Contact
Mijn UnitedConsumers

Koelvloeistof bijvullen

Koelvloeistof houdt de motor van de auto op de juiste temperatuur. Regelmatig de koelvloeistof bijvullen en verversen is daarom ook belangrijk. Maar, hoe kunt u koelvloeistof bijvullen? En welke koelvloeistof kiest u? Wij vertellen het u.

Koelvloeistof

 

Wat is koelvloeistof?

Koelvloeistof is een vloeistof die het koelsysteem van uw auto optimaal houdt. Dé eigenschap van koelvloeistof is namelijk koelen. Een oververhitte auto kan namelijk zorgen voor dure reparaties. Door regelmatig de koelvloeistof bij te vullen, voorkomt u dit. 

Koelvloeistof bijvullen hoeft maar eens in de zoveel tijd. Moet u de koelvloeistof zeer regelmatig bijvullen? Dan kan dit duiden op een lekkage. Neem in dit geval contact op met uw garage voor een check.

Waarom koelvloeistof?

De motor in uw auto is voorzien van een koelsysteem. Het koelsysteem zorgt ervoor dat uw motor niet oververhit raakt. In het koelsysteem wordt koelvloeistof rondgepompt.

Koelvloeistof koelt niet alleen, maar reinigt en beschermt de motor tevens tegen vorst en corrosie. Het is daarom belangrijk dat u regelmatig de koelvloeistof controleert. U wilt natuurlijk niet met pech langs de weg komen te staan. 


 

Koelvloeistof auto symbool

Brandt het koelvloeistof teken in uw dashboard? Dan is het een waarschuwing om direct te stoppen met rijden en de koelvloeistof te controleren. Zit er nog voldoende koelvloeistof in? Dan raden wij u aan direct de wegenwacht te bellen en niet verder te rijden. Wanneer u het koelvloeistof symbool negeert en doorrijdt, kan uw motor ernstig beschadigd raken. 

koelvloeistof symbool

 

Koelvloeistof bijvullen in 3 stappen

Voor u de koelvloeistof gaat bijvullen, is het belangrijk om eerst de koelvloeistof te controleren. Lees het niveau gemakkelijk af door op de transparante koelvloeistoftank de twee indicatiestreepjes te controleren. Bij een koude motor is de koelvloeistof op peil wanneer het tussen het minimumniveau en het maximumniveau in zit. 

Stap 1: Zorg dat u de motor koud is wanneer u de koelvloeistof bijvult. Met een warme motor is de koelvloeistof erg heet en kan het uit de radiateur spuiten met alle gevolgen van dien.

Stap 2: Leg vervolgens een (hand)doek over de dop van de koelvloeistoftank en draai de dop een klein beetje open om de druk uit de tank te laten ontsnappen. Let op: draai - voor uw eigen veiligheid - de dop niet in één keer open. Voelt u geen druk meer uit de koelvloeistoftank komen? Draai de dop dan langzaam en voorzichtig verder open.

Stap 3: Vervolgens kunt u de koelvloeistof bijvullen. Let hierbij goed op het minimum en maximum teken. De koelvloeistof mag niet onder het minimum zitten, maar ook niet over het maximum. Na het bijvullen van de koelvloeistof draait u de dop weer goed vast en bent u klaar om weer op weg te gaan!

Koelvloeistof bijvullen zonder koelvloeistof

Heeft u geen koelvloeistof voorhanden en betreft het een noodgeval? Dan kunt u als noodoplossing de tank van de koelvloeistof bijvullen met water. Ga hierna wel naar uw garage om uw auto goed na te laten kijken.


 

Welke koelvloeistof heb ik nodig?

De juiste koelvloeistof is essentieel voor de juiste werking van het koelsysteem van uw auto. Kijk daarom eerst onder de motorkap welke koelvloeistof er nu in zit. Het is namelijk niet de bedoeling dat u een mengsel van verschillende koelvloeistoffen maakt. Hierdoor kan namelijk ernstige schade ontstaan aan het koelsysteem. 

Bent u er toch niet zeker van welke koelvloeistof u nodig heeft? Vaak vindt u de juiste soort koelvloeistof ook op de vuldop. Kunt u het niet goed vinden? Raadpleeg dan uw garage of het instructieboekje van uw auto.

Soorten koelvloeistof

Er zijn verschillende soorten koelvloeistof. De meeste auto’s hebben tegenwoordig een roze of rode koelvloeistof. Dit zijn de zogeheten ‘long-life’ koelvloeistoffen en hoeven in principe nooit vervangen te worden. Maar er zijn nog meer kleuren koelvloeistof:

Kleur koelvloeistof Merk/model auto
Groene koelvloeistof Peugeot en Citroën.
Transparant/geel Mengbaar en voor alle modellen te gebruiken.

Rode koelvloeistof

Roze koelvloeistof (vanaf 1996) 

VAG-modellen, zoals Volkswagen, Skoda, Audi, Seat en Bentley.
Gele koelvloeistof Nieuwste modellen van Opel, Saab, Vauxhaull, Mercedes en Ford.
Blauwe koelvloeistof (tot 1995) Oudere modellen van Mercedes, Opel, Saab, Volkswagen, Skoda, Audi, Seat en Bentley.

 

Koelvloeistof vervangen

Begint de koelvloeistof van uw auto donker te worden? Dan moet de koelvloeistof vervangen worden. In principe zou de koelvloeistof iedere 2 jaar vervangen moeten worden. Bent u een echte doe-het-zelver? Met de meeste type auto’s kunt u koelvloeistof gemakkelijk zelf vervangen door de volgende 5 stappen te volgen: 

Stap 1: Laat de motor afkoelen en zet de verwarming op maximaal

Het koelsysteem van uw auto staat onder druk. Is de motor nog warm? Dan kan er tijdens dit proces hete koelvloeistof uitspuiten. Laat uw auto daarom eerst koud worden. Zodra de motor is afgekoeld, zet u de auto op contact en zet u de verwarming maximaal aan.

Stap 2: Plaats een opvangbak en laat de radiateur leeglopen

Haal de dop van de radiateur alvast voorzichtig los en zoek de kraan of plug van de radiateur onder de auto. Zet hier de opvangbak onder. Houd er rekening mee dat de opvangbak ongeveer 4 liter oude koelvloeistof moet kunnen opvangen. Haal de plug van de radiateur los en laat de radiateur leeglopen.

Stap 3: Plaats een opvangbak onder de motor en laat deze leeglopen

Wanneer de radiateur leeg is, zet u de opvangbak onder de motor. Verwijder de plug en u zult zien dat er nog wat koelvloeistof uit de motor loopt. Wanneer de radiateur en de motor leeg zijn, sluit u de aftappunten.

Stap 4: Leeg het expansievat en vul de koelvloeistof bij

Leeg de koelvloeistoftank (expansievat) en maak de binnenkant schoon. Vul vervolgens de tank met de nieuwe koelvloeistof en overschrijd het maximumniveau niet. Wanneer u het expansievat heeft gevuld, vult u ook de radiateur met koelvloeistof. De radiateur vult u tot de nek. 

Stap 5: Zet de motor weer aan en vul eventueel koelvloeistof bij

Zet de motor weer aan en de koelvloeistof zal langzaam zakken. Zet de motor vervolgens uit en vul, indien nodig, de koelvloeistof bij. Houd hiervoor de indicatiestreepjes (minimum en maximum) op de tank goed in de gaten.

Tip: breng de oude koelvloeistof naar de milieustraat. Giet de koelvloeistof nooit in een put of gootsteen. Koelvloeistof is namelijk erg slecht voor het milieu.


Ook interessant voor u
 

Olie bijvullen

Hoe vul ik de motorolie in mijn auto bij?

> Lees meer

 

bandenspanning

Bandenspanning auto: hoe doe ik dat?

> Lees meer

 

zelf auto onderhoud

Uw auto zelf een onderhoudsbeurt geven

> Lees meer

Onderhoud homepage