Contact
Mijn UnitedConsumers

Actieradius elektrische auto

Iedere elektrische auto heeft een actieradius. Soms ook wel range of bereik genoemd. Wat is de actieradius van een elektrische auto? En hoe kunt u de actieradius van uw elektrische auto vergroten? U leest het hier.

actieradius elektrische auto


 

Actieradius elektrische auto

Met de actieradius van een elektrische auto wordt het aantal kilometers dat u kunt rijden zonder op te laden bedoeld. Soms wijzigt het bereik van uw elektrische auto tijdens de rit door uw gemiddelde verbruik. De werkelijke actieradius van een elektrische auto kunt u vaak terugvinden op het dashboard van uw auto.

Elektrische auto actieradius in de winter

Elektrische auto's presteren het beste bij een temperatuur tussen 15 en 20 graden. De actieradius van uw elektrische auto kan daarom lager zijn in de winter. Dit komt door lage temperaturen in de winter en doordat u in de winter de verwarming in uw auto aan heeft staan. Hierdoor zal het verbruik van de auto omhoog gaan.


 

Bereik elektrische auto

Hoeveel het rijbereik van uw elektrische auto is, verschilt per elektrische auto. Grote en zware elektrische auto's verbruiken bijvoorbeeld meer dan kleine en lichte elektrische auto's. De gemiddelde actieradius van een elektrische auto (middenklasser) is ongeveer 310 kilometer.

Rijbereik elektrische auto

Om u een beeld te geven van de gemiddelde actieradius: u kunt van Utrecht rijden naar bijvoorbeeld Roermond en weer terug, zonder te laden. En als u toch moet laden, zijn er in Nederland bijna 100.000 openbare laadpalen op straat, langs de snelweg of in parkeergarages.

actieradius elektrische auto

 

Welke elektrische auto heeft de grootste actieradius?

In de EV-database kunt u eenvoudig de actieradius van een elektrische auto vergelijken. Sorteer hiervoor de lijst eenvoudig op het bereik elektrische auto. Volgens de EV-database is dit de top 5 elektrische auto's met de grootste actieradius (januari 2023):

  Elektrische auto met grootste actieradius Bereik elektrische auto
1 Lucid Air Dream Edition R. 685 km
2 Lucid Air Dream Edition P. 645 km
3 Mercedes EQS 450+. 640 km
4 Mercedes EQS 450 4MATIC. 615 km
5 Mercedes EQS 580 4MATIC. 605 km

 

Actieradius hybride auto

Een hybride auto kan zowel op brandstof als elektrisch rijden. Daarom is de accu van een hybride auto vaak minder krachtig dan de accu van een volledig elektrische auto. Bij de meeste hybride auto's is de actieradius 20 tot 70 kilometer. Wel is de actieradius van een hybride auto afhankelijk van onder andere het model, het gewicht en het rijgedrag.

Hybride auto met grootste actieradius

Sommige hybride auto's hebben een grotere actieradius. Denk aan een bereik van 100 tot 124 kilometer. De hybride auto met de grootste actieradius is de Polestar 1. Deze hybride auto heeft een actieradius van 124 kilometer. 


 

Actieradius elektrische auto vergroten: 5 tips

Door de actieradius te vergroten, voorkomt u een lege accu onderweg. Wilt u alles uit de accu van uw elektrische auto halen? Met deze 5 eenvoudige tips kunt u de actieradius van uw elektrische auto vergroten.

tip 1 Tip 1: Gebruik de eco-stand

De meeste elektrische auto's hebben een eco-stand. Het is slim om de eco-stand aan te zetten om het verbruik te verminderen. Zo kunt u de actieradius van uw elektrische auto vergroten.

tip 2 Tip 2: Rijd op cruise control

Met cruise control rijdt u een constante snelheid en daardoor verbruikt uw elektrische auto minder energie. U kunt cruise control bij zowel lage als hoge snelheden gebruiken om de actieradius van uw elektrische auto te vergroten.

tip 3 Tip 3: Controleer de bandenspanning

Een juiste bandenspanning is cruciaal om veilig te rijden. Daarnaast zorgt de juiste bandenspanning voor minder weerstand op de weg. En dat is weer voordelig voor de actieradius van uw elektrische auto. Daarom is het slim om iedere maand te checken of uw bandenspanning nog klopt.

tip 3 Tip 4: Probeer zuinig te rijden

Door zuinig te rijden kunt u de actieradius van uw elektrische auto vergroten. Denk hierbij aan: minder hard rijden om te besparen op uw verbruik. Of probeer op de motor te remmen om minder remenergie verloren te laten gaan.

tip 5 Tip 5: Verwarm of koel aan de laadpaal

U kunt het beste uw elektrische auto verkoelen of verwarmen als deze aan de laadpaal wordt opgeladen. Op deze manier gebruikt de auto de netstroom van de laadpaal in plaats van stroom uit de accu. Ideaal, want zo houdt u meer energie over om te rijden en vergroot u de actieradius van uw elektrische auto.


Ook interessant voor u
 

levensduur elektrisch rijden

Dit is de levensduur van de accu van een elektrische auto

> Lees meer

 

laadpalen

Hoe gebruik ik een openbare laadpaal?

> Lees meer

 

elektrische auto onderhoud

Hoe kan ik mijn elektrische auto onderhouden?

> Lees meer


Elektrisch rijden homepage