Vergelijk hier uw autoverzekering

NL

Oliepeil meten: in 6 gemakkelijke stappen zelf uw oliepeil checken!

Oliepeil controleren is als autobezitter erg belangrijk. Want zit er te weinig motorolie in uw auto? Dan slijt de motor sneller. Maar hoe meet u het oliepeil van uw auto? Wij vertellen u meer over het oliepeil van uw auto.

Oliepeil controleren

Motorolie

Er zijn veel verschillende soorten en merken motoroliën te verkrijgen. Het belangrijkste verschil is de dikte van de motorolie, ofwel viscositeit. De dikte bepaalt of de motorolie goed functioneert in bepaalde omstandigheden, zoals warm of koud weer.

Op de fles van de motorolie vindt u twee getallen. Tussen de twee getallen staat de letter W. Het getal bij de W staat voor de vloeibaarheid in de ‘Winter’. Het getal dat erna komt staat voor de vloeibaarheid in de zomer.

Motorolie kiezen

Maar welke motorolie heeft u nodig voor uw auto? In het instructieboekje van de auto vindt u welke motorolie uw auto gebruikt. Instructieboekje kwijt? Neem dan contact op met uw garage.

Kunt u niet de juiste olie vinden? Kies dan een motorolie die het meest op normale motorolie lijkt. Motorolie in de motor is altijd beter dan helemaal geen motorolie!  

Oliepeil symbool

Het symbool van het oliekannetje in uw dashboard geeft aan dat het oliepeil te laag. Rijdt u toch door? Dan kan dit ernstige gevolgen hebben voor uw motor. Het is daarom raadzaam de oliepeil regelmatig te controleren en, waar nodig, de motorolie bij te vullen. Brandt dit symbool momenteel in uw dashboard? Bel dan direct uw garage of de wegenwacht.  

oliepeil controleren

Oliepeil controleren in 6 stappen

Het oliepeil checken is erg gemakkelijk! Dankzij de volgende zes stappen kunt u het oliepeil eenvoudig zelf controleren.

1. Koude motor

U meet het oliepeil het best als de motor koud is. Zet de motor dus af. Heeft u net een rit gemaakt, wacht dan minstens tien minuten. Een koude motor is erg belangrijk. Dit zorgt er namelijk voor dat de motorolie naar beneden zakt, zodat u het daadwerkelijke oliepeil kunt meten.

2. Zorg ervoor dat uw auto waterpas staat

Als de auto niet waterpas staat, is ook het peil van de motorolie niet waterpas. Het zou dus kunnen dat het peil in de motor lager (of hoger) is dan dieper in de motor. Op deze manier kunt u dus nooit het correcte peil aflezen.

3. Peilstok verwijderen

Trek de peilstok uit de motor en maak deze schoon met een schone doek. Zo kunt u straks goed zien tot waar het oliepeil daadwerkelijk komt - en tot waar de motorolie komt.

4. Motorpeil meten

Steek de peilstok weer helemaal terug in de motor. Het is belangrijk dat u deze er helemaal insteekt. Pas dan weet u hoeveel motorolie er daadwerkelijk in de motor zit.

5. Motorpeil aflezen

Trek de peilstok er opnieuw uit. Het peil kunt u nu eenvoudig aflezen. U ziet namelijk tot waar de olie op het peilstok is gekomen. Hier ziet u de olie nog zitten.

Op de peilstok staan 2 streepjes. Bevindt het oliepeil zich tussen het minimum en maximum? Dan is het oliepeil voldoende. Bevindt het oliepeil zich onder het minimum? Dan vult u voorzichtig bij.

Tip: Komt de olie tot net onder het minimum streepje? Vul de motorolie dan met een liter bij. De ruimte tussen het min- en plustekentje is ongeveer een liter. 


Aanbevolen voor u


Onderhoud homepage

Terug naar boven