Welke motorolie heb ik nodig?

Welke motorolie moet er in mijn auto? Goede vraag! Wanneer u de motorolie in uw auto zelf wilt bijvullen, is het belangrijk dat u de juiste motorolie kiest. Maar welke motorolie heb ik nodig?

 

Welke olie moet er in mijn auto?

Welke motorolie is de beste voor mijn auto? Welke olie u kiest, kan best een uitzoekwerk zijn. Want aan aanbod geen gebrek als het om motorolie gaat. Om te bepalen welke motorolie u kiest, is het handig om te weten uit welke belangrijke eigenschappen een goede motorolie bestaat. Welke motorolie u nodig heeft, hangt af van de viscositeit, de dichtheid en kwaliteit van de olie.


 

Viscositeit motorolie

Welke motorolie u kiest, hangt af van een erg belangrijke eigenschap, namelijk de viscositeit van de motorolie. Viscositeit wordt aangeduid met de afkorting SAE, ofwel Society of Automotive Engineers.

Viscositeit betekent letterlijk de 'dikte' van de olie. Het is belangrijk dat de olie, ongeacht de temperatuur, bij alle onderdelen van de motor kan komen. Dankzij motorolie schuren de metalen delen van de motor namelijk niet tegen elkaar.


 

Welke olie dichtheid?

De dichtheid van de olie verandert door de buitentemperatuur. De dikte van de motorolie bij lage temperaturen wordt aangeduid met een cijfer en de letter W. De letter W staat voor ‘Winter’, makkelijk te onthouden dus!

De dikte van de motorolie bij hoge temperaturen wordt aangeduid met een cijfer, bijvoorbeeld 40. Een 10W-40 olie is bij warm weer dikker dan een 10W-30 olie. Dit betekent hoe hoger het getal, des te beter de werking met warm weer. Voor de werking van de olie met koud weer geldt: hoe lager het getal van de W, hoe beter de werking met koud weer.


 

Kwaliteit van de motorolie

Naast de dichtheid van de motorolie zijn er ook verschillende kwaliteitsclassificaties, waaronder API en ACEA.

API

API (American Petroleum Institute) maakt een onderscheid tussen diesel- en benzinemotoren en wordt aangeduid met twee letters. Geschikt voor benzine? Dan begint het met de letter S.

Geschikt voor diesel? Dan begint het met de letter C. De tweede letter geeft het kwaliteitsniveau aan. Hoe hoger de plek van de (tweede) letter in het alfabet, hoe hoger de kwaliteit.
 

ACEA

ACEA is een Europese kwaliteitsclassificatie. Het bestaat uit een letter met een cijfer erachter.

Er is onderscheid tussen benzine-  (A), lichte diesel- (B) en zwarte dieselmotoren (E). Hoe hoger het cijfer achter de letter, des te hoger de kwaliteit van de olie.


 

Welke soort olie?

Er zijn verschillende soorten motorolie voor uw auto. Zo kunt u kiezen uit minerale motorolie, synthetische motorolie of halfsynthetische motorolie.

Minerale motorolie

Minerale motorolie bestaat uit ruwe aardolie en waterstof. Minerale motorolie is de goedkoopste variant van de motoroliën.

Oudere auto’s gebruiken vaak enkel minerale motorolie. Doet u dit niet, dan gaat de motor kapot.
 

Synthetische motorolie

Synthetische motorolie is beter bestand tegen hoge temperaturen, leidt tevens tot verlaging van brandstofverbruik en heeft vaak een reinigende werking.

Synthetische motorolie is geschikt voor nieuwere auto’s. 
Dankzij uitgebreide behandelingen en chemisch processen heeft synthetische motorolie een verbeterde werking ten opzichte van minerale motorolie.

Bij een volsynthetische motorolie worden twee soorten synthetische basisoliën gebruikt om tot het juiste resultaat te komen.
 

Halfsynthetische motorolie

Synthetische motorolie is vaak wel iets prijziger dan minerale olie, daarom zijn er halfsynthetische motoroliën op de markt gebracht.

Een halfsynthetische motorolie is een mix tussen minerale en synthetische motorolie. Dit maakt de aankoop wat aangenamer voor de portemonnee. Daarbij is de olie wel beter voor de motor dan puur minerale motorolie.


 

Beste motorolie

Twijfelt u welke motorolie in uw auto moet of wat de beste motorolie is voor uw auto? Raadpleeg dan het instructieboekje van uw auto of neem contract op met uw garage. Zo weet u zeker welke olie in uw auto moet!


Aanbevolen voor u


Onderhoud homepage

Terug naar boven