Bonus-malus / no-claim bonus

Het bonus/malussysteem is een term die bij de Nederlandse autoverzekeringen veel wordt gebruikt. Letterlijk betekent ‘bonus’ ‘goed’ en ‘malus’ ‘slecht’. Als een verzekeringnemer veel schadevrije jaren opbouwt krijgt deze een bonus/ maluskorting op zijn autoverzekering. Vaker wordt de term ‘no-claimkorting’ gebruikt.

Bonus

Bonus wil zeggen dat u stijgt op de bonus/malusladder en dus een hogere bonus/maluskorting krijgt op uw autoverzekering. Hoe meer schadevrije jaren u opbouwt, hoe hoger u op de bonus/malus ladder komt, hoe hoger de bonus/maluskorting oftewel no-claimkorting wordt.

Malus

Malus is van toepassing wanneer er sprake is van een toeslag en geen korting. U daalt op de ladder als u schade claimt bij de autoverzekeraar. Door schade te claimen valt u meestal een paar treden terug met een premieverhoging als gevolg. Hoe meer schades u claimt, hoe lager u op de bonus/malus ladder komt, hoe meer premie u betaalt.

Schadevrije jaren

Uw schadevrije jaren wordt geregistreerd in de database Roy Data. De trede op de bonus/malus ladder wordt hierbij als referentiepunt gebruikt. Het gaat dan om het daadwerkelijke aantal schadevrije jaren. U kunt de schadevrije jaren in uitzonderlijke gevallen overdragen door middel van een afstandsverklaring. Neem contact met ons op als u hier vragen over heeft.

Schade door een aanrijding

Heeft u een aanrijding gehad en wordt de tegenpartij aansprakelijk gesteld, dan daalt u niet op de bonus/malus ladder. Schades die onder de (beperkt) casco autoverzekering vallen, hebben meestal geen invloed op uw bonus/malus ladder.

Autoverzekering afsluiten bij UnitedConsumers

Sluit nu online een goedkope autoverzekering af bij UnitedConsumers. Doe de Premie-Check en start met autoverzekeringen vergelijken. Wij geven u de goedkoopste opties en u kiest zelf de dekking die het beste bij u past. Vervolgens krijgt u bovenop uw goedkope autoverzekering een standaard groepskorting van 5% dankzij het consumentencollectief.

Bereken uw autopremie

Aanvullende autoverzekering

Kies na het afsluiten van uw autoverzekering eenvoudig voor een aanvullende autoverzekering zoals een no-claimbeschermer. De no-claimbeschermer zorgt ervoor dat u geen premieverhoging krijgt als u schade claimt. Houd er wel rekening mee dat bij een overstap naar een andere autoverzekering uw werkelijke schadevrije jaren worden geteld. Dit zijn de schadevrije jaren inclusief uw geclaimde schades. Die kunnen dus lager uitvallen als u schades heeft geclaimd.

Heeft u hier vragen over? Neem dan gerust contact met ons op. Onze medewerkers staan voor u klaar.

> Alles over autoverzekeringen