Vergelijk hier uw autoverzekering

Overeenkomst vereenvoudigde schaderegeling (OVS)

Met de Overeenkomst vereenvoudigde schaderegeling (OVS) kunnen verzekeraars efficiënter samenwerken zodat de verzekeringnemer sneller geholpen wordt. In deze overeenkomst is een aantal standaard botsingssituaties bij autoschade vastgelegd die regelmatig voorkomen. Zo kan snel worden vastgesteld welke verzekeraar de schadevergoeding betaalt.

Botsingssituaties

1. Botsing tijdens of na een bijzondere verrichting

Voert u een bijzondere verrichting uit op de weg waarbij u een andere auto die geen bijzondere manoeuvre uitvoert over het hoofd ziet en schade veroorzaakt? Dan vergoedt uw verzekering de schade aan de andere auto.

2. Botsing op een kruispunt

Rijdt u op een voorrangsweg en krijgt u op een kruispunt geen voorrang van een auto die vanuit een andere richting een kruispunt nadert, waardoor uw auto schade oploopt? Dan vergoedt de verzekering van de tegenpartij de schade aan uw auto.

3. Botsing tussen achter elkaar rijdende motorrijtuigen

a. Enkelvoudige kop-staart botsing
Rijdt u achterop een andere auto (kop-staart botsing) en veroorzaakt de botsing schade aan deze auto? Dan vergoedt uw verzekering de schade aan de andere auto.

b. Kettingbotsing
Rijdt u achterop een andere auto in een kettingbotsing en veroorzaakt u schade aan de auto voor u? Dan vergoedt uw verzekering de schade aan de andere auto.

4. Botsing tussen elkaar tegemoet rijdende motorrijtuigen

Bij een botsing tussen twee auto’s die elkaar tegemoet rijden vergoedt de verzekeraar van de auto die niet geheel op de eigen weghelft reed de schade. In het geval van een voorrangsregeling vergoedt de verzekeraar van de auto die voorrang moest verlenen de schade.

5. Botsing tussen een rijdend en een geparkeerd motorrijtuig

Rijdt u tegen een geparkeerde auto aan en veroorzaakt u hierdoor schade aan de andere auto? Dan vergoedt uw verzekering de schade aan de geparkeerde auto.

6. Botsing tussen twee motorrijtuigen in een situatie die niet valt onder de artikelen 1 tot en met 5

Bij een botsing tussen twee motorrijtuigen in een situatie die niet onder één van de artikelen 1 tot en met 5 valt, betaalt de verzekeraar van het ene motorrijtuig 50% van de schade van het andere motorrijtuig.
Bron: verbond van verzekeraars

Autoverzekering afsluiten

Op zoek naar een goedkope autoverzekering? U kunt eenvoudig online uw autoverzekering afsluiten. Vul uw kenteken in bij de Premie-Check om autoverzekeringen te vergelijken en bereken uw premie.

Lees meer over

Letselschade
Schade met zwakke verkeersdeelnemer

> Alles over autoverzekeringen