Vergelijk hier uw autoverzekering

NL

Eenzijdige aanrijding en uw autoverzekering

Het kan u zomaar gebeuren: u raakt een paaltje bij het inparkeren en uw auto loopt een deuk op. Bij dit soort schades zijn geen andere weggebruikers betrokken en daarom spreken we van een eenzijdig ongeval. Hoe verzekeraars met de vergoeding van dit soort schades omgaan, leest u op deze pagina.

Wat is eenzijdige ongeval?

Bij een eenzijdige schade aan uw auto is geen andere weggebruiker betrokken. Enkele voorbeelden van eenzijdige schades:

  • Bij het inparkeren schraapte u met de zijkant van uw auto langs een paal.
  • U bent in de slip geraakt en tegen een boom aan gereden.

Deze schades kunt u uiteraard melden bij uw verzekeraar, maar het is afhankelijk van de dekking van uw autoverzekering of de schade ook vergoed wordt. Hieronder een overzicht van te claimen schades per autoverzekering:

Schade WA WA Beperkt Casco WA Casco (All Risk)
Schade aan anderen
 
 
 
Brand, zelfontbranding, ontploffing en blikseminslag
 
 
 
Diefstal, joyriding
 
 
 
Ruitschade
 
 
 
Botsing met loslopende dieren of vogels
 
 
 
Natuurrampen (storm e.d.)
 
 
 
Aanrijding, slippen en te water raken
 
 
 
Overige van buiten komende onheilen
 
 
 

Let op: is door uw toedoen schade ontstaan aan wegmeubilair, zoals bijvoorbeeld een lantaarnpaal of vangrail? Dan bent u verplicht om de schade te melden. De wegbeheerder krijgt deze schade dan vergoed middels uw WA-verzekering. Het niet melden van deze schade is zelfs strafbaar.

Wat kunt u doen bij eenzijdige aanrijding?

Meld de schade bij uw autoverzekeraar. Zij kunnen samen met u kijken of de schade op uw verzekering te claimen is, maar ook of het verstandig is om dit te doen. Bent u verzekerd via UnitedConsumers? Neem dan contact op met ons schadeteam. Wij helpen u graag verder. 

Schade claimen of niet?

Als u een WA Casco (all risk) verzekering heeft, wordt de schade door uw verzekeraar vergoed. Toch is het claimen van eenzijdige schade niet altijd de beste optie. Dit kan er namelijk voor zorgen dat uw no-claim korting daalt. In dat geval wordt u teruggezet in uw schadevrije jaren en moet u waarschijnlijk een hogere premie gaan betalen.

Het kan bij kleine schades verstandig zijn om de reparatie zelf te betalen. Hiermee bent u mogelijk goedkoper uit, dan wanneer u de komende jaren meer gaat betalen voor uw autoverzekering. Reken dit dus altijd eerst even na voordat u een eenzijdige schade claimt bij uw verzekeraar.

Bent u via ons verzekerd? Ook voor het berekenen of een schade claimen verstandig is, kunt u contact opnemen met onze klantenservice. 

Letselschade bij eenzijdig ongeval

Bij een eenzijdig ongeval kan ook letselschade ontstaan. In dat geval heeft één of meerdere inzittenden van uw auto zelf fysiek letsel opgelopen. Letselschade van de inzittenden kan worden geclaimd op uw WA verzekering of op de Schade Inzittendenverzekering.

Heeft u als bestuurder letselschade opgelopen? Dan kunt u dit niet claimen op uw eigen WA verzekering, maar wel op de Schade Inzittendenverzekering. Heeft u geen Schade Inzittendenverzekering? Dan loopt de vergoeding via de zorgverzekering. Deze vergoedt echter mogelijk niet alle kosten. Het is daarom vaak verstandig een Schade Inzittendenverzekering bij uw autoverzekering af te sluiten.