Contact
Mijn UnitedConsumers

Ik heb een aanrijding met een dier gehad, wat nu?

Dieren kunnen zomaar de weg oversteken. Zeker als je regelmatig op een bosweg rijdt. Wat te doen als je een dier hebt aangereden? Je leest hier wat je kunt doen bij een aanrijding met een dier en hoe het zit met je autoverzekering.

dier aangereden, wat nu?


 

Dier aangereden melden

Als je een dier hebt aangereden, is het belangrijk dat je dit meldt bij de juiste instantie. Wij vertellen je hoe je een aangereden dier kunt melden en wie je moet bellen in de volgende situaties:

Aanrijding met wild dier

Heb je een wild dier aangereden? Dan ben je verplicht om de politie te bellen op 0900 - 8844. De politie schakelt vervolgens de faunabeheerder in om het gewonde dier op te sporen.

Tip: trek een veiligheidshesje aan en wacht op een veilige plek op de politie of faunabeheerder. 

 

Huisdier aangereden: wie bellen?

Heb je een huisdier of boerderijdier aangereden? Bel in geval van nood de politie op 0900 - 8844. Je kunt ook bellen met het landelijk meldpunt voor dieren in nood. Bel hiervoor 144.

Let op: raak het dier niet aan. Het dier kan (door de pijn) onverwachts bijten of krabben.


Goed om te weten: je mag niet doorrijden als je een dier hebt aangereden, want dit is strafbaar. Daarnaast mag je het aangereden wild nooit meenemen.


 

Aanrijding met dier: stappenplan

Je bent natuurlijk niet dagelijks betrokken bij een aanrijding; gelukkig maar! Daarom kunnen wij ons goed voorstellen dat je niet precies weet wat je moet doen bij een aanrijding met een dier. Bekijk hieronder ons handig stappenplan als je een dier hebt aangereden:

infographic dier aangereden
 

Dier aangereden verzekering

Heb je een hert of ander wild dier aangereden? Of je autoverzekering de schade aan je auto dekt als je een dier hebt aangereden, hangt af van de dekking van je autoverzekering. Een aanrijding met een dier heeft geen invloed op je schadevrije jaren en premie. In de volgende gevallen vergoedt je verzekering de schade:

  WA verzekering WA beperkt casco WA casco (all risk)
Ree aangereden verzekering kruis vink vink
Ander wild dier aangereden verzekering kruis vink vink
Aanrijding met huisdier verzekering kruis vink vink
Goed om te weten: als je niet kunt bewijzen dat de aanrijding met een dier plaatsvond, kan de verzekeraar de schade mogelijk behandelen als een normale aanrijding. In dat geval verlies je mogelijk schadevrije jaren.

Ook interessant
 

aanrijding

Wat moet ik doen bij een aanrijding?

> Lees meer

 

Total loss

Je auto is total loss: hoe zit dat precies?

> Lees meer

 

eenzijdige schade

Zo zit het met de vergoeding bij eenzijdige schade

> Lees meer

 

Autoschade homepage