Contact
Mijn UnitedConsumers

Oliepeil meten: Uw oliepeil checken in 5 stappen

Uw oliepeil controleren is als autobezitter erg belangrijk. Zit er te weinig motorolie in uw auto? Dan slijt de motor sneller. Maar, hoe kunt u uw oliepeil meten? En welke motorolie heeft u nodig? Dankzij ons stappenplan kunt u eenvoudig zelf uw oliepeil controleren.

Oliepeil controleren


 

Motorolie

Er zijn veel verschillende soorten en merken motoroliën te verkrijgen. Het belangrijkste verschil is de dikte van de motorolie, ofwel viscositeit. De dikte bepaalt of de motorolie goed functioneert in bepaalde omstandigheden, zoals warm of koud weer.

Op de fles van de motorolie vindt u twee getallen. Tussen de twee getallen staat de letter W. Het getal bij de W staat voor de vloeibaarheid in de ‘Winter’. Het getal dat erna komt staat voor de vloeibaarheid in de zomer.

 

Motorolie kiezen

Maar welke motorolie heeft u nodig voor uw auto? In het instructieboekje van de auto vindt u welke motorolie uw auto gebruikt. Instructieboekje kwijt? Neem dan contact op met uw garage.

Kunt u niet de juiste olie vinden? Kies dan een motorolie die het meest op normale motorolie lijkt. Motorolie in de motor is altijd beter dan helemaal geen motorolie!  

 

Oliepeil symbool

Het symbool van het oliekannetje op uw dashboard geeft aan dat het oliepeil te laag is. Rijdt u toch door? Dan kan dit ernstige gevolgen hebben voor uw motor. Het is daarom raadzaam om regelmatig uw oliepeil te controleren en, waar nodig, de motorolie bij te vullen. Brandt dit symbool momenteel in uw dashboard? Bel dan direct uw garage of de wegenwacht.  

oliepeil controleren
 

Oliepeil controleren in 5 stappen

Het oliepeil checken is erg gemakkelijk! Dankzij de volgende zes stappen kunt u het oliepeil eenvoudig zelf controleren.

Stap 1. Koude motor

U meet het oliepeil het best als de motor koud is. Een koude motor is erg belangrijk, omdat de motorolie dan naar beneden is gezakt. En hierdoor kunt u het daadwerkelijke oliepeil meten. Heeft u net een rit gemaakt? Wacht dan minstens tien minuten met uw oliepeil controleren.

Stap 2. Zorg ervoor dat uw auto waterpas staat

Als de auto niet waterpas staat, is ook het peil van de motorolie niet waterpas. Het zou dus kunnen dat het oliepeil in de motor lager (of hoger) is dan dieper in de motor. Op deze manier kunt u dus nooit het correcte oliepeil aflezen.

Stap 3. Oliepeilstok verwijderen

Trek de oliepeilstok uit de motor en maak deze schoon met een schone doek. Zo kunt u straks goed zien tot waar het oliepeil daadwerkelijk komt - en tot waar de motorolie komt.

Stap 4. Oliepeil meten

Steek de oliepeilstok weer helemaal terug in de motor. Het is belangrijk dat u deze er helemaal insteekt. Pas dan weet u hoeveel motorolie er daadwerkelijk in de motor zit.

Stap 5. Motorpeil aflezen

Trek de oliepeilstok er opnieuw uit. Het oliepeil kunt u nu eenvoudig aflezen. U ziet namelijk tot waar de olie op de oliepeilstok is gekomen. Hier ziet u de olie nog zitten.

Op de oliepeilstok staan 2 streepjes. Bevindt het oliepeil zich tussen het minimum en maximum? Dan is het oliepeil voldoende. Bevindt het oliepeil zich onder het minimum? Dan vult u het oliepeil voorzichtig bij.

Tip: Komt de olie tot net onder het minimum streepje? Vul de motorolie dan met een liter bij. De ruimte tussen het min- en plustekentje is ongeveer een liter. 


Ook interessant voor u
 

Hoeveel olie in de auto?

Hoeveel motorolie moet er in mijn auto?

> Lees meer

 

Olie verversen

Hoe ververs ik de olie van mijn auto?

> Lees meer

 

Welke motorolie?

Welke motorolie moet er in mijn auto?

> Lees meer

Onderhoud homepage