan in de katalysator en kunnen de oliekeerringen het zelfs begeven. 

De motorolie van de auto mag nooit boven het maximumstreepje uitkomen, maar ook niet onder het minimumstreepje. In de meeste gevallen past er één liter olie in een personenauto. U controleert en vult de motorolie gemakkelijk bij door eerst het oliepeil te controleren en vervolgens motorolie bij te vullen tot het maximumstreepje. 


 

Wat gebeurt er bij teveel olie in mijn auto?

Komt de olie boven het maximum van het oliepeil uit? Dan heeft u teveel olie in uw auto gedaan. Teveel olie in de auto kan schadelijk zijn voor diverse onderdelen. Er kunnen problemen ontstaan aan de katalysator of, bij een auto die op diesel rijdt, aan het roetfilter. En een dieselmotor kan zelfs op hol slaan! Ook kunnen de oliekeerringen het begeven, waardoor de motorolie kan gaan lekken. U ziet het al wel, heel veel technische termen. En veel dat mis kan gaan. Kortom: doe nooit teveel olie in de motor! 

 

Hoeveel olie heeft mijn auto nodig?

Het is belangrijk om de juiste hoeveelheid olie in de motor te doen. Voor de meeste personenauto's geldt dat er één liter motorolie in de auto gaat. De tank van de motorolie heeft een minimumstreepje en een maximumstreepje. Zorg dat er niet minder dan de minimale hoeveelheid motorolie in de auto zit, maar ook dat er niet meer dan de maximale hoeveelheid motorolie bijgevuld wordt.

Houdt u niet de juiste hoeveelheid aan? Dan zijn ernstige schades aan uw motor waarschijnlijk het gevolg. Heeft u te veel motorolie in de motor gedaan? Raadpleeg dan zo snel mogelijk uw garage voor een oplossing of tips.

Daarnaast kan te weinig olie in de motor ook schadelijk zijn voor een auto. Motorolie smeert namelijk de motor. Als dit onvoldoende gebeurt, kan de motor ernstig beschadigen. Zorg dus altijd voor de juiste hoeveelheid olie in de motor. U kunt eenvoudig zelf het oliepeil van uw auto checken.

 

Hoe vul ik de olie in mijn auto bij?

Is het tijd om de olie bij te vullen? Dan is het dus belangrijk dat u eerst de hoeveelheid olie peilt. Steekt u het peilstok in de motor, dan zou het oliepeil tussen het minimum- en het maximumstreepje uit moeten komen.

Blijkt dat het oliepeil onder het minimumstreepje van de peilstok komt? Dan zit er dus te weinig olie in de motor en moet u deze bijvullen tot de juiste hoeveelheid (tussen de twee streepjes).


Aanbevolen voor u


 

Onderhoud homepage

Terug naar boven