Contact
Mijn UnitedConsumers

Wat te doen bij vandalisme aan de auto?

Vandalisme aan de auto komt in alle vormen voor: van krassen in de lak tot lek gestoken banden. Op deze pagina lees je wat je moet doen als je autoschade door vandalisme hebt. Ook leggen we aan je uit of de vandalismeschade vergoed wordt door je autoverzekering en of het slim is deze schade te claimen.

vandalisme banner


 

Aangifte bij vandalisme aan auto

Heb je schade aan de auto door vandalisme ontdekt? Doe dan zo snel mogelijk aangifte bij de politie. Aangifte voor vandalisme aan je auto kun je zowel online als telefonisch doen via 0900 - 8844. Om een vandalismeschade bij je autoverzekeraar te claimen, heb je een bewijs van aangifte nodig. Ook kan de politie zo de dader(s) opsporen. Als de dader(s) gevonden worden, kun je de opgelopen autoschade door vandalisme op hen verhalen.


 

Ben ik verzekerd voor vandalisme aan mijn auto?

Of vandalisme wordt vergoed, is afhankelijk van de dekking van je autoverzekering. Ben je bijvoorbeeld WA verzekerd? Dan ben je alleen verzekerd voor schades aan anderen. Wij zetten voor je op een rijtje of en wanneer vandalisme wordt vergoed:

Dekking Wordt vandalisme vergoed? Voorwaarden vandalisme auto verzekerd
WA verzekering Nee Vandalisme wordt niet vergoed als je een WA verzekering hebt.
WA beperkt casco Ja (onder voorwaarden) Vandalisme wordt vergoed, als:
  • Je ruitschade hebt.
  • Er joyriding met je auto heeft plaatsgevonden.
  • Je schade aan je auto hebt wegens inbraak of poging tot inbraak.
  • Vandalisme heeft plaatsgevonden doordat er rellen zijn uitgebroken.
WA casco (all risk) Ja Een all risk autoverzekering vergoedt alle soorten vandalisme. Denk aan: krassen in de lak, afgebroken spiegels of lekgestoken banden.

advies Goed om te weten...

"Is de dader van het vandalisme aan je auto niet bekend? In dat geval kun je proberen de schade te verhalen bij het Waarborgfonds Motorverkeer. Hiervoor heb je een bewijs van aangifte nodig. Verder geldt een eigen risico van € 250,-."

Jorg van Rijn - Expert in autoverzekeringen

jorg expert autoverzekeringen


 

Vandalisme en schadevrije jaren

Als je autoschade door vandalisme claimt op je autoverzekering, gaat dit bijna altijd ten koste van je schadevrije jaren en je opgebouwde no-claim korting. Daarom kan het verstandig zijn om kleine schades door vandalisme zelf te betalen. Zo voorkom je een hogere autopremie.

Goed om te weten: heb je de schade geclaimd, maar blijkt dit achteraf nadelig te zijn voor je premie? Dan kun je er bij veel verzekeraars voor kiezen je schade alsnog zelf te betalen. In dat geval krijg je jouw oude (lagere) premie terug.


Ook interessant
 

ruitschade

Ik heb ruitschade, wat moet ik doen?

> Lees meer

 

Total loss

Je auto is total loss: hoe zit dat precies?

> Lees meer

 

autobrand

Auto in brand gestoken: zo zit het met je verzekering

> Lees meer

 

Autoschade homepage