Vergelijk hier uw autoverzekering

NL

Lekke band: repareer of vervang uw lekke autoband

Een lekke autoband komt nooit goed uit. Gelukkig hebben wij een oplossing voor uw lekke band. Wij helpen u graag met ons stappenplan om de lekke autoband te repareren of te vervangen! 

 

Lekke band auto? Dit heeft u nodig

De oorzaak van een lekke band is vaak een scherp voorwerp (bijvoorbeeld een spijker), slijtage of te lage bandenspanning. Vaak kunt u een lekke band wel repareren. Is de schade te groot? Dan moet de lekke band vervangen worden. U kunt op elk moment ontdekken dat u een lekke band heeft, dus ook onderweg. Wees voorbereid op een lekke band met de volgende benodigdheden:

Reservewiel of thuiskomertje

Wanneer u een lekke autoband heeft, is het handig dat uw auto een reservewiel of thuiskomertje heeft. Vaak vindt u deze in de kofferbak, maar er zijn ook auto's die geen reservewiel of thuiskomertje hebben.

Heeft uw auto geen reservewiel of thuiskomertje? Schaf er dan een voor de zekerheid aan. Let op: met een thuiskomer mag u niet harder dan 80 km per uur rijden. Dit is voor uw eigen veiligheid, houd u dus aan deze maximumsnelheid.

Noodreparatieset

Naast een reservewiel is het handig om een noodreparatieset in de auto te leggen. In nieuwe auto’s vindt u vaak enkel een reparatieset. Een reparatieset weegt namelijk veel minder, dan een reserveband.

De reparatieset voor een lekke band bestaat uit een compressor en vloeistof. De vloeistof wordt in de band gespoten en de compressor brengt de band op spanning. Na de noodreparatie kunt u de lekke band bij de garage laten vervangen. 


 

Lekke band auto repareren

Een lekke band repareren is zeker mogelijk. Bij een gaatje dat groter is dan 7 mm, moet u de band wel direct vervangen. Repareren is dan niet meer mogelijk. Een mogelijk repareerbaar lek is klein en bevindt zich op het loopvlakgebied van de band. Hoe repareert u een lekke band?

Autoband repareren met prop

In sommige gevallen kunt u de lekke band repareren met een prop. Een gunstig scenario, want de band kan op de auto blijven zitten. Het is wel een tijdelijke oplossing. U denkt vast: “een prop.. Is dat wel veilig” Jazeker! Het is vergelijkbaar met een plakkerige veter. De veter wordt van buitenaf in de band gestopt, zodat er geen lucht meer uit kan.

Lekke band repareren van binnenuit

Een betere oplossing voor een lekke band is een reparatie van binnenuit. Hiervoor moet de lekke band wel eerst gedemonteerd worden. Er wordt een soort van ‘parapluutje’ door het lek naar buiten getrokken. Er blijft dan een glad gedeelte in de binnenkant van de band zitten, zodat er geen lucht naar buiten kan. Vaak kunt u dankzij deze reparatie nog wel een tijdje met de lekke band blijven rijden.


 

Lekke band vervangen in 3 stappen

Kunt u de lekke band van de auto niet meer repareren? Helaas! Dan moet u de band vervangen. En dat is helemaal niet zo moeilijk als u waarschijnlijk denkt. Voor het vervangen van uw lekke autoband heeft u het volgende nodig:

  • Een krik.
  • Wielmoeren.
  • Handschoenen. 
  • Een kruissleutel.
  • Een schroevendraaier.
  • Een reserveband of thuiskomer.

Heeft u de benodigheden bij elkaar verzameld? Mooi! Dan bent u nu klaar om uw lekke band te vervangen in 3 gemakkelijke stappen:

Stap 1: Auto veiligstellen & omhoog krikken

Zorg dat u op een veilige plek staat. Plaats eventueel een gevarendriehoek en laat de waarschuwlichten knipperen. Veiligheid boven alles. Krik de auto vervolgens omhoog, zodat u goed bij de lekke autoband kunt. Dit kunt u het beste doen op een harde ondergrond, zoals asfalt

Stap 2: Wielmoeren losdraaien

Zet de kruissleutel op een wielmoer van de lekke band en draai deze los. U kunt het beste eerst alle moeren een beetje losdraaien. Daarna kunt u de moeren met twee handen tegelijk eraf draaien.

Stap 3: Reserveband plaatsen en wielmoeren vastzetten

Haal de lekke band eraf en plaats de reserveband erop. Draai de wielmoeren met de hand vast, waarna u ze met de kruissleutel stevig vast kunt draaien. Haal de krik weer onder uw auto vandaan, leg de lekke band in de achterbak en u kunt weer verder rijden!


Aanbevolen voor u


Onderhoud homepage

Terug naar boven