Vergelijk hier uw autoverzekering

Schade met zwakke verkeersdeelnemer

In artikel 185 van de Wegenverkeerswet is een beschermingsregeling voor zwakke verkeersdeelnemers opgenomen. Zo worden zij beschermd tegen de risico’s die gemotoriseerde voertuigen met zich meebrengen.

Onder zwakke verkeersdeelnemers vallen niet-gemotoriseerde verkeersdeelnemers:

  • Trams
  • Huizen
  • Bomen
  • Treinen
  • Fietsers
  • Vangrails
  • Voetgangers

De bescherming houdt onder andere in dat de bewijslast is omgedraaid. Er wordt dus in eerste instantie uitgegaan van schuld door de bestuurder van het motorrijtuig. Om de aansprakelijkheid, geheel of gedeeltelijk af te wijzen, dient u aan te tonen dat de tegenpartij aansprakelijk is voor de geleden schade.

Schuld benadeelde

Wanneer er sprake is van eigen schuld van de zwakke verkeersdeelnemer kan deze, bij overmacht, voor ten minste 50% van de schade vergoed krijgen, tenzij er sprake is van roekeloosheid of opzet. Het gaat hierbij enkel om fietsers en voetgangers boven de 14 jaar. Het aantonen van overmacht is erg moeilijk en wordt slechts in uitzonderlijke gevallen toegekend!

Leeftijd zwakke verkeersdeelnemer

Bij een aanrijding met een voetganger of fietser wordt er gekeken naar de leeftijd van de verkeersdeelnemer. Is de tegenpartij jonger dan 14 jaar, dan dient de autoverzekeraar in alle gevallen de aansprakelijkheid voor 100% te erkennen.

Heeft u een aanrijding gehad met een zwakke verkeersdeelnemer? Neem dan contact met ons op. Wij helpen u met de vervolgstappen.

Autoverzekering afsluiten

Bent u op zoek naar een goedkope autoverzekering? Sluit dan nu uw autoverzekering af bij UnitedConsumers. U kunt eenvoudig en snel autoverzekeringen vergelijken door de Premie-Check in te vullen. Wij sturen u gratis en vrijblijvend een offerte per e-mail.