Contact
Mijn UnitedConsumers

Lekke band repareren

Een lekke band komt nooit goed uit. Heeft u een lekke band? Dan moet u de autoband repareren. Maar, soms kunt u zelf de autoband plakken. Met ons stappenplan heeft u uw lekke band binnen no-time vervangen of gerepareerd. Zo kunt u weer snel en veilig op weg! 

 

Lekke band

De oorzaak van een lekke band is vaak een scherp voorwerp (bijvoorbeeld een spijker), slijtage of te lage bandenspanning. Vaak kunt u een autoband repareren. Maar, is de schade te groot? Dan moet de lekke band vervangen worden.

Ga goed voorbereid op weg, en zorg dat u niet met pech stil komt te staan langs de weg. Een lekke band kan namelijk iedereen zomaar gebeuren. Wij raden u aan daarom altijd een reparatieset of reservewiel in de auto te hebben liggen. 

Band lek? Reservewiel of thuiskomertje

Wanneer u een lekke autoband heeft, is het handig dat uw auto een reservewiel of thuiskomertje heeft. Vaak vindt u deze in de kofferbak, maar er zijn ook auto's die geen reservewiel of thuiskomertje hebben.

Heeft uw auto geen reservewiel of thuiskomertje? Schaf er dan een voor de zekerheid aan. Let op: met een thuiskomer mag u niet harder dan 80 km per uur rijden. Dit is voor uw eigen veiligheid, houd u dus aan deze maximumsnelheid.

Lekke autoband: Noodreparatieset

Naast een reservewiel is het handig om een noodreparatieset in de auto te leggen. In nieuwe auto’s vindt u vaak enkel een reparatieset. Een reparatieset weegt namelijk veel minder, dan een reserveband.

De reparatieset voor een lekke band bestaat uit een compressor en vloeistof. De vloeistof wordt in de band gespoten en de compressor brengt de band op spanning. Na de noodreparatie kunt u de lekke band bij de garage laten vervangen. 


 

Lekke band auto repareren

Een autoband repareren is supermakkelijk. Maar bij een gaatje dat groter is dan 7 mm, is repareren niet meer mogelijk en moet u de lekke band direct vervangen. Is het een klein gaatje? En bevindt het zich op het loopvlakgebied van de band? Dan kunt u de lekke band gerust repareren. Maar hoe repareert u een lekke band?

Lekke autoband repareren met prop

In sommige gevallen kunt u de lekke band repareren met een prop. Een gunstig scenario, want de band kan op de auto blijven zitten. Het is wel een tijdelijke oplossing. U denkt vast: “een prop.. Is dat wel veilig” Jazeker! Het is vergelijkbaar met een plakkerige veter. De veter wordt van buitenaf in de band gestopt, zodat er geen lucht meer uit kan.

Lekke band repareren van binnenuit

Een betere oplossing voor een lekke band is een reparatie van binnenuit. Hiervoor moet de lekke band wel eerst gedemonteerd worden. Er wordt een soort van ‘parapluutje’ door het lek naar buiten getrokken. Er blijft dan een glad gedeelte in de binnenkant van de band zitten, zodat er geen lucht naar buiten kan. Vaak kunt u dankzij deze reparatie nog wel een tijdje met de lekke band blijven rijden.


 

Lekke band vervangen in 3 stappen

Kunt u de lekke band van de auto niet meer repareren? Jammer, maar helaas! Dan is het belangrijk dat u de lekke band zo spoedig mogelijk vervangt. Het is goed voor te stellen dat u dit niet dagelijks doet, en dat u daarom niet zo goed weet hoe u de lekke band vervangt. Wees gerust! Een lekke band vervangen is helemaal niet zo lastig als u denkt.

Voor u begint met het vervangen van uw lekke band, is het belangrijk dat u alle benodigdheden verzameld. Heeft u alles klaarliggen? Mooi! Dan kunt u nu uw lekke band vervangen dankzij onze 3 gemakkelijke stappen.

Lekke band vervangen checklist

Voor het vervangen van uw lekke band heeft u het volgende nodig:

  • Een schroevendraaier
     
  • Een krik en handschoenen
     
  • Wielmoeren en kruissleutel
     
  • Een reserveband of thuiskomer

Stap 1: Auto veiligstellen & omhoog krikken

Zorg dat u op een veilige plek staat. Plaats eventueel een gevarendriehoek en laat de waarschuwlichten knipperen. Veiligheid boven alles. Krik de auto vervolgens omhoog, zodat u goed bij de lekke band kunt. Dit kunt u het beste doen op een harde ondergrond, zoals asfalt.

Stap 2: Wielmoeren losdraaien

Zet de kruissleutel op een wielmoer van de lekke band en draai deze los. U kunt het beste eerst alle moeren een beetje losdraaien. Daarna kunt u de moeren met twee handen tegelijk eraf draaien.

Stap 3: Reserveband plaatsen en wielmoeren vastzetten

Haal de lekke band eraf en plaats de reserveband erop. Draai de wielmoeren met de hand vast, waarna u ze met de kruissleutel stevig vast kunt draaien. Haal de krik weer onder uw auto vandaan, leg de lekke band in de achterbak en u kunt weer verder rijden!


Ook interessant voor u
 

Ruitenwisser vervangen

Hoe vervang ik zelf de ruitenwissers?

> Lees meer

 

Koplampen vervangen

Hoe vervang ik de koplampen van mijn auto?

> Lees meer

 

Distributieriem vervangen

Hoe vervang ik de distributieriem van mijn auto?

> Lees meer

Onderhoud homepage