Vergelijk hier uw autoverzekering

NL

Wat te doen bij een aanrijding?

Een aanrijding; het kan iedereen overkomen. U bent even afgeleid en raakt daardoor een paaltje, of er ontstaat schade door een aanrijding met een andere weggebruiker. Wat te doen bij een aanrijding? Wij helpen u!

 

Ongeluk gehad, wat nu?

Er zijn veel verschillende soorten aanrijdingen en autoschades, maar veelal kunnen ze worden ondergebracht onder eenzijdige schade en tweezijdige schade. U heeft een aanrijding gehad, wat nu? Wij vertellen u wat u kunt doen bij een aanrijding.

 

Wat is eenzijdige schade?

Een enkelzijdige schade is een botsing met een ander object. Dit kan bijvoorbeeld een paaltje of een boom zijn. Bij een enkelzijdige schade zijn dus geen andere weggebruikers betrokken. Hoewel er bij een enkelzijde schade vaak geen tegenpartij is, kan de gemeente de geleden schade aan objecten toch op u verhalen.

Is er sprake van eenzijdige schade, zonder andere betrokkenen? Dan verwijzen we u graag naar ons stappenplan: Wat te doen bij autoschade?

 

* Tekst gaat verder onder de afbeelding* klik op afbeelding

infographic autoschade wat nu

Wat te doen bij enkelzijdige schade

 1. Breng uzelf en/of passagiers in veiligheid.
  Bel indien nodig 112 voor een ambulance of politie.
 2. Is iedereen ongedeerd?
  Bel indien nodig het nummer van de alarmcentrale dat op uw groene kaart staat.
  Laat lichamelijk letsel altijd onderzoeken door een arts.
  Opgelopen verwondingen zijn belangrijk voor een eventueel proces.
 3. Let op: laat een gewonde altijd zitten of liggen tot er professionele hulp is.
 4. Vul het schadeformulier in.
  Bij een enkelzijdige schade speelt de schuldvraag geen rol.
  De politie hoeft overigens niet direct betrokken te worden bij de aanrijding.
 5. Controleer of het verantwoord is om door te rijden.
  Indien mogelijk kunt u gewoon verder rijden.
  Is het niet verantwoord om door te rijden? Bel dan eerst uw autoverzekeraar.
 6. Overleg met uw verzekeringsmaatschappij wat de beste vervolgstappen zijn.
  Vraag ter plekke na waar u recht op heeft en wat gedekt wordt.
  Zorg dat u uw groene kaart bij de hand houdt.
 

Wat is tweezijdige schade?

Een tweezijdige schade is een aanrijding met een andere weggebruiker. In dit geval gaat het om autoschade met een tegenpartij (aanrijding) en is de schuldvraag van belang. Wanneer de aanrijding veroorzaakt is door een ander, kunt u de tegenpartij aansprakelijk stellen. Dit kunt u doen via uw autoverzekeraar of via een rechtsbijstandverzekering.

Mocht u degene zijn die de schade veroorzaakt heeft of medeschuldig bent, dan zal de tegenpartij u aansprakelijk willen stellen. Door de verplichte WA-verzekering wordt de schade die u met uw auto toebrengt aan andere personen of voertuigen vergoed.

 

1. Breng uzelf in veiligheid
veligheid

2. Controleer op letselschade
Controleer op letsleschade

3. Zijn er getuigen?
Getuigen

4. Wegslepen of kunt u nog rijden?
Wegslepen of rijden

5. Schadeformulier invullen en opsturen
Schadeformulier

Wat te doen bij een (tweezijdige) aanrijding?

 1. Breng uzelf in veiligheid.
  Indien u passagiers heeft: breng ook hun in veiligheid. Bel indien nodig 112 voor een ambulance of politie. Zorg ervoor dat andere automobilisten u niet nog een keer kunnen aanrijden.
  Let op: verplaats alleen de betrokken voertuigen in gevaarlijke verkeerssituatie.
 2. Controleer op letselschade. Mocht er iets zijn, schakel direct de hulpdiensten in.
 3. Zijn er getuigen? Laat de ooggetuigen een verklaring afleggen.
 4.  Moet uw auto weggesleept worden? Of is het verantwoord om door te rijden? Bel indien nodig de alarmcentrale - zie achterkant groene kaart. Wanneer u ernstige schade aan uw auto heeft en deze niet ter plekke gerepareerd kan worden, rijdt de wegenwacht uw auto naar een stallingsplek. In de meeste gevallen is dit een garagebedrijf. Vraag eerst na bij uw verzekeraar of u hiervoor gedekt bent.
 5. Stuur het volledig ingevulde schadeformulier op naar uw verzekeringmaatschappij.
  Vul het schadeformulier zo nauwkeurig mogelijk in en geef duidelijk aan wat er is gebeurd. Mocht u het oneens zijn met de tegenpartij, noteer dit dan op het schadeformulier.
 

Aanrijding, maar geen schadeformulier: wat nu?

Heeft u een aanrijding gehad, maar geen schadeformulier bij de hand? Dan heeft het Verbond van Verzekeraars een handige website ontwikkeld die werkt als een app op uw smartphone. Het enige verschil: u hoeft niets te downloaden. Op die manier kunt u, samen met de betrokkenen, op de plaats van het ongeluk online het schadeformulier invullen.

Mobiel Schade Melden 

 

Aanrijding: blikschade, wat nu?

Bent u geraakt door een andere auto en is daardoor blikschade ontstaan? Dan vult u samen met de tegenpartij het schadeformulier in. Vervolgens kunt u in overleg met uw verzekeraar kijken naar een goede, en snelle oplossing. Zo kunt u zo snel mogelijk de weg weer op. 

 

Heb ik recht op een schadevergoeding?

Het is belangrijk dat u een aanrijding of schade direct meldt bij uw autoverzekeraar. Of u recht heeft op een schadevergoeding na een aanrijding, kunt u uiteraard met uw autoverzekeraar bespreken. Mocht u vragen hebben, dan kunt u altijd vrijblijvend contact opnemen met onze klantenservice. Wij helpen u graag!

Contact UC