Vergelijk hier uw autoverzekering

Kentekenplaat: regels en wetgeving

Als u een motorvoertuig bezit heeft u een kenteken. Het kenteken bestaat uit het kentekenbewijs en de kentekenplaat. De kentekenplaat (het nummerbord) van uw auto of motor voldoen aan een aantal regels. Er gelden ook regels voor de kentekenplaten van aanhangwagens, vouwwagens en caravans.

Regelgeving kentekenplaat auto’s: het gele kenteken

De regels voor kentekenplaten van auto’s, bedrijfswagens, voertuigen op drie wielen en aanhangwagens met een maximum toegestane massa boven 750 kg* zijn als volgt:

  • Uw auto of bedrijfswagen heeft zowel voor als achter een kentekenplaat.
  • De kentekenplaat moet volledig zichtbaar en schoon zijn, een trekhaak of fietsendrager mag het zicht op de kentekenplaat niet belemmeren.
  • De kentekenplaat is geel met een zwart kader en zwarte cijfers en letters: de sidecode.
  • De kentekenplaat bevat het EU-logo met daaronder het NL-teken in een blauw vlak.
  • De afmetingen van de kentekenplaat zijn 520 x 110 mm of 340 x 210 mm.

*De maximale massa van een aanhanger is het totaal van het gewicht van de aanhanger plus het laadvermogen.

Regelgeving kentekenplaat aanhangers en caravans: het witte kenteken

Voor aanhangers en caravans gelden er andere regels over de kentekenplaat. Tenminste, als uw aanhanger of caravan een maximum toegestane massa van minder dan 751 kg heeft. Het maximale toegestane gewicht is het gewicht van de lege aanhanger plus het laadvermogen.

Op vertoon van uw voertuigbewijs (kentekenbewijs deel 1A) kunt u bij een kentekenplaatfabrikant een kenteken kopen. Voor deze kentekens gelden de volgende regels:

  • De kentekenplaat is wit met een zwart kader en zwarte cijfers en letters.
  • De afmetingen van het kenteken zijn 520 x 110 mm of 340 x 210 mm
  • De kentekenplaat moet zichtbaar zijn, niets mag het zicht op het kenteken belemmeren
  • De kentekenplaat mag hetzelfde kenteken voeren als dat van het trekkende voertuig
  • Een fietsendrager of ander voorwerp dat het uitzicht op het kenteken van het voertuig belemmert, moet ook voorzien zijn van een wit kenteken.

Autoverzekering aanhanger en caravan

Een aanhanger of caravan met een witte kentekenplaat is automatisch meeverzekerd in uw autoverzekering. Wilt u autoverzekeringen vergelijken, dat kan bij UnitedConsumers, in het kort UC! Zo vind u altijd een goedkope autoverzekering die bij u past.

Doe de Premie-Check

Overige kentekenplaten

Voor sommige voertuigen, bijvoorbeeld oldtimers en taxi’s, gelden andere regels voor kentekenplaten. Deze vindt u bij de bijzondere kentekenbewijzen.

Wilt u uw auto verkopen of schorsen? Dan heeft u uw kentekengegevens nodig. Vanaf 2014 krijgt iedereen die een nieuwe of gebruikte auto koopt, een kentekencard. Deze vervangt het papieren kentekenbewijs.