Contact
Mijn UnitedConsumers

Hoeveel olie in mijn auto?

Het is verstandig om regelmatig te checken hoeveel olie in uw auto zit. Maar, hoeveel olie moet er in uw auto? Dat is een goede vraag! En wat als er teveel olie in uw auto zit? Wij vertellen het u!


Samenvatting

Olie is belangrijk voor uw auto. Bij te weinig olie functioneert de auto niet goed en kan de motor ernstig beschadigd raken. Maar ook kan te veel olie schadelijk zijn voor bepaalde onderdelen in uw auto. Zo kunnen er problemen ontstaan in de katalysator en kunnen de oliekeerringen het zelfs begeven. 

De motorolie van de auto mag nooit boven het maximumstreepje uitkomen, maar ook niet onder het minimumstreepje. In de meeste gevallen past er vier liter olie in een personenauto. U controleert en vult de motorolie gemakkelijk bij door eerst het oliepeil te controleren en vervolgens motorolie bij te vullen tot het maximumstreepje. 


 

Wat gebeurt er bij te veel olie in uw auto?

U heeft te veel olie in uw auto gedaan wanneer de oliehoeveelheid boven het maximum van het oliepeil uitkomt. Te veel olie in de auto kan schadelijk zijn voor diverse onderdelen van uw auto, en kan dus veel problemen veroorzaken.

Bij te veel olie in uw auto kunnen er problemen ontstaan aan de katalysator of, bij een auto die op diesel rijdt, aan de roetfilter. Een dieselmotor kan door te veel olie zelfs op hol slaan. Ook kunnen de oliekeerringen het begeven, waardoor de motorolie kan gaan lekken. 

Tip! Heeft u toch per ongeluk te veel motorolie in de motor gedaan? Raadpleeg dan zo snel mogelijk uw garage voor een oplossing of tips. 


 

Hoeveel olie heeft mijn auto nodig?

Voor de meeste personenauto's geldt dat er ongeveer 4-7 liter motorolie in de auto gaat. Maar hoeveel olie er exact in uw auto gaat, kan per type auto verschillen. Raadpleeg hiervoor indien nodig het instructieboekje van uw auto, of neem contact op met uw garage.

U kunt vrij eenvoudig het oliepeil van uw auto checken. Zit er te weinig motorolie in uw auto? Dan vult u de motorolie bij. Een makkelijke regel om te onthouden is dat de ruimte tussen het minimumstreepje en maximumstreepje van de motorolietank ongeveer één liter is. Zorg ervoor dat de hoeveelheid olie tussen deze streepjes in komt te zitten.  

Te weinig motorolie

Te weinig olie in de motor kan ook schadelijk zijn voor uw auto. Motorolie smeert namelijk de motor. Als dit onvoldoende gebeurt, kan de motor ernstig beschadigen. Zorg dus altijd voor de juiste hoeveelheid olie in de motor.


 

Hoe vul ik de olie in mijn auto bij?

Het is belangrijk dat u eerst de hoeveelheid olie peilt. Steekt u het peilstok in de motor, dan zou het oliepeil tussen het minimum- en het maximumstreepje van de motorolietank uit moeten komen. Blijkt dat het oliepeil onder het minimumstreepje van de peilstok komt? Dan zit er te weinig olie in de motor en moet u deze bijvullen. Wij leggen u uit hoe!

Olie bijvullen


Ook interessant voor u
 

Oliepeil controleren

Hoe controleer ik het oliepeil van mijn auto?

> Lees meer

 

Olie verversen

Hoe ververs ik de motorolie van mijn auto?

> Lees meer

 

Welke motorolie?

Welke motorolie moet er in mijn auto?

> Lees meer

 

Onderhoud homepage