Contact
Mijn UnitedConsumers

Roest verwijderen auto

Roest op een auto begint vaak met een klein roestplekje, maar kan al snel uitbreiden naar een grotere plek. Heeft u last van een klein roestplekje? Dan is het verstandig om zo snel mogelijk de roest te verwijderen op uw auto. Wij vertellen u hoe u roest kunt verwijderen in 6 stappen.

roest verwijderen auto

 

Hoe komt roest op uw auto?

Roest komt eigenlijk alleen voor op metalen en ijzeren onderdelen van uw auto die kaal zijn. Denk bijvoorbeeld aan auto-onderdelen die door parkeerschade, stormschade of andere blikschade kaal zijn. Vervolgens wordt roest veroorzaakt door oxidatie wanneer uw auto blootgesteld wordt aan de buitenlucht.


 

Roest verwijderen auto

Roest op uw auto is erg vervelend. En als roest niet op tijd wordt verwijderd, kan het zelfs flinke schade veroorzaken op de autolak. Ziet u een roestplek op uw auto? Behandel de roest dan zo snel mogelijk op uw auto. Kleine roestplekken kunt u eenvoudig zelf behandelen. 

Veiligheid voorop! Roest verwijderen op uw auto kan schadelijk zijn voor uw gezondheid. Wij raden u daarom aan om rubberen handschoenen, een veiligheidsbril en een stofmasker te dragen.

Tip: Heeft u last van grote roestplekken op uw auto? Dan is het verstandig om de roest te laten verwijderen bij een vakkundige garage.

Benodigdheden roest verwijderen auto 

Om roestplekken op uw auto te behandelen, heeft u de volgende middelen nodig:

 • Staalborstel.
   
 • Schuurpapier.
   
 • Anti-roest primer.
   
 • Roestverwijderaar auto.
   
 • Autolak in de juiste kleur en blanke lak.

 

Auto roest behandelen: 6 stappen

Roest verwijderen op uw auto kan een karweitje zijn, maar met ons handig stappenplan is het een fluitje van een cent. Zo kunt u roest verwijderen op uw auto:

Stap 1. Onderzoek de roestplek

Om te beginnen, is het belangrijk dat u goed bekijkt wat de staat is van de roestplek. Bekijk waar de roest zit, wat de grootte is van de roestplek en in hoeverre de auto is aangetast.

Het is hierbij belangrijk dat u goed bekijkt of het oppervlak compleet is doorgeroest of dat de roest alleen oppervlakkig is. Is de roest volledig doorgeroest? Neem dan contact op met uw garage om de roest te behandelen.

Stap 2. Verwijder de roest 

Met een staalborstel en schuurpapier kunt u oppervlakkige roest verwijderen op uw auto. Goed om te weten: schuur tot ongeveer 3 centimeter buiten de roestplek zodat alle roest verwijderd is. 

Stap 3. Smeer het oppervlak in met roestverwijderaar

Om alle resten roest compleet te verwijderen op uw auto, kunt u het oppervlak insmeren met een roestverwijderaar. Een roestverwijderaar voor uw auto verwijdert alle overtollige roest en zorgt er ook nog eens voor dat de roest niet verder verspreidt. Bekijk van tevoren de gebruikershandleiding van de roestverwijderaar voor optimaal resultaat. 

Stap 4. Spuit anti-roest primer

Om te voorkomen dat de roest terugkomt, kunt u het oppervlak behandelen met een anti-roest primer. Zo voorkomt u nieuwe roestvorming en zorgt u ervoor dat de autolak beter hecht aan uw auto.

Is de primer uitgehard? Schuur de primer dan met zeer fijn schuurpapier tot een strak en glad oppervlak. Vervolgens ontvet u de primer om deze voor te bereiden op het spuiten van de autolak.

Stap 5. Spuit de autolak over

Het behandelde oppervlak kunt u daarna overspuiten met autolak. Let hierbij wel dat u de juiste kleur autolak heeft op basis van de kleurcode van uw auto. De kleurcode van de autolak kunt u vaak vinden op het registratieplaatje van uw auto.

Spuit meerdere dunne lagen op uw auto om te voorkomen dat de autolak druipt. Op die manier ziet u niets meer van de schade.

Stap 6. Aflakken met blanke lak

Spuit het oppervlak hierna af met een blanke lak voor het mooiste resultaat. Bovendien zorgt het voor extra bescherming tegen roest. Nu ziet uw auto er weer zo goed als nieuw uit.


 

Roest verwijderen auto kosten

Roest verwijderen kunt u zelf doen of laten doen door een garage. Wilt u gaan voor goedkoop roest verwijderen? Dan kunt u de roest het beste zelf verwijderen. Wanneer u zelf roest gaat verwijderen op uw auto moet u verschillende middelen aanschaffen, zoals roestverwijderaar. Zelf roest verwijderen kost u gemiddeld tussen de € 30,- en € 80,-. 

Professioneel roest verwijderen kosten

U kunt natuurlijk ook professioneel roest laten verwijderen door een vakkundige garage. Een professionele roestbehandeling wordt gedaan met een antiroestmiddel en een staalborstel of schuurmachine. Hier zitten wel kosten aan verbonden. Gemiddeld bedragen de kosten om roest te laten verwijderen op uw auto tussen € 150,- en € 700,-. Deze kosten zijn afhankelijk van de grootte van de roestplekken op uw auto en of het oppervlak opnieuw gespoten moet worden.

Is de roest in een ver stadium? Of moeten er grote herstelwerkzaamheden gedaan worden? Dan kan het zijn dat er opnieuw gelast en gespoten moet worden. De kosten zullen dan oplopen tot duizenden euro's. Het is verstandig om vooraf contact op te nemen met uw garage voor een prijsindicatie. 


 

Roestplekken auto voorkomen

Voorkomen is beter dan genezen. Wij raden u daarom aan om uw auto goed te onderhouden en roest te voorkomen. Zo kunt u bijvoorbeeld regelmatig uw auto wassen en de autolak checken op schade en steenslag. 

Tip: Ziet u lakschade? Stip dit dan aan met een lakstift. Zo is het oppervlak weer opnieuw beschermd en kan er geen roest ontstaan.


Ook interessant voor u
 

krassen verwijderen

Tips om zelf krassen te verwijderen

> Lees meer

 

zelf auto onderhoud

Uw auto zelf een onderhoudsbeurt geven

> Lees meer

 

polijsten

Zo kunt u uw auto polijsten in 5 stappen

> Lees meer

 

Onderhoud homepage