Contact
Mijn UnitedConsumers

Levensduur van de hybride en elektrische auto

Een elektrische accu is het duurste onderdeel in een elektrische auto. Misschien vraagt u zich daarom af: hoe lang gaat zo'n accu eigenlijk mee? En hoe kunt u de levensduur van een elektrische auto maximaliseren? U leest het hier!

levensduur elektrische auto


 

Hoe lang gaat een elektrische auto mee?

Elektrische auto's hebben minder onderhoud nodig dan brandstofauto's. Dit komt omdat een elektrische auto minder onderdelen heeft die kapot kunnen gaan. Bovendien gaan de meeste onderdelen even lang of zelfs langer mee dan die van een brandstofauto. Daarom zou een elektrische auto tot wel 250.000 kilometer mee kunnen gaan. 

Levensduur accu elektrische auto

Wat de levensduur van een elektrische auto het meeste bepaalt, is de accu. Normaal gesproken is de levensduur van de accu van een elektrische auto zo'n 10 tot 20 jaar, voordat deze vervangen moet worden.

Goed om te weten: bij de meeste leveranciers krijgt u een garantieperiode van 8 jaar of 160.000 kilometer bij uw elektrische auto.


 

Wanneer neemt de capaciteit van een elektrische accu af?

Bij normaal gebruik kan de accucapaciteit van uw elektrische auto ieder jaar verminderen. Denk hierbij aan tussen de 1% en 2% per jaar. Dat wil zeggen dat de accucapaciteit van een gemiddelde elektrische auto na 10 jaar ongeveer met 15% is afgenomen.   


 

Levensduur hybride auto

De levensduur van een hybride auto is nagenoeg hetzelfde als de levensduur van een 'normale' brandstofauto. Wat de levensduur van een hybride auto precies is, hangt af van uw rijgedrag en het gebruik van de auto. 

Hoe lang gaat een hybride accu mee?

In een hybride auto zit een minder zware accu dan in een volledig elektrische auto. Daarom gaat volgens fabrikanten een hybride accu tussen de 5 en 20 jaar mee. Goed om te weten: een accu van een hybride auto gaat niet sneller achteruit als u weinig rijdt. 


 

Levensduur elektrische auto maximaliseren: 3 tips

Als u de accu tussen de 20% en 80% houdt, is de levensduur van de accu van uw elektrische auto is het meest optimaal. Wat kunt u zelf doen om de levensduur van uw elektrische auto optimaal te houden? Wij hebben 3 tips voor u om de levensduur van de accu van uw elektrische auto te maximaliseren!

Tip 1: Vermijd snelladen

Snelladen heeft zeker z'n voordelen: u kunt uw auto snel weer gebruiken als deze leeg is. Maar, veelvuldig snelladen kan ook zorgen voor een verminderde actieradius van de accu. Zonde!

 

Tip 2: Vol? Direct van de lader af

Haal uw elektrische auto van de lader als deze bijna of volledig vol is. Door de auto niet continu aan de oplader te laten hangen, houdt u de levensduur van de accu van uw elektrische auto optimaal.

 

Tip 3: Gebruik slim laden

Een slimme laadpaal zorgt ervoor dat uw elektrische auto optimaal wordt opgeladen met minder piekprestaties. Zo kunt u de levensduur van uw elektrische auto maximaliseren.


Ook interessant voor u
 

actieradius elektrische auto

Hoeveel is de actieradius van een elektrische auto?

> Lees meer

 

voor- en nadelen elektrische auto

Dit zijn de voor- en nadelen van een elektrische auto

> Lees meer

 

elektrische auto onderhoud

Hoe zit het met het onderhoud van een elektrische auto?

> Lees meer

 

Elektrisch rijden homepage