Contact
Mijn UnitedConsumers

Eenzijdige ongeval en uw autoverzekering

Eenzijdig ongeval, het kan u zomaar gebeuren! U raakt een paaltje bij het inparkeren en heeft daardoor blikschade. Hoe zit het met de vergoeding na een eenzijdige aanrijding? U leest het op deze pagina.

Eenzijdige schade banner

 

Wat is eenzijdige ongeval?

Een eenzijdig ongeval is schade waarbij geen andere weggebruikers betrokken zijn - dit maakt het verschil tussen een eenzijdig en tweezijdig ongeval. Enkele voorbeelden van eenzijdige schades zijn:

  • Bij het inparkeren schraapte u met de zijkant van uw auto langs een paal.
  • U bent te slip geraakt en tegen een boom aangereden.

Een eenzijdige aanrijding kunt u uiteraard melden bij uw verzekeraar. Het is echter afhankelijk van de dekking van uw autoverzekering of de schade ook vergoed wordt. Hieronder geven wij een overzicht de verschillende dekkingen:

Schade WA WA beperkt casco WA casco (all risk)
Schade aan anderen
 
 
 
Brand, zelfontbranding, ontploffing en blikseminslag
 
 
 
Diefstal, joyriding
 
 
 
Ruitschade
 
 
 
Botsing met loslopende dieren of vogels
 
 
 
Natuurrampen (storm e.d.)
 
 
 
(Eenzijdige) aanrijding, slippen en te water raken
 
 
 
Overige van buiten komende onheilen
 
 
 

Let op: is door uw toedoen schade ontstaan aan wegmeubilair, zoals bijvoorbeeld een lantaarnpaal of vangrail? Dan bent u verplicht om de schade te melden. De wegbeheerder kan deze schade dan claimen op uw autoverzekering. Het niet melden van deze schade is strafbaar.


 

Wat kunt u doen bij eenzijdige aanrijding?

Neem contact op met uw autoverzekeraar. Zij kunnen samen met u kijken of u de schade op uw autoverzekering kunt claimen - en of het verstandig is om dit te doen. 

Schade claimen of niet?

Als u een WA casco (all risk) verzekering heeft, wordt de schade door uw verzekeraar vergoed. Toch is het claimen van eenzijdige schade niet altijd de beste optie. Het kan er namelijk voor zorgen dat uw no-claim korting daalt. In dat geval wordt u teruggezet in schadevrije jaren, waardoor u hoogstwaarschijnlijk een hogere premie gaat betalen.

Het kan bij kleine schades daarom verstandig zijn om de reparatie zelf te betalen. Hiermee bent u mogelijk in verhouding goedkoper uit, dan wanneer u de komende jaren meer premie gaat betalen. Bent u via ons verzekerd? Neem dan contact met ons op. Wij berekenen graag samen met u of het claimen van de schade de verstandigste keuze is!


 

Letselschade bij eenzijdig ongeval

Bij een eenzijdig ongeval kan ook letselschade ontstaan. In dat geval heeft één of meerdere inzittenden van uw auto zelf fysiek letsel opgelopen. Letselschade van de inzittenden kan worden geclaimd op uw WA verzekering, op de schade inzittendenverzekering of op de ongevallenverzekering.

Waarom Schade inzittendenverzekering afsluiten?

Heeft u als bestuurder letselschade opgelopen? Dan kunt u dit niet - zoals de inzittenden - claimen op uw eigen WA verzekering. Als bestuurder zijnde krijgt u wel een vergoeding vanuit uw Schade Inzittendenverzekering.

Heeft u geen Schade Inzittendenverzekering? Dan krijgt u uiteraard noodzakelijke zorg vergoedt vanuit uw zorgverzekering. Echter dekt uw zorgverzekering mogelijk niet alle kosten. Het is daarom vaak verstandig een Schade Inzittendenverzekering bij uw autoverzekering af te sluiten. 


Eenzijdig ongeval en uw schade melden? Wij helpen u!

Heeft u een eenzijdig ongeval gehad en bent u via ons verzekerd? Neem dan contact met ons op om uw schade te melden. U kunt online uw schade melden door in te loggen in uw Mijn UnitedConsumers. Maar u kunt ook telefonisch of per e-mail uw schade melden.

Neem contact met ons op! Onze experts helpen u graag.

service

Contact opnemen


Ook interessant voor u
 

Blikschade

Blikschade: zo zit het met uw verzekering

> Lees meer

 

Restwaarde auto

Restwaarde auto: wat is uw auto waard na een schade?

> Lees meer

 

Schade melden

Zo meldt u een schade bij uw autoverzekeraar

> Lees meer

 

Autoschade homepage