Contact
Mijn UnitedConsumers

OVS: Overeenkomst Vereenvoudigde Schaderegeling

OVS is waarschijnlijk niet iets waar je als verzekerde al van hebt gehoord. Toch wordt OVS veel gebruikt door autoverzekeraars. De OVS betreft namelijk belangrijke spelregels over hoe een schade wordt afgehandeld. Wij vertellen je hoe dit zit!

OVS banner


 

Wat is de OVS?

OVS is een reglement dat het merendeel van de autoverzekeraars in Nederland raadplegen in het geval van materiële autoschade. OVS is kort voor de Overeenkomst Vereenvoudigde Schaderegeling. Het doel van de OVS is autoschades zo efficiënt en effectief mogelijk afhandelen, waardoor gedupeerden niet onnodig lang op een vergoeding hoeven te wachten. 

Dit efficiënt en effectief afhandelen van autoschades gebeurt dankzij een vijftal gestandaardiseerde botsingsituaties. De schuldverdelingen in de OVS vastgelegde botsingsituaties zijn bindend en gelden voor alle deelnemende verzekeraars. In de Overeenkomst Vereenvoudigde Schaderegeling staat het volgende:

  • De vereenvoudigde vergoedingsregels die horen bij veelvoorkomende botsingsituaties. 
  • Hoe de vergoeding van cascoschades is geregeld in de versimpelde schuldverdeling.
  • Dit alles verloopt tussen aansprakelijkheidsverzekeraars en cascoverzekeraars. 

 

OVS in botsingsituaties

In de Overeenkomst Vereenvoudigde Schaderegeling staan vijf botsingsituaties omschreven. Wijkt een ongeval af van de vijf vastgestelde scenario’s? Dan geldt de 50/50 regeling. Dit zijn de vijf ongevalssituaties die in de Overeenkomst Vereenvoudigde Schaderegeling zijn vastgelegd:

OVS botsingsituatie 1: bijzondere verrichting

Tijdens een bijzondere verrichting veroorzaak je schade aan een andere auto die geen bijzondere verrichting uitvoert. Je verzekering vergoedt de schade aan de andere auto.

OVS botsingsituatie 2: aanrijding op een kruispunt

Op een voorrangsweg krijg je op een kruispunt geen voorrang van een andere auto. De verzekering van de tegenpartij vergoedt de schade aan jouw auto. 

OVS botsingsituatie 3: tussen achter elkaar rijdende motorrijtuigen

Een botsing tussen achter elkaar rijdende auto's kan een ketting- of enkelvoudige kop-staart botsing zijn. Dit wordt in de OVS aangeduid als zijnde botsingsituatie 3 A of B:

  • A. Enkelvoudige kop-staart botsing: Je rijdt achterop een andere auto en veroorzaakt hiermee schade. Je verzekering vergoedt de schade aan de andere auto. 
  • B. Kettingbotsing: Je rijdt achterop een andere auto en jouw auto wordt eveneens van achter aangereden. Ben je doorgedrukt op jouw voorganger? Dan betaalt de achterliggende partij ook de schade aan de voorliggende partij. Ben je zelfstandig op een voorganger gereden en is de tegenpartij daarna achteropgereden? Dan vergoedt jouw verzekering de schade aan de auto voor jou. De verzekering van de auto achter je vergoedt de schade aan jouw auto.

OVS botsingsituatie 4: aanrijding tussen tegemoet rijdende motorrijtuigen

Op de weg bots je tegen een tegemoetkomende auto. De verzekering van de auto die niet volledig op de eigen weghelft reed, moet de schade betalen. Is er sprake van een voorrangssituatie? Dan vergoedt de verzekering van de auto die voorrang moest verlenen, de schade aan de andere auto.

OVS botsingsituatie 5: tussen een rijdend en een geparkeerd motorvoertuig

Je rijdt tegen een geparkeerde auto aan en veroorzaakt hiermee schade aan de andere auto. Je verzekering vergoedt de schade aan de andere auto.


 

OVS en schuldvraag

De Overeenkomst Vereenvoudigde Schaderegeling is bedoeld om de financiële vergoeding van materiële schade snel af te handelen. Dit zegt echter niets over de verzekeringstechnische aansprakelijkheidskwestie. Dat je verzekering de schade van de tegenpartij vergoedt, betekent dus niet dat deze jouw aansprakelijkheid erkent. De regels hierover zijn als volgt:

Geen schuld? Geen terugval in schadevrije jaren

Als je bij een aanrijding wettelijk gezien geen schuld hebt, mag dit ook geen invloed hebben op jouw schadevrije jaren. Dus ook als je verzekering en die van de tegenpartij de 50/50 regeling hanteren, mag je niet teruggezet worden in je schadevrije jaren en/of no-claimkorting.

Wel schuld? Let op met schadevrije jaren

Als de aanrijding niet onder één van de vijf botsingsscenario’s uit de OVS valt, geldt automatisch de 50/50 regeling. Blijkt hierbij dat de schuld van de aanrijding bij jou ligt? Dan kan je verzekering de schadeclaim behandelen als een volledige schuldschade. Dit heeft wel gevolgen voor je schadevrije jaren en/of no-claimkorting.


Vragen over OVS? Neem contact op! 

OVS kan natuurlijk nogal een lastig verhaal zijn en wij kunnen daarom goed begrijpen dat je niet helemaal zeker bent of OVS bij jouw situatie van toepassing is.

Ben je via ons verzekerd en heb je vragen over de Overeenkomst Vereenvoudigde Schaderegeling? Neem dan gerust contact op met onze experts. Wij helpen je graag!

service

Contact opnemen


Ook interessant
 

Schadevergoeding

Schadevergoeding: hoe zit dat precies?

> Lees meer

 

Schade verhalen

Schade verhalen op de tegenpartij doe je zo

 

 

Waarborg

Waarborgfonds Motorverkeer: wat is het?

> Lees meer

 

Autoschade homepage