Contact
Mijn UnitedConsumers

Wat te doen bij een aanrijding?

Ongeluk gehad, wat nu? Het is vooral belangrijk dat je rustig blijft. Een aanrijding kan iedereen overkomen; je bent bijvoorbeeld even afgeleid, en degene voor je gaat plots op de rem. Maar, wat te doen bij een aanrijding? Wij helpen je graag met ons handig stappenplan!

Aanrijding banner


 

Ongeluk gehad, wat nu?

Je bent natuurlijk niet dagelijks betrokken bij een aanrijding, dus wij kunnen ons goed voorstellen dat je niet precies weet wat te doen bij een aanrijding! Ongeluk gehad, wat nu? Volg ons stappenplan!

Stap 1: Breng jezelf en de passagiers in veiligheid

Controleer of iedereen ongedeerd is en bel indien nodig 112. Laat een gewond persoon altijd liggen tot er professionele hulp is.  

Tip: Laat lichamelijk letsel altijd onderzoeken door een arts. Opgelopen verwondingen zijn belangrijk om te melden bij de schademelding.   

Stap 2: Is jouw auto beschadigd? 

Is je auto ernstig beschadigd? Dan moet deze mogelijk worden weggesleept. Neem hiervoor contact op met de alarmcentrale (het telefoonnummer vind je op de groene kaart). 

Neem ook direct contact op met je verzekeraar. Vraag naar de dekking en naar welke garage de auto toegebracht kan worden. Je verzekeraar bespreekt samen met jou de nodige vervolgstappen!

Stap 3: Vul het schadeformulier in

Bij een enkelzijdige schade speelt de schuldvraag geen rol, maar bij een tweezijdige schade wel. Controleer daarom of er getuigen zijn. Zo ja, neem hun verklaring af en noteer hun gegevens. Dit kan je namelijk helpen bij het claimen van de schade bij de tegenpartij.

Zowel bij een eenzijdige als bij een tweezijdige aanrijding vul je het schadeformulier in. Geef hierin duidelijk aan wat er is gebeurd. Stuur het volledig ingevulde schadeformulier op naar je verzekeraar, zodat zij de schade in behandeling kunnen nemen.

Tip: Mocht je het oneens zijn met de tegenpartij, noteer dit dan op het schadeformulier

infographic autoschade wat nu

 

Eenzijdige of tweezijdige aanrijding?

Veelal kunnen aanrijdingen worden onderverdeeld in een eenzijdige aanrijding of een tweezijdige aanrijding. Wij vertellen je de verschillen: 

Eenzijdige aanrijding

Een enkelzijdige schade is een botsing met een ander object. Dit kan bijvoorbeeld een paaltje of een boom zijn. Bij een enkelzijdige aanrijding zijn dus geen andere weggebruikers betrokken. Hoewel er bij een enkelzijde schade vaak geen tegenpartij is, kan de gemeente de geleden schade aan objecten toch op jou verhalen.

Tweezijdige aanrijding

Een tweezijdige schade is een aanrijding met een andere weggebruiker. In dit geval gaat het om aanrijding met een tegenpartij en is de schuldvraag van belang. Wanneer de aanrijding veroorzaakt is door een ander, kun je de tegenpartij aansprakelijk stellen. Dit kun je doen via je autoverzekeraar of via een rechtsbijstandverzekering.

Mocht je degene zijn die de schade veroorzaakt heeft of ben je medeschuldig? Dan zal de tegenpartij je aansprakelijk willen stellen. Door de verplichte WA verzekering wordt de schade die je met jouw auto toebrengt aan andere personen of voertuigen vergoed.


 

Wat te doen bij een aanrijding? Meld de schade!

Je kunt de schade gemakkelijk melden door contact met ons op te nemen, of online door in te loggen op Mijn UnitedConsumers! De voordelen van schade melden via Mijn UnitedConsumers: 

  • De schade wordt goed en snel afgehandeld
  • Je kunt eenvoudig de schade doorgeven - ook buiten onze openingstijden
  • Je ontvangt direct een e-mail met advies over hoe je de schademelding compleet kunt maken
  •  

Schade online melden

Direct hulp nodig? 

Heb je direct hulp nodig? Bijvoorbeeld omdat jouw auto weggesleept moet worden na een aanrijding. Bel dan de alarmcentrale. Het telefoonnummer vind je op je groene kaart.


 

Een aanrijding en je autoverzekering

Het is belangrijk dat je een aanrijding of schade altijd direct meldt bij je autoverzekeraar. Zij kunnen je  helpen, en geven je advies in wat je kunt doen bij een aanrijding! Of je recht hebt op een schadevergoeding na een aanrijding, kun je tevens met hen bespreken.

Schade na een aanrijding wel of niet claimen? 

Het kan ook zijn dat de verzekeraar je afraadt om de schade te claimen op de autoverzekering. Dit kan namelijk invloed hebben op je schadevrije jaren, waardoor je meer premie gaat betalen. Dus is het schadebedrag aan de lage kant? Dan kan het verstandig dit zelf te betalen. Ook dit kun je het beste bespreken met je autoverzekeraar.


 

Hulp nodig bij een aanrijding

Ben je bij ons verzekerd en heb je vragen over wat te doen bij een auto ongeluk? Neem dan gerust contact op met onze verzekeringsexperts.

Hulp bij je autoschade kan telefonisch of per e-mail. Wat je ook fijn vindt; wij helpen je graag snel weer op weg!

Contact opnemen


Ook interessant
 

Schadeformulier invullen

Schadeformulier invullen doe je zo

> Lees meer

 

Schade verhalen

Schade verhalen: hoe zit dat precies?

 

 

Auto wegslepen

Auto wegslepen: hoe moet ik dat regelen?

> Lees meer

 

Autoschade homepage