Hoort u tijdens het remmen een piepend geluid? Dan heeft uw auto piepende remmen. Wij vertellen u wat de oorzaak is van piepende remmen, wat u kunt doen als uw remmen piepen én hoe u piepende remmen kunt voorkomen.
Soms kan er tijdens het remmen een piepend geluid ontstaan. Dit kan erg vervelend zijn. Daarom is regelmatig onderhoud nodig om piepende remmen tegen te gaan.
In sommige gevallen is onderhoud niet voldoende. Er kan namelijk ook iets zijn met de remschijven. Wanneer remschijven versleten zijn, kunnen deze ook een piepend geluid veroorzaken.
Hoort u een geluid van ijzer dat knarst? Neem dan direct contact op met uw garage.
Piepende remmen zijn niet altijd een reden tot bezorgdheid. In de meeste gevallen zorgen piepende remmen namelijk niet voor grote problemen. Het is daarom goed om te weten dat:
Tip: Het schoonmaken van de remmen kan soms al helpen om piepende remmen te verhelpen.
Heeft u nieuwe remblokken die piepen? Geen zorgen! Vaak worden remschijven niet vervangen, en blijven deze op hun plek zitten. De nieuw geplaatste remblokken moeten dan inslijten op de oude remschijven. En dit kan zorgen voor een piepend geluid.
Heeft u last van piepende remmen én brandt het remsysteem dashboard lampje? Stop dan direct uw auto, want zonder goedwerkende remmen is autorijden levensgevaarlijk. Neem in dit geval direct contact op met uw garage.
Het remsysteem dashboard lampje betekent: te weinig remvloeistof, een probleem met het ABS-systeem of slijtage aan de remblokken.
Piepende remmen worden veroorzaakt doordat de remblokken van uw auto slijten. De remblokken kunnen namelijk iets bewegen, waardoor er wrijving ontstaat tussen de remschijf en het remblok. U hoort dan dat uw nieuwe remblokken piepen.
Slijt een remschijf op een verkeerde manier? Dan kan de remschijf kromtrekken. Wanneer dit gebeurt, schuurt de remschijf tegen de remvoering. Hierdoor gaan uw remmen piepen.
Piepende remmen komen het vaakst voor bij het intrappen van het rempedaal. In bijna alle gevallen komt dit voor bij zacht remmen. Dit komt doordat de wrijving bij zacht remmen het grootst is. Daarom piepen de remmen van uw auto sneller bij zacht remmen dan bij hard remmen.
Gaan uw remmen piepen bij zacht remmen? Dan lopen de remmen van uw auto waarschijnlijk aan. Het is daarom slim om de dikte van de remschijven te controleren en te kijken of ze nog goed op hun plek zitten.
Piepende remmen kunt u voorkomen. Dat scheelt niet alleen in kosten voor auto onderhoud. Het heeft ook nog eens een positief effect op uw brandstofverbruik. Met onze tips kunt u de levensduur van uw remmen verlengen:
Tijdens het remmen komt er druk op de remblokken te staan. Hierdoor ontstaat er wrijving. Remt u hard af op hoge snelheden? Dan belast u onnodig de remmen. Het is daarom verstandig om uw auto uit te laten rollen en voorzichtig bij te remmen waar nodig.
Afremmen op de motor is eigenlijk niet veel meer dan geen gas geven terwijl u in versnellingen terugschakelt. Doordat u uw auto in een lagere versnelling schakelt, zal de motor van uw auto vertragen. Hierdoor krijgen uw remmen even rust.
Om de levensduur van uw remmen te verlengen, moet u regelmatig de remvloeistof doorspoelen. Remvloeistof trekt namelijk vocht aan en dit zorgt ervoor dat het kookpunt van de remvloeistof verlaagt. Hierdoor kunnen de remprestaties verminderen.
Tip: Combineer het doorspoelen of vervangen van de remvloeistof met een grote of kleine beurt of met een APK keuring.
Het klinkt misschien logisch, maar door voldoende vooruit te kijken, hoeft u minder hard te remmen. Nadert u bijvoorbeeld een file? Laat dan alvast het gas los en rem pas wanneer het nodig is.
Door uw remmen regelmatig te controleren, kunt u vroegtijdig (grote) schades voorkomen. Het is daarom zeker de moeite waard om af en toe het remsysteem te checken. Controleer uw remmen regelmatig aan de hand van onze checklist: