Koelvloeistof bijvullen en controleren

Lange files en tropische hitte: een combinatie van beide doet soms geen goed voor de motor van uw auto. Wie met problemen door blijft rijden, kan met een oververhitte motor langs de kant van de weg komen te staan. Koelvloeistof houdt de motor van de auto op de juiste temperatuur. Regelmatige controle van de koelvloeistof is daarom noodzakelijk. Met behulp van onze onderhoudtips kunt u de controle van het vloeistofniveau eenvoudig zelf uitvoeren.

U wilt natuurlijk altijd goed verzekerd zijn. Bij UnitedConsumers, in het kort UC, vindt u een goede autoverzekering met 5% extra korting op uw premie. U kunt autoverzekeringen vergelijken met de Premie-Check. Vind de goedkoopste autoverzekering en sluit deze eenvoudig en snel af.

Ja, ik wil een goedkope autoverzekering

Koelvloeistof controleren

Controleer de koelvloeistof alleen bij een koude motor. Het niveau van de koelvloeistof kunt u eenvoudig op de tank aflezen. U vindt hier twee indicatiestreepjes: het minimumniveau en het maximumniveau. Bevindt de vloeistof zich onder het minimumniveau, dan is het belangrijk dat u de koelvloeistof bijvult. Vergeet vervolgens niet de oorzaak van de daling van het koelvloeistofniveau te laten onderzoeken.

Tip: Neem altijd een flesje koelvloeistof in de auto mee.

Koelvloeistoffen met de code G12 of G12+ gaan meestal een autoleven lang mee. Andere koelvloeistoffen moeten voor een goede werking tussentijds vervangen worden. In de handleiding van uw auto vindt u welke koelvloeistof gebruikt mag worden. Het mengen van verschillende koelvloeistoffen wordt ten zeerste afgeraden.

Koelvloeistof bijvullen niet zonder gevaren

Wilt u de koelvloeistof bijvullen? In het geval van een oververhitte motor is deze klus niet zonder gevaren. Gloeiendhete koelvloeistof kan ernstige brandwonden veroorzaken. Bij voorkeur schakelt u de wegenwacht in. Wilt u het toch zelf doen, hanteer dan het volgende stappenplan:

 1. Wacht minimaal een kwartier tot de motor is afgekoeld.
   
 2. Leg een (hand)doek over de dop van de koelvloeistoftank.
   
 3. Draai de dop een klein beetje open om de druk in de tank te laten ontsnappen. Let op: draai de dop niet in één keer open. De gloeiend hete koelvloeistof kan naar buiten spuiten.
   
 4. Zodra u geen druk meer voelt, draait u de dop langzaam en voorzichtig open.
   
 5. Vul de tank bij met de koelvloeistof die in het instructieboekje van uw auto voorgeschreven wordt. Heeft u geen koelvloeistof voorhanden en betreft het een noodgeval, dan kunt u de tank bijvullen met water.
   
 6. Laat uw garagehouder de oorzaak van de oververhitting controleren. Indien u water in het koelsysteem heeft gegoten, laat u de vloeistof controleren en eventueel afvullen met koelvloeistof.

> Tips en advies autoverzekering