Oliepeil controleren: zo kunt u de motorolie verversen

Het oliepeil controleren is een belangrijk onderdeel van uw auto onderhoud. Motorolie zorgt ervoor dat draaiende onderdelen soepel blijven draaien. Bovendien koelt het de motor en werkt het zelfs als een reinigingsmiddel. Het is daarom aan te raden om eens per maand de olie te verversen. Met behulp van onze onderhoudtips heeft u dat klusje zo geklaard. 

U wilt natuurlijk altijd goed verzekerd zijn. Bij UnitedConsumers kunt u gratis autoverzekeringen vergelijken en krijgt u altijd korting op uw autopremie.

Ja, ik wil een goedkope autoverzekering

Oliepeil controleren in 6 stappen

Wie een auto heeft, wordt aangeraden regelmatig het oliepeil te controleren. Een te laag oliepeil is niet goed. Maar een te hoog oliepeil ook niet. De olieafdichtingen kunnen dan gaan lekken. Met onze zes stappen kunt u het oliepeil in uw auto eenvoudig controleren. 

 1. U meet het oliepeil het best als de motor koud is. Zet de motor dus af. Heeft u net een rit gemaakt, dan wacht u tien minuten. De motorolie heeft dan kans om naar beneden te zakken.
   
 2. Zorg ervoor dat uw auto waterpas staat.
   
 3. Trek de peilstok uit de motor en maak deze schoon met een pluisvrije doek.
   
 4. Steek de peilstok weer helemaal terug in de motor.
   
 5. Trek de peilstok er opnieuw uit. Het peil kunt u nu eenvoudig aflezen.
   
 6. Bevindt het oliepeil zich tussen de indicatoren in, dan is het oliepeil voldoende. Is het oliepeil te laag, dan vult u het bij.

Olie verversen

De oliepeilstok bevat twee kleine inkepingen. Deze inkepingen geven het minimumniveau en het maximumniveau voor de motorolie aan. Het ideale oliepeil bevindt zich precies tussen de inkepingen in. Het verschil tussen de inkepingen is een liter. Is de olie precies tot de laagste inkeping gedaald, dan vult u het met een halve liter bij.

Tip: Neem altijd een liter reserveolie in de auto mee. Let erop dat dit precies dezelfde olie is als die al in uw auto zit. In de handleiding van uw auto staat omschreven welke soort olie in de motor hoort.

Meer informatie over auto onderhoud

Auto wassen Bandenspanning controleren
Autolampen vervangen Koelvloeistof controleren en bijvullen
Distributieriem vervangen Ruitenwissers onderhouden en vervangen


> Tips en advies autoverzekering