Contact
Mijn UnitedConsumers

Openbare laadpalen: hoe werkt een laadpaal?

Als uw elektrische auto bijna leeg is, moet u deze weer opladen. En dat kan op meerdere manieren, bijvoorbeeld bij een openbare laadpaal. Hoe lang duurt het opladen van een elektrische auto? En hoe werkt een openbare laadpaal? Wij vertellen het u.

elektrisch opladen


 

Openbare laadpalen

Openbare laadpalen zijn publieke laadpalen die u kunt gebruiken om uw elektrische auto op te laden. Publieke laadpalen bevinden zich altijd op de openbare weg. In heel Nederland staan bijna 100.000 openbare laadpalen op straat en in parkeergarages.

Goed om te weten: het is verplicht om uw auto te verplaatsen als uw elektrische auto volledig opgeladen is. Zo voorkomt u een boete voor 'laadkleven' van € 95,-.

Waar staan laadpalen?

Op de meeste openbare plekken vindt u laadpalen. Denk aan uw favoriete winkelcentrum, in de parkeergarage of langs de snelweg. Tip: op oplaadpalen.nl ziet u eenvoudig waar laadpalen in de buurt of op uw bestemming staan.


 

Kosten openbare laadpaal

De kosten van een publieke laadpaal zijn gemiddeld € 0,44 per kWh. Mogelijk betaalt u ook transactie- of servicekosten. Dit is per laadpaal verschillend. Hoe betaalt u voor het elektrisch opladen van uw auto? U kunt de kosten van de openbare laadpaal betalen met een laadpas of via een app.


 

Hoe lang duurt het opladen van een elektrische auto?

Het duurt gemiddeld 5 tot 10 uur om een elektrische auto volledig op te laden. Hoe lang het opladen van een elektrische auto precies duurt, hangt af van het vermogen van de paal, hoe leeg uw accu is en hoeveel de lader aankan. Daarnaast speelt de stroomaansluiting een rol bij het thuis opladen van een elektrische auto.

Tip: in de EV-database kunt u zien hoe lang het opladen van uw elektrische auto duurt.

Hoe lang duurt het om een Tesla op te laden?

Gemiddeld duurt het 6 tot 8 uur om een Tesla op te laden. Het is natuurlijk per model verschillend hoe lang het duurt om een Tesla op te laden. In de EV-database vindt u hoe lang het opladen van een Tesla duurt.

Hoe lang duurt snelladen auto?

Met een snellader kunt u uw elektrische auto meestal binnen 30 minuten tot 80% opladen. Wel is het goed om te weten dat uw elektrische auto opladen met een snellader vaak duurder is, zo'n € 0,83 per kWh. 


 

Hoe werkt een laadpaal?

In de meeste gevallen werken openbare laadpalen hetzelfde. Hoe laadt u een elektrische auto op aan een laadpaal? Wij vertellen u in 3 stappen hoe een laadpaal werkt:

1

Stap 1: Plug de laadkabel in uw auto

Plug de laadkabel in uw elektrische auto. Als dit is gelukt, verschijnt er meestal een groen licht op het display van de laadpaal. 

2

Stap 2: Start de laadsessie

Om het opladen te starten, gebruikt u een laadpas om te betalen of betaalt u via de app van de laadpaal. Zodra u blauw licht ziet, start het opladen.

3

Stap 3: Klaar? Stop met laden

Wilt u stoppen met laden? Houd uw laadpas voor de scanner of stop het laden in de app. Haal vervolgens de laadkabel uit uw auto en klaar is Kees.


 

Een openbare laadpaal aanvragen

Wilt u een openbare laadpaal aanvragen voor thuis? Dat kan! Hiervoor kunt u terecht bij uw gemeente. De precieze voorwaarden van een openbare laadpaal aanvragen verschillen per gemeente. Een voorwaarde die sowieso geldt, is dat u zelf geen plek heeft op uw eigen terrein om een laadpaal te plaatsen.


Ook interessant voor u
 

elektrische auto verzekeren

Uw elektrische auto voordelig verzekeren

> Lees meer

 

actieradius elektrische auto

Wat is het bereik van een elektrische auto?

> Lees meer

 

kosten elektrisch rijden

Dit zijn de kosten van elektrisch rijden

> Lees meer


Elektrisch rijden homepage