Vergelijk hier uw autoverzekering

NL

Oliepeil meten: in 6 gemakkelijke stappen zelf uw oliepeil checken!

Als autobezitter is het belangrijk dat u regelmatig het oliepeil checkt. Zit er te weinig olie in de motor? Dan slijt de motor sneller. Dit leidt tot kostbare reparaties. Hoe meet u het oliepeil van een motor? En welke olie kunt u het beste gebruiken? Op deze pagina geven we u alle tips en info die u nodig heeft voor het controleren van uw oliepeil.

Oliepeil controleren

Oliepeil symbool

Het symbool van het oliekannetje in uw dashboard geeft aan dat de oliepeil te laag. Rijdt u toch door? Dan kan dit ernstige gevolgen hebben voor uw motor. Het is daarom raadzaam de oliepeil regelmatig te controleren en waar nodig de olie bij te vullen. Brandt dit symbool momenteel in uw dashboard? Bel dan direct uw garage of de wegenwacht.  

oliepeil controleren

Oliepeil controleren in 6 stappen

Het oliepeil checken is erg gemakkelijk! Dankzij de volgende zes stappen kunt u het oliepeil eenvoudig zelf controleren.

1. Koude motor

U meet het oliepeil het best als de motor koud is. Zet de motor dus af. Heeft u net een rit gemaakt, wacht dan minstens tien minuten. Een koude motor bij het meten is belangrijk. Dit zorgt er namelijk voor dat de motorolie naar beneden kan zakken. Pas dan kunt u het daadwerkelijke peil in de motor meten.

2. Zorg ervoor dat uw auto waterpas staat

Als de auto niet waterpas staat, is ook het peil van de motorolie niet waterpas. Het zou dus kunnen dat het peil in de motor lager (of hoger) is dan dieper in de motor. Op deze manier kunt u dus nooit het correcte peil aflezen.

3. Peilstok verwijderen

Trek de peilstok uit de motor en maak deze schoon met een schone doek. Zo weet u straks tot waar het oliepeil daadwerkelijk komt. Tot daar komt de motorolie namelijk.

4. Motorpeil meten

Steek de peilstok weer helemaal terug in de motor. Het is belangrijk dat u deze er helemaal insteekt. Pas dan weet u hoeveel motorolie er daadwerkelijk in de motor zit.

5. Motorpeil aflezen

Trek de peilstok er opnieuw uit. Het peil kunt u nu eenvoudig aflezen. U ziet namelijk tot waar de olie op het peilstok is gekomen. Hier ziet u de olie nog zitten.

Op de peilstok staan 2 streepjes. Bevindt het oliepeil zich tussen het minimum en maximum? Dan is het oliepeil voldoende. Is het oliepeil te laag? Dan vult u het bij.

Tip: Komt de olie tot net onder het minimum streepje? Vul de olie dan met een liter bij. De ruimte tussen het min- en plustekentje is ongeveer een liter. 

Motorolie volledig verversen? Geen probleem! Dankzij onze tips kunt u dat ook gemakkelijk zelf doen.

Motorolie

Er zijn veel verschillende soorten en merken motoroliën te verkrijgen. Het belangrijkste verschil in motoroliën is de dikte van de motorolie, ofwel viscositeit. De dikte bepaalt of de motorolie goed functioneert in bepaalde omstandigheden, zoals warm of koud weer.

Op de fles van de motorolie vindt u twee getallen. Tussen de twee getallen staat de letter W. Het getal bij de W staat voor de vloeibaarheid in de ‘Winter’. Het getal dat erna komt staat voor de vloeibaarheid in de zomer.

Maar welke motorolie heeft u nodig voor uw auto? In het instructieboekje van de auto vindt u welke motorolie uw auto gebruikt. Instructieboekje kwijt? Neem dan contact op met uw garage.

Kunt u niet de juiste olie vinden? Kies dan een motorolie die het meest op normale motorolie lijkt. Motorolie in de motor is altijd beter dan helemaal geen motorolie!  


Aanbevolen voor u


Onderhoud homepage