Vergelijk hier uw autoverzekering

Bijzondere kentekenbewijzen

Sommige voertuigen hebben een ander kenteken dan de standaard gele of witte kentekenplaten. De gele en witte kentekenplaten zijn bedoeld voor de reguliere motorfietsen, auto’s, aanhangwagens en caravans. Voor afwijkende kentekenplaten en kentekenbewijzen zijn afwijkende regels. Nieuwsgierig geworden?

Vervangende kentekenplaten

Na verlies of diefstal van een kentekenplaat, moet de eigenaar van het voertuig voor een vervangende kentekenplaat zorgen. Vervangende kentekenplaten zijn voorzien van een duplicaatcode. Dit is een 1 of een 2 boven het eerste streepje van het kenteken. Hieraan is te zien dat (een deel van) het kenteken(bewijs) ooit vervangen is. Door de duplicaatcode op het vervangende kenteken vervalt de geldigheid van het oude kenteken.

Tijdelijke kentekenplaten

Een tijdelijke kentekenplaat is wit met zwarte letters in een zwart kader. Op dit kenteken staan de cijfers die corresponderen met de maand. Deze cijfers geven aan tot wanneer de tijdelijke kentekenplaat geldig is.

Autoverzekering

Wilt u een autoverzekering afsluiten? Doe dan de Premie-Check. U kunt gratis autoverzekeringen vergelijken en u ziet in één oogopslag wat de voordeligste premie is voor uw persoonlijke situatie.

Gratis Premie-Check >>

Oldtimer kentekenplaten

Een auto mag het oldtimer kenteken (het donkerblauwe kenteken) voeren onder bepaalde voorwaarden:

  • Het voertuig moet voor 1 januari 1978 toegelaten zijn in Nederland.
  • Het kenteken moet bestaan uit twee reeksen cijfers en een reeks letters.

De kentekenplaten van oldtimers zijn voorzien van een keurmerk, bestaande uit de Nederlandse leeuw en een serienummer. Via dit serienummer kan achterhaald worden wie de fabrikant is van het oldtimer kenteken.

Handelaarskenteken

De groene handelaarskentekenplaat wordt gebruikt voor voertuigen die nog niet gekentekend zijn. Zo kunnen auto’s van een autogarage een proefrit maken onder één en dezelfde kentekenplaat.

Taxikentekentplaat

Vanaf december 2010 moeten  taxichauffeurs het taxikenteken voeren. Dit is een blauwe plaat met zwarte opdruk. De kleur van de oldtimer kentekenplaat en de taxikentekenplaat zijn gemakkelijk van elkaar te onderscheiden.

Eendagskentekenbewijs

Als het nodig is om uw voertuig te laten keuren bij de RDW om het voertuig op kenteken te zetten, heeft u een eendagskentekenbewijs nodig. U mag dan op de dag van de keuring naar het keuringsstation en terug rijden. Hier hangt echter de voorwaarde aan vast dat het voertuig veilig is om de weg op te mogen.

Voor een eendagskentekenbewijs hoeft u niets te betalen. Leg de afspraak van uw keuring eerst vast zodat u met het bewijs van de afspraak een eendagskenteken aan kunt vragen.

Grensverkeerkenteken

In Nederland hebben land- en bosbouwtrekkers geen eigen kenteken. In onze buurlanden Duitsland en België is dit wel verplicht. Woont u aan de grens en gaat u de grens over met uw land- of bosbouwtrekker, dan moet u een grensverkeerkenteken voeren. Het grensverkeerkenteken is geel en bestaat uit de letters GV en twee reeksen van twee cijfers.

Uitvoerkenteken

Als u uw auto heeft verkocht en deze wordt uitgevoerd naar het buitenland, mag u er na de beëindiging van de kentekenregistratie niet meer mee rijden op de openbare weg. U kunt een uitvoerkenteken aanvragen om de periode te overbruggen tussen de beëindiging en de daadwerkelijke uitvoer.

Doorvoerkenteken (transitokenteken)

Als u een auto wilt doorvoeren dat nog nooit van een Nederlands kenteken is voorzien, heeft u een doorvoerkenteken nodig, ook wel transitokenteken genoemd. Het kenteken is niet alleen in Nederland, maar wereldwijd geldig. U kunt de doorvoer door heel Europa en buiten Europa regelen.