Contact
Mijn UnitedConsumers

Elektrische auto: wel of niet milieuvriendelijk?

We horen vaak dat een elektrische auto schoner, stiller en klimaatbewuster is. Maar, is een elektrische auto écht beter voor het milieu? En hoe milieuvriendelijk is een elektrische auto dan? U leest het hier!

elektrische auto milieu banner


 

Is een elektrische auto beter voor het milieu?

Elektrische auto's zijn over het algemeen milieuvriendelijker dan brandstofauto's. Maar, waarom is een elektrische auto beter voor het milieu? Wij zetten de voor- en nadelen van een elektrische auto in het milieu op een rijtje.

Voordelen elektrische auto milieu Nadelen elektrische auto milieu
  • Elektrische auto's zijn stil, omdat deze geen verbrandingsmotor hebben. Daarom verminderen elektrische auto's geluidsoverlast.
  • Elektrische auto's zijn niet klimaatneutraal. Bij de productie van elektrische auto's wordt namelijk CO2 uitgestoten.
  • Elektrische auto's verbeteren de luchtkwaliteit. Tijdens het rijden hebben elektrische auto's namelijk geen of minder stikstof- en fijnstofuitstoot.
  • Wanneer de auto wordt opgeladen met grijze stroom, komt er tijdens de productie van grijze stroom CO2 vrij.
  • Uit onderzoek van TNO is gebleken dat de CO2-uitstoot van een elektrische auto 3 tot 4 keer lager is dan een brandstofauto.
 

 

Elektrische auto en het milieu

Over het algemeen is een elektrische auto dus beter voor het milieu. Dankzij een elektrische auto worden namelijk de luchtkwaliteit en het klimaat verbeterd en wordt geluidsoverlast verminderd. Daarnaast zijn elektrische auto's milieuvriendelijk, omdat deze geen of aanzienlijk minder schadelijke stoffen uitstoten en bijdragen aan de vermindering van de CO2-uitstoot.

Accu elektrische auto milieu

Het gebruik van een elektrische accu is beter voor het milieu dan benzine of diesel. Tijdens het rijden stoot een elektrische auto namelijk geen uitlaatgassen uit en dat gebeurt wel bij de verbranding van brandstoffen. Wel is het goed om te weten dat er veel CO2 vrijkomt bij de productie van een accu. Maar, doordat een elektrische auto tijdens het rijden 3 tot 4 keer zuiniger is dan een brandstofauto, is een elektrische auto onderaan de streep wel milieuvriendelijker.


 

Hoe milieuvriendelijk is een elektrische auto?

Nu we weten dat een elektrische auto milieuvriendelijker is dan een brandstofauto, vraagt u zich misschien af: hoe milieuvriendelijk is een elektrische auto nu echt?

Elektrisch rijden milieu: luchtkwaliteit

Elektrische auto's stoten tijdens het rijden weinig tot geen stikstof en/of fijnstof uit. De fijnstofuitstoot is bij een elektrische auto zelfs 17% lager dan bij een brandstofauto. En dat is goed, want daardoor hebben elektrische auto's een positief effect op het milieu en de luchtkwaliteit.

CO2-uitstoot elektrische auto

Een elektrische auto heeft een lage CO2-uitstoot. Daarom is een elektrische auto ook milieuvriendelijker dan een brandstofauto. Bij een elektrische auto komt in totaal gemiddeld 18.000 kilo CO2 vrij, terwijl een brandstofauto in totaal gemiddeld 50.000 kilo CO2 uitstoot. Daarom is een elektrische auto in vergelijking met een brandstofauto 3 tot 4 keer schoner dan een brandstofauto.


Ook interessant voor u
 

voor- en nadelen elektrische auto

Dit zijn de voor- en nadelen van een elektrische auto

> Lees meer

 

wel of geen elektrische auto kopen

Wel of geen elektrische auto kopen?

> Lees meer

 

stroomverbruik elektrische auto

Dit is het stroomverbruik van uw elektrische auto

> Lees meer

 

Elektrisch rijden homepage