Vergelijk hier uw autoverzekering

Sidecode: de cijfer- lettercombinatie op de kentekenplaat

Vanaf 1951 worden kentekenplaten van alle gemotoriseerde voertuigen centraal uitgegeven door de RDW. De sidecode werd ingevoerd, een unieke combinatie van letters en cijfers op de kentekenplaat

Sidecode 1

Het eerste type kentekencombinatie dat werd uitgegeven, bestond uit twee letters, twee cijfers en weer twee cijfers. Aan de tweede letter kon worden opgemaakt om wat voor soort voertuig het ging. Het eerste kenteken dat uitgegeven werd, was ND-00-01.

De letters C, I, O, Q, W en Y werden niet gebruikt. De combinatie AA was gereserveerd voor het Koninklijk Huis en beginletters K en L voor Defensie. Een aantal lettercombinaties werden ook uitgesloten in verband met negatieve herinneringen aan de Tweede Wereldoorlog. 

Sidecode 2

Er werden veel meer auto's verkocht dan was voorzien toen het kentekensysteem bedacht werd. In 1965 ging Nederland over naar een nieuw systeem. De letters werden achter de cijfers gezet: 00-01-AD.

Sidecode 3

In 1973 waren we toe aan de derde sidecode. De letters werden nu tussen de cijfers geplaatst: 00-AD-01. De nummerborden waren overigens blauw van kleur met witte letters en cijfers.

Sidecode 4

Halverwege 1978 was sidecode 3 bijna uitgeput en werd overgeschakeld naar een systeem met cijfers tussen de letters: JG-54-PV. Klinkers werden niet meer gebruikt, behalve de letter Y. De letters K en L mochten als beginletter gebruikt worden, alleen de combinatie KL was voorbehouden aan Defensie. De letter M werd gereserveerd voor motorfietsen. Bedrijfswagens kregen beginletter B en later V. Ook de kleur van de kentekenplaat veranderde. Het werd een gele reflecterende achtergrond met zwarte letters.

Sidecode 5

Dertien jaar na invoering van sidecode 4, was de reeks uitgeput en kwam sidecode 5 in gebruik. Het systeem bestond uit twee groepen van twee letters, gevolgd door twee cijfers: RR-HG-02. Beginletter B werd gereserveerd voor zware bedrijfswagens en letter V voor kleine bedrijfswagens.

Sidecode 6

In 1999 waren we toe aan sidecode 6, een combinatie van twee cijfers, gevolgd door twee groepen van twee letters: 54-JG-PV. Tot 19 mei 2008 werd deze code gebruikt.

Sidecode 7

De nieuwe sidecode kreeg een heel ander uiterlijk. De combiantie op het nummerbord bestond uit twee cijfers, drie letters en een cijfer: 46-GZB-8. Een groot aantal combinaties werd uigesloten, zoals GVD, LPF, PSV en TBS. Woordcombinaties zoals GEK kunnen ook niet ontstaan omdat klinkers niet toegestaan worden. De M blijft gereserveerd voo motorfietsen, de V voor lichte bedrijfswagens en de B voor zware bedrijfswagens.

Sidecode 8

Het eerste kenteken met sidecode 8 werd op 5 maart 2013 uitgegeven: 1-KBB-00. De combinatie bestaat nu uit een cijfer, gevolgd door drie letters en twee cijfers.

Sidecode 9 en 10

Sidecode 9 wordt al uitgegeven voor lichte bedrijfswagens en bromfietsen. Het is een combinatie van twee letters, drie cijfers en een letter: DB-001-B. Sidecode 10 is de huidige combinatie voor bromfietsen en bestaat uit een letter, drie cijfers en twee letters: D-001-BB.

Autoverzekering afsluiten

Om veilig de weg op te gaan is niet alleen een kenteken verplicht, uw auto moet ook verzekerd zijn. Sluit nu een goedkope autoverzekering af met 5% groepskorting van UnitedConsumers.

> Alles over autoverzekeringen