Contact
Mijn UnitedConsumers

Piepende remmen auto

Hoort u tijdens het remmen een piepend geluid? Dan heeft uw auto piepende remmen. Wij vertellen u wat de oorzaak is van piepende remmen, wat u kunt doen als uw remmen piepen én hoe u piepende remmen kunt voorkomen. 

piepende remmen


 

Piepende remmen auto

Soms kan er tijdens het remmen een piepend geluid ontstaan. Dit kan erg vervelend zijn. Daarom is regelmatig onderhoud nodig om piepende remmen tegen te gaan.

In sommige gevallen is onderhoud niet voldoende. Er kan namelijk ook iets zijn met de remschijven. Wanneer remschijven versleten zijn, kunnen deze ook een piepend geluid veroorzaken. 

Hoort u een geluid van ijzer dat knarst? Neem dan direct contact op met uw garage.

Wat te doen bij piepende remmen?

Piepende remmen zijn niet altijd een reden tot bezorgdheid. In de meeste gevallen zorgen piepende remmen namelijk niet voor grote problemen. Het is daarom goed om te weten dat:

 • Remblokken van carbon metaal kunnen ervoor zorgen dat uw remmen piepen.
 • Piepende remmen komen vaker voor als uw remmen warm zijn of onder druk staan.
 • Het kan altijd voorkomen dat uw remmen piepen, pas wanneer u continu piepende remmen heeft, is onderhoud nodig.

Tip: Het schoonmaken van de remmen kan soms al helpen om piepende remmen te verhelpen.


 

Nieuwe remmen piepen

Heeft u nieuwe remblokken die piepen? Geen zorgen! Vaak worden remschijven niet vervangen, en blijven deze op hun plek zitten. De nieuw geplaatste remblokken moeten dan inslijten op de oude remschijven. En dit kan zorgen voor een piepend geluid. 


 

Dashboardlampje piepende remmen

Heeft u last van piepende remmen én brandt het remsysteem dashboard lampje? Stop dan direct uw auto, want zonder goedwerkende remmen is autorijden levensgevaarlijk. Neem in dit geval direct contact op met uw garage.


rem dashboard lampje

Het remsysteem dashboard lampje betekent: te weinig remvloeistof, een probleem met het ABS-systeem of slijtage aan de remblokken.


 

Oorzaak piepende remmen

Piepende remmen worden veroorzaakt doordat de remblokken van uw auto slijten. De remblokken kunnen namelijk iets bewegen, waardoor er wrijving ontstaat tussen de remschijf en het remblok. U hoort dan dat uw nieuwe remblokken piepen. 

Slijt een remschijf op een verkeerde manier? Dan kan de remschijf kromtrekken. Wanneer dit gebeurt, schuurt de remschijf tegen de remvoering. Hierdoor gaan uw remmen piepen.

Remmen piepen bij zacht remmen

Gaan uw remmen piepen bij zacht remmen? Dat betekent dat de remmen van uw auto waarschijnlijk aanlopen. Dit leidt mogelijk tot een hoger brandstofverbruik en meer slijtage aan de remmen. Het is daarom slim om de dikte van de remschijven te controleren en te kijken of ze nog goed op hun plek zitten.

Piepende remmen komen het vaakst voor bij het intrappen van het rempedaal. In bijna alle gevallen komt dit voor bij zacht remmen. Dit komt doordat de wrijving bij zacht remmen het grootst is. Daarom piepen de remmen van uw auto sneller bij zacht remmen dan bij hard remmen.


 

Piepende remmen voorkomen: 5 tips

Piepende remmen kunt u voorkomen. Dat scheelt niet alleen in kosten voor auto onderhoud. Het heeft ook nog eens een positief effect op uw brandstofverbruikMet onze tips kunt u de levensduur van uw remmen verlengen:

Tip 1: Laat uw auto uitrollen

Tijdens het remmen komt er druk op de remblokken te staan. Hierdoor ontstaat er wrijving. Remt u hard af op hoge snelheden? Dan belast u onnodig de remmen. Het is daarom verstandig om uw auto uit te laten rollen en voorzichtig bij te remmen waar nodig.

Tip 2: Rem af op de motor

Afremmen op de motor is eigenlijk niet veel meer dan geen gas geven terwijl u in versnellingen terugschakelt. Doordat u uw auto in een lagere versnelling schakelt, zal de motor van uw auto vertragen. Hierdoor krijgen uw remmen even rust. 

Tip 3: Spoel de remvloeistof regelmatig door

Om de levensduur van uw remmen te verlengen, moet u regelmatig de remvloeistof doorspoelen. Remvloeistof trekt namelijk vocht aan en dit zorgt ervoor dat het kookpunt van de remvloeistof verlaagt. Hierdoor kunnen de remprestaties verminderen. 

Tip: Combineer het doorspoelen of vervangen van de remvloeistof met een grote of kleine beurt of met een APK keuring.

Tip 4: Kijk voldoende vooruit

Het klinkt misschien logisch, maar door voldoende vooruit te kijken, hoeft u minder hard te remmen. Nadert u bijvoorbeeld een file? Laat dan alvast het gas los en rem pas wanneer het nodig is.

Tip 5: Controleer uw remmen regelmatig

Door uw remmen regelmatig te controleren, kunt u vroegtijdig (grote) schades voorkomen. Het is daarom zeker de moeite waard om af en toe het remsysteem te checken. Controleer uw remmen regelmatig aan de hand van onze checklist:

 • Controleer de dikte van de remblokken (minimaal 3mm voor en 2mm achter).
  Tip: Lees ook het instructieboekje van uw auto voor specifieke eigenschappen.
   
 • Draai de dop van het remvloeistofreservoir en controleer de kleur van de remvloeistof. Deze moet helder en lichtblauw, groen of geel zijn.
   
 • Controleer of de remmen goed ontlucht zijn door het rempedaal helemaal in te trappen. Laat hierna het pedaal los en trap meteen weer in. Merkt u dat u het pedaal de tweede keer minder ver kunt intrappen? Dan zit er lucht in het remsysteem.

 


Ook interessant voor u
 

All season banden

Koelvloeistof bijvullen van uw auto

> Lees meer

 

bandenspanning

Bandenspanning auto: hoe doe ik dat?

> Lees meer

 

Zomerbanden

Repareren of vervangen van lekke autoband

> Lees meer

Onderhoud homepage