Vergelijk hier uw autoverzekering

NL

Wat te doen bij een aanrijding?

Een aanrijding; het kan iedereen overkomen. U bent even afgeleid en raakt daardoor een paaltje, of er ontstaat schade door een aanrijding met een andere weggebruiker. Wat te doen bij een aanrijding? Wij helpen u!

Aanrijding banner

 

Ongeluk gehad, wat nu?

Er zijn veel verschillende soorten aanrijdingen en autoschades, maar veelal kunnen ze worden ondergebracht onder eenzijdige schade en tweezijdige schade. U heeft een aanrijding gehad, wat nu? Wij vertellen u wat u kunt doen bij een aanrijding.


 

Wat is eenzijdige schade?

Een enkelzijdige schade is een botsing met een ander object. Dit kan bijvoorbeeld een paaltje of een boom zijn. Bij een enkelzijdige schade zijn dus geen andere weggebruikers betrokken. Hoewel er bij een enkelzijde schade vaak geen tegenpartij is, kan de gemeente de geleden schade aan objecten toch op u verhalen.


 

Wat is tweezijdige schade?

Een tweezijdige schade is een aanrijding met een andere weggebruiker. In dit geval gaat het om autoschade met een tegenpartij (aanrijding) en is de schuldvraag van belang. Wanneer de aanrijding veroorzaakt is door een ander, kunt u de tegenpartij aansprakelijk stellen. Dit kunt u doen via uw autoverzekeraar of via een rechtsbijstandverzekering.

Mocht u degene zijn die de schade veroorzaakt heeft of medeschuldig bent, dan zal de tegenpartij u aansprakelijk willen stellen. Door de verplichte WA-verzekering wordt de schade die u met uw auto toebrengt aan andere personen of voertuigen vergoed.


 

Wat te doen bij een eenzijdige of tweezijdige aanrijding?

Normaliter bent u niet dagelijks betrokken bij een aanrijding, dus het is goed voor te stellen dat u niet weet wat u moet doen. Welke stappen dient u te nemen na een aanrijding? Wij helpen u.

Stap 1: Breng uzelf en de passagiers in veiligheid

Zijn de betrokkenen en u ongedeerd? Zo niet, bel dan 112. Bel ook de alarmcentrale - het nummer is te vinden op de achterzijde van uw groene kaart. 

Laat lichamelijk letsel altijd onderzoeken door een arts. Opgelopen verwondingen zijn belangrijk voor een eventueel proces. Ook belangrijk; laat een gewonde altijd liggen tot er professionele hulp is. 

Stap 2: Is uw auto beschadigd? 

Wanneer uw auto ernstig is beschadigd, moet het worden weggesleept. Bel hiervoor de alarmcentrale. Uw auto wordt in de meeste gevallen weggesleept naar een garagebedrijf. 

Houd uw groene kaart bij de hand en neem contact op met uw verzekeraar. Vraag naar uw dekking en of de garage onder uw dekking valt. Zij bespreken met u de nodige vervolgstappen en helpen u zo snel mogelijk weer op weg!

Stap 3: Vul het schadeformulier in

Bij een enkelzijdige schade speelt de schuldvraag geen rol, bij een tweezijdige schade wel. Het is in dat geval belangrijk om te kijken of er getuigen zijn. Zo ja, neem hun verklaring af en noteer hun gegevens.

Zowel bij een eenzijdige als bij een tweezijdige aanrijding vult u het schadeformulier in. Geef hierin duidelijk aan wat er is gebeurd. Mocht u het oneens zijn met de tegenpartij, noteer dit dan op het schadeformulierStuur het volledig ingevulde schadeformulier op naar uw verzekeraar, zodat zij de schade in behandeling kunnen nemen.

infographic autoschade wat nu
 

Aanrijding, maar geen schadeformulier: wat nu?

Heeft u een aanrijding gehad, maar geen schadeformulier bij de hand? Dan heeft het Verbond van Verzekeraars een handige website ontwikkeld die werkt als een app op uw smartphone. Het enige verschil: u hoeft niets te downloaden. Op die manier kunt u, samen met de betrokkenen, op de plaats van het ongeluk online het schadeformulier invullen.

Mobiel Schade Melden 

 

Aanrijding: blikschade, wat nu?

Bent u geraakt door een andere auto en is daardoor blikschade ontstaan? Dan vult u samen met de tegenpartij het schadeformulier in. Vervolgens kunt u in overleg met uw verzekeraar kijken naar een goede, en snelle oplossing. Zo kunt u zo snel mogelijk de weg weer op. 

 

Heb ik recht op een schadevergoeding?

Het is belangrijk dat u een aanrijding of schade direct meldt bij uw autoverzekeraar. Of u recht heeft op een schadevergoeding na een aanrijding, kunt u uiteraard met uw autoverzekeraar bespreken. Mocht u vragen hebben, dan kunt u altijd vrijblijvend contact opnemen met onze klantenservice. Wij helpen u graag!

Contact UC


Aanbevolen voor u


 

Autoschade homepage