Contact
Mijn UnitedConsumers

Laadpas voor uw elektrische auto

Met een laadpas kunt u in Nederland en Europa uw elektrische auto eenvoudig opladen. Maar, welke laadpassen kunt u kiezen? En hoe werkt een laadpas eigenlijk? Wij helpen u graag op weg.

laadpassen


 

Laadpassen

Heeft u een elektrische auto? Dan bestaat de kans dat u een laadpas voor uw elektrische auto nodig heeft. Door middel van laadpassen kunt u namelijk uw elektrische auto opladen bij openbare laadpalen. U heeft met een laadpas geen losse transacties, maar één maandelijkse rekening. Zo kunt u zorgeloos elektrisch rijden en opladen!


 

Welke laadpas kiezen?

Er zijn twee soorten laadpassen waar u uit kunt kiezen, namelijk: een laadpas met abonnement en een (gratis) laadpas zonder abonnement. Dit zijn de twee soorten laadpassen:

Laadpas met abonnement

Met een laadpas met abonnement betaalt u een vast, maandelijks bedrag (tarief verschilt per aanbieder). Laadt u uw auto meer dan 18 keer per maand op aan een openbare laadpaal? Dan kunt u het beste voor een laadpas met abonnement kiezen.

 

Laadpas zonder abonnement

De andere optie is een laadpas zonder abonnement. In veel gevallen is dit een gratis pas waarbij u het starttarief + verbruikskosten per laadsessie betaalt. De aanbieder bepaalt zelf de oplaadtarieven. Daarom kan het slim zijn om laadpassen van tevoren te vergelijken.


 

Laadpas buitenland

Gaat u een reis maken met uw elektrische auto? De meeste Nederlandse laadpassen kunt u ook gebruiken in het buitenland. Let er alleen wel op dat er mogelijk andere tarieven gelden in het buitenland. Het is verstandig om van tevoren bij uw laadpasaanbieder te checken of de laadpas geldig is in het land waar u naartoe gaat en welke tarieven daar gelden. 


 

Kosten laadpas

De kosten van een laadpas verschillen per aanbieder en per laadpaal. Voor snelladen betaalt u namelijk vaak een hoger tarief. De kosten van een laadpas zonder abonnement zijn gemiddeld € 0,30 per laadsessie. Daarbovenop komt vaak nog een starttarief. Afhankelijk van de aanbieder ligt dit vaan tussen de € 0,30 en € 0,40. 

Heeft u een laadpas met abonnement? Dan zijn de kosten van een laadpas gemiddeld € 6,50 per maand. Goed om te weten: u hoeft bij een laadpas met abonnement geen startbedrag te betalen. 


 

Hoe werkt een laadpas?

Om gebruik te kunnen maken van een openbare laadpaal, heeft u vaak een laadpas auto nodig. Maar, hoe werkt een laadpas? Wij leggen het u graag uit!

ico laadpaal

Stap 1: Plug de laadkabel in uw auto

Plug de laadkabel in uw elektrische auto en sluit de laadkabel aan op de laadpaal. Als dit is gelukt, verschijnt er meestal een groen licht op het display van de laadpaal. 

ico kaart

Stap 2: Scan uw laadpas

Om het opladen te starten, houdt u uw laadpas voor de scanner op de laadpaal. Zodra een blauw licht verschijnt, start de laadsessie en wordt uw auto opgeladen.

ico elektrisch opladen

Stap 3: Klaar? Scan uw laadpas weer

Bent u klaar met opladen? Houd dan uw laadpas opnieuw voor de scanner en haal de laadkabel uit uw auto. Op de factuur vindt u de details van de laadsessie.


 

Beste laadpas elektrische auto

Er zijn tientallen verschillende laadpassen die allemaal hun eigen voorwaarden en voordelen hebben. Daarom is er eigenlijk niet één beste laadpas. Welke laadpas u nodig heeft, hangt af van uw persoonlijke eisen en wensen. Wilt u weten wat de beste laadpas is voor u is? Dan raden wij u aan om laadpassen te vergelijken op de volgende punten:

  • Soort oplaadpas voor uw auto: u kunt kiezen uit een laadpas met of zonder abonnement.
  • Starttarief bij het opladen: als u kiest voor een laadpas zonder abonnement, kunt u laadpassen vergelijken op basis van het starttarief.
  • Maandelijkse kosten: als u kiest voor een laadpas met abonnement, kunt u rekening houden met de maandelijkse abonnementskosten.
  • Aanschafkosten van de laadpas: sommige aanbieders vragen kosten om de laadpas te kopen. Ook zijn er gratis laadpassen beschikbaar.
  • Prijs voor opladen per kWh: de laadtarieven zijn goed om mee te nemen als u laadpassen gaat vergelijken. Dit kan namelijk per aanbieder verschillen.

Goed om te weten: u kunt er ook voor kiezen om meerdere (gratis) laadpassen aan te vragen. Dan kunt u per laadsessie bepalen welke laadpas u wilt gebruiken. Zo kunt u gemakkelijk kiezen voor de goedkoopste laadpas!


Ook interessant voor u
 

openbare laadpaal

Hoe werkt een openbare laadpaal?

> Lees meer

 

snelladen

Alles over het snelladen van uw elektrische auto

> Lees meer

 

actieradius

Wat is de actieradius van een elektrische auto?

> Lees meer


Elektrisch rijden homepage