Contact
Mijn UnitedConsumers

OVS: Overeenkomst Vereenvoudigde Schaderegeling

OVS is waarschijnlijk niet iets waar u als verzekerde al van heeft gehoord. Toch wordt OVS veel gebruikt door autoverzekeraars. De OVS betreft namelijk belangrijke spelregels over hoe een schade wordt afgehandeld. Wij vertellen u hoe dit zit!

OVS banner

 

Wat is de OVS?

OVS is een reglement dat het merendeel van de autoverzekeraars in Nederland raadplegen in het geval van materiële autoschade. OVS is kort voor de Overeenkomst Vereenvoudigde Schaderegeling. Het doel van de OVS is autoschades zo efficiënt en effectief mogelijk afhandelen, waardoor gedupeerden niet onnodig lang op een vergoeding hoeven te wachten. 

Dit efficiënt en effectief afhandelen van autoschades gebeurt dankzij een vijftal gestandaardiseerde botsingsituaties. De schuldverdelingen in de OVS vastgelegde botsingsituaties zijn bindend en gelden voor alle deelnemende verzekeraars. In de Overeenkomst Vereenvoudigde Schaderegeling staat het volgende:

  • De vereenvoudigde vergoedingsregels die horen bij veelvoorkomende botsingsituaties. 
  • Hoe de vergoeding van cascoschades is geregeld in de versimpelde schuldverdeling.
  • Dit alles verloopt tussen aansprakelijkheidsverzekeraars en cascoverzekeraars. 

 

OVS in botsingsituaties

In de Overeenkomst Vereenvoudigde Schaderegeling staan vijf botsingsituaties omschreven. Wijkt een ongeval af van de vijf vastgestelde scenario’s? Dan geldt de 50/50 regeling. Dit zijn de vijf ongevalssituaties die in de Overeenkomst Vereenvoudigde Schaderegeling zijn vastgelegd:

OVS botsingsituatie 1: bijzondere verrichting

Tijdens een bijzondere verrichting veroorzaakt u schade aan een andere auto die geen bijzondere verrichting uitvoert. Uw verzekering vergoedt de schade aan de andere auto.

OVS botsingsituatie 2: aanrijding op een kruispunt

Op een voorrangsweg krijgt u op een kruispunt geen voorrang van een andere auto. De verzekering van de tegenpartij vergoedt de schade aan uw auto. 

OVS botsingsituatie 3: tussen achter elkaar rijdende motorrijtuigen

Een botsing tussen achter elkaar rijdende auto's kan een ketting- of enkelvoudige kop-staart botsing zijn. Dit wordt in de OVS aangeduid als zijnde botsingsituatie 3 A of B:

  • A. Enkelvoudige kop-staart botsing: U rijdt achterop een andere auto en veroorzaakt hiermee schade. Uw verzekering vergoedt de schade aan de andere auto. 
  • B. Kettingbotsing: U rijdt achterop een andere auto en uw auto wordt eveneens van achter aangereden. Bent u doorgedrukt op uw voorganger? Dan betaalt de achterliggende partij ook de schade aan de voorliggende partij. Bent u zelfstandig op een voorganger gereden en is de tegenpartij daarna achteropgereden? Dan vergoedt uw verzekering de schade aan de auto voor u. De verzekering van de auto achter u vergoedt de schade aan uw auto.

OVS botsingsituatie 4: aanrijding tussen tegemoet rijdende motorrijtuigen

Op de weg botst u tegen een tegemoetkomende auto. De verzekering van de auto die niet volledig op de eigen weghelft reed, moet de schade betalen. Is er sprake van een voorrangssituatie? Dan vergoedt de verzekering van de auto die voorrang moest verlenen, de schade aan de andere auto.

OVS botsingsituatie 5: tussen een rijdend en een geparkeerd motorvoertuig

U rijdt tegen een geparkeerde auto aan en veroorzaakt hiermee schade aan de andere auto. Uw verzekering vergoedt de schade aan de andere auto.


 

OVS en schuldvraag

De Overeenkomst Vereenvoudigde Schaderegeling is bedoeld om de financiële vergoeding van materiële schade snel af te handelen. Dit zegt echter niets over de verzekeringstechnische aansprakelijkheidskwestie. Dat uw verzekering de schade van de tegenpartij vergoedt, betekent dus niet dat u aansprakelijkheid erkent. De regels hierover zijn als volgt:

Geen schuld? Geen terugval in schadevrije jaren

Als u bij een aanrijding wettelijk gezien geen schuld heeft, mag dit ook geen invloed hebben op uw schadevrije jaren. Dus ook als uw verzekering en die van de tegenpartij de 50/50 regeling hanteren, mag u niet teruggezet worden in uw schadevrije jaren en/of no-claimkorting.

Wel schuld? Let op met schadevrije jaren

Als de aanrijding niet onder één van de vijf botsingsscenario’s uit de OVS valt, geldt automatisch de 50/50 regeling. Blijkt hierbij dat de schuld van de aanrijding bij u ligt? Dan kan uw verzekering de schadeclaim behandelen als een volledige schuldschade. Dit heeft wel gevolgen voor uw schadevrije jaren en/of no-claimkorting.


Vragen over OVS? Neem contact op! 

OVS kan natuurlijk nogal een lastig verhaal zijn en wij kunnen daarom goed begrijpen dat u niet helemaal zeker bent of OVS bij uw situatie van toepassing is.

Bent u via ons verzekerd en heeft u vragen over de Overeenkomst Vereenvoudigde Schaderegeling? Neem dan gerust contact op met onze experts. Wij helpen u graag!

service

Contact opnemen


Ook interessant voor u
 

Schadevergoeding

Schadevergoeding: hoe zit dat precies?

> Lees meer

 

Schade verhalen

Schade verhalen op de tegenpartij doet u zo

> Lees meer

 

Waarborg

Waarborgfonds Motorverkeer: wat is het?

> Lees meer

 

Autoschade homepage