Vergelijk hier uw autoverzekering

Het nummerbord

Ieder gemotoriseerd voertuig in Nederland heeft een nummerbord of kentekenplaat. Het nummerbord is een unieke combinatie van letters en cijfers en moet voldoen aan een aantal regels.

Het gele nummerbord voor auto’s

Nummerborden van alle auto’s, bedrijfswagens, voertuigen op drie wielen en aanhangwagens met een maximum toegestane massa boven 750 kg moeten aan de volgende voorwaarden voldoen:

  • De auto of bedrijfswagen heeft zowel voor- als achter een nummerbord.
  • Het nummerbord is geel met een zwart kader en zwarte letters en cijfers.
  • Het nummerbord heeft een blauw vlak met het EU-logo en het NL-teken.
  • Het nummerbord heeft een afmeting van 520x110 mm of 340x210 mm.
  • Het nummerbord moet geheel zichtbaar en schoon zijn, het zicht op het nummerbord mag niet belemmerd worden door bijvoorbeeld een fietsendrager of trekhaak.

Het witte nummerbord voor aanhangers en caravans

Als uw caravan of aanhanger een maximum toegestane massa van minder dan 751 kg heeft, krijgt deze een wit nummerbord. Behalve de afmeting en zichtbaarheid, gelden er een aantal andere regels voor dit witte nummerbord:

  • Het nummerbord is wit met een zwart kader en zwarte letters en cijfers.
  • Het nummerbord mag dezelfde combinatie letters en cijfers hebben als het trekkende voertuig.
  • Een fietsendrager of ander voorwerp dat het zicht op het kenteken van het voertuig belemmert, moet voorzien zijn van een wit nummerbord.

Bijzondere nummerborden

Sommige voertuigen, zoals oldtimers en taxi’s hebben afwijkende nummerborden waar andere regels voor gelden. Lees er meer over bij de bijzondere kentekenbewijzen.

Nummerbord verplicht voor autoverzekering

Als u een auto koopt, bent u verplicht een autoverzekering af te sluiten. Hier heeft u een kenteken voor nodig, dat bestaat uit het kentekenbewijs (de autopapieren) en een kentekenplaat of nummerbord.

Wilt u eerst autoverzekeringen vergelijken om te zien welke autoverzekering het goedkoopst is voor uw situatie? Doe de Premie-Check en start met besparen!

> Alles over autoverzekeringen