Contact
Mijn UnitedConsumers

Eigen risico autoverzekering

Bij een autoverzekering hoort meestal een eigen risico. Dit betekent dat je bij schade een vast deel van de kosten zelf betaalt. Je leest hier wat het eigen risico van een autoverzekering is en hoe het werkt.

eigen risico autoverzekering

Direct naar...

> Wat is eigen risico autoverzekering?
> Wanneer betaal je eigen risico?
> Hoe hoog is het eigen risico bij een autoverzekering?
> Voorbeeld eigen risico en schade claimen
> Eigen risico van je autoverzekering kiezen


 

Wat is het eigen risico bij een autoverzekering?

Het eigen risico is het bedrag dat je zelf betaalt bij schade. Rijd je drie schades in een jaar? Dan moet je ook drie keer het eigen risico betalen. Het eigen risico van je autoverzekering betaal je namelijk per schade. Bovendien verschilt de hoogte van het eigen risico per autoverzekering. Het eigen risico hangt onder andere af van:

  • De waarde van jouw auto: heb je een dure auto? Dan kan de verzekeraar een hoger eigen risico vragen.
  • Het reparatiebedrijf: als het reparatiebedrijf niet samenwerkt met je verzekeraar, kan er een hoger eigen risico gelden.
  • De schadeoorzaak: per soort schadeclaim (en oorzaak) is een bedrag van het eigen risico vastgesteld door jouw autoverzekeraar.
  • Je leeftijd: jongeren hebben een groter risico op het rijden van schade. Bij sommige verzekeraars hebben zij daarom een hoger eigen risico.

 

Wanneer betaal je het eigen risico van jouw autoverzekering?

Het eigen risico van je autoverzekering geldt voor schades aan jouw eigen auto, zoals schades die onder de WA beperkt casco en WA casco (all risk) vallen. Schades die je veroorzaakt bij een ander en die vallen onder de WA verzekering, kennen geen eigen risico. Bekijk hieronder bij welke schades je het eigen risico van je autoverzekering moet betalen:

  WA verzekering WA beperkt casco WA casco (all risk)
Schade aan anderen
 
 
 
Schade door eigen schuld
 
 
 
Vandalisme
 
 
 
Joyriding
 
 
 
Brand
 
 
 
Diefstal en inbraak
 
 
 
Ruitschade
 
 
 
Botsing met loslopende dieren
 
 
 
Natuurschade (storm e.d.)
 
 
 

 

Hoe hoog is het eigen risico van een autoverzekering?

De hoogte van het eigen risico wisselt per autoverzekering. Bij sommige verzekeraars betaal je geen eigen risico en bij andere betaal je enkele honderden euro's. Gemiddeld betaal je bij een autoverzekering een eigen risico tussen de € 100,- en € 150,- per geclaimde schade.

Hoger eigen risico autoverzekering jongeren

Bij sommige verzekeraars betaal je als jongere een hoger eigen risico. De reden hiervoor is dat jongeren gemiddeld meer schades claimen. Het is slim om hier rekening mee te houden wanneer je een autoverzekering voor jongeren gaat vergelijken.

Ook goed om te weten: als je de auto uitleent aan een jongere (bijvoorbeeld je kind), dan kun je bij schade ook te maken krijgen met een hoger eigen risico.


advies Goed om te weten

"Heb je schade door de schuld van een ander? Dan kunnen de kosten worden verhaald op de tegenpartij en betaal je géén eigen risico. Lees hoe je deze schade op de tegenpartij kunt verhalen."

Jorg van Rijn - Expert in autoverzekeringen

jorg expert autoverzekeringen


 

Voorbeeld eigen risico en schade claimen

Het is slim om vooraf te bekijken of het claimen van een schade zin heeft. Is het schadebedrag namelijk kleiner dan het eigen risico van jouw autoverzekering? Dan is het niet mogelijk de schade te claimen, omdat je het schadebedrag zelf dient te betalen. Wij leggen je uit hoe het eigen risico werkt bij een hoge schadeclaim:

Voorbeeld eigen risico bij een hoge schadeclaim

Stel, je hebt een WA casco autoverzekering met eigen risico van € 300,- en je hebt een botsing gehad met een loslopend dier. Het gevolg: € 2.300,- schade. In deze situatie kan het wel slim zijn om de schade te claimen. Van jouw verzekeraar krijg je dan € 2.000,- vergoed.


 

Eigen risico van je autoverzekering kiezen

Wist je dat je bij het kiezen van een autoverzekering kunt letten op het eigen risico? Bij ons kies je uit autoverzekeringen met een eigen risico van € 0,- tot € 500,-. Bovendien ontvang je minimaal 5% korting op je autopremie. Zo houd je meer over voor een leuker leven. Vergelijk jouw autoverzekering en start direct met besparen!

Vergelijk mijn autoverzekering
 vink Vergelijk binnen 2 minuten


Veelgestelde vragen over het eigen risico van jouw autoverzekering

Bij sommige autoverzekeraars kun je zelf je eigen risico verhogen of verlagen. In ruil voor een lagere premie kun je in dit geval het eigen risico van je autoverzekering verhogen. Wil je minder eigen risico? Bij sommige verzekeraars kun je het eigen risico ook verlagen. Dan ga je wel een hogere premie betalen.

Goed om te weten: heb je een autoverzekering via UnitedConsumers? Dan kun je tussentijds jouw eigen risico verhogen. Daarmee verlaag je de maandelijkse premie. Je eigen risico verlagen kan ook, in dit geval ga je een hogere premie betalen. Om het eigen risico te wijzigen, kun je contact met ons opnemen.

Neem contact op

Betaal je liever geen eigen risico bij schade? Bij sommige autoverzekeraars is het mogelijk om eigen risico af te kopen. In dit geval betaal je een hogere maandelijkse premie voor jouw autoverzekering en is je eigen risico € 0,-

Ja, er zijn enkele uitzonderingen. Bij ruitschade zijn er vaak bepaalde voorwaarden die bepalen of je wel of geen eigen risico betaalt. Meestal betaal je bijvoorbeeld minder of geen eigen risico, als je de ruit laat repareren bij een schadebedrijf dat door jouw autoverzekeraar is gekozen. Moet je de hele ruit vervangen? Dan betaal je vaak wel eigen risico.

Tip: wil je meer weten over de regels en uitzonderingen bij het eigen risico van jouw autoverzekering? Bekijk dan je polisvoorwaarden.


 

Heb je een vraag, opmerking of advies nodig over het eigen risico van jouw autoverzekering?

Wij helpen je graag!