Contact
Mijn UnitedConsumers

Waterstof auto

Waterstof auto's zijn opkomend in de wereld van auto's. Daarom kunt u ze steeds vaker voorbij zien komen. Maar, wat is een waterstof auto precies? En is het slim om wel of geen waterstof auto te kopen? Wij vertellen het u.

waterstof auto


 

Wat is een waterstof auto?

Een waterstof auto is een soort elektrische auto die een brandstofcel heeft. Een waterstof auto heeft een elektromotor, maar gebruikt ook waterstof als energiebron om elektriciteit te produceren. En om vervolgens mee te rijden. Waterstof auto's worden daarom worden gezien als (volledige) elektrische auto's.

Waterstof auto: hoe werkt het?

Een waterstof auto haalt zijn energie uit waterstof. Waterstof is een gas, wat eigenlijk van nature niet voorkomt op aarde. Daarom wordt waterstof eerst ontwikkeld door water (H2O) te splitsen in zuurstof (O2) en waterstofgas (H2). Hiermee kunt u uw waterstof auto voltanken.

In waterstof auto's zit een speciale brandstofcel die de (getankte) waterstof vervolgens met behulp van zuurstof uit de lucht weer omzet in water. Bij dit proces komt stroom vrij waardoor de elektromotor van de waterstof auto wordt aangedreven. 


 

Waterstof auto kopen: wel of niet?

Misschien vraagt u zichzelf af of u wel of geen waterstof auto moet kopen. Wij zetten de redenen om wel of geen waterstof auto te kopen voor u op een rij.

Voordelen waterstof auto Nadelen waterstof auto
vink Stil tijdens het rijden. kruis Een waterstof auto is duur in de aanschaf.
vink Een waterstof auto tanken gaat relatief snel. kruis Er zijn nog niet veel waterstoftankstations beschikbaar.
vink Een waterstof auto stoot geen schadelijke stoffen uit en is daarom milieuvriendelijk. kruis De techniek is nog relatief nieuw en daarom nog niet doorontwikkeld.
vink Dezelfde voordelen van een elektrische auto's, maar een waterstof auto heeft een hogere actieradius. kruis Waterstof auto's worden nog niet veel geproduceerd en zijn daarom schaars.

 

Kosten waterstof auto

Wat kost een waterstof auto? Gemiddeld kost een waterstof auto € 68.500,- in aanschaf. Daarnaast krijgt u te maken met maandelijkse kosten van een waterstof auto. De maandelijkse kosten van een waterstof auto zijn op te splitsen in verschillende onderdelen, bijvoorbeeld de wegenbelasting, het onderhoud, de autoverzekering en het tanken van een waterstof auto.

Wij zetten de kosten van een waterstof auto op een rijtje:

Kosten waterstof auto Gemiddelde kosten
Wegenbelasting € 0,-
Autoverzekering € 90,-
Onderhoud € 65,-
Waterstof auto tanken € 110,-
Gemiddelde kosten waterstof auto per maand € 265,-
Goed om te weten: enkel de bovenstaande onderdelen zijn meegenomen bij de gemiddelde kosten van een waterstof auto. Dit is een gemiddelde en kan mogelijk in de praktijk afwijken.

Goedkoopste auto op waterstof

In Nederland is het mogelijk om twee soorten waterstof auto's te kopen, namelijk de Toyota Mirai en de Hyundai Nexo. De Toyota Mirai heeft een vanafprijs van € 65.000,-. Daarmee is de Toyota Mirai is de goedkoopste auto op waterstof in Nederland. De Hyundai Nexo heeft namelijk een vanafprijs van € 82.000,-. 


 

Waterstof auto vs. elektrische auto

Eigenlijk zijn zowel waterstof auto's als elektrische auto's duurzame alternatieven van brandstofauto's. Wel is het zo dat een elektrische auto toegankelijker is dan een waterstof auto. Dit komt doordat een elektrische auto beter doorontwikkeld is dan een waterstof auto. Daarnaast is stroom - op dit moment - beschikbaarder dan waterstof. 


Ook interessant voor u
 

kosten elektrisch rijden

Wat kost elektrisch rijden per maand?

> Lees meer

 

voor- en nadelen elektrische auto

Dit zijn de voor- en nadelen van een elektrische auto

> Lees meer

 

diesel, elektrisch of benzine

Diesel, benzine of elektrisch: wat is beter?

> Lees meer


Elektrisch rijden homepage