Vergelijk hier uw autoverzekering

NL

Bonus Malus Ladder: de Bonus Malus regeling

De bonus malus ladder wordt bij de Nederlandse autoverzekeraars veel gebruikt. De bonus malus regeling bepaalt namelijk hoeveel no-claim korting u krijgt op uw autoverzekering. Wat is bonus malus, en hoe werkt de bonus malus regeling? 

 

Wat is Bonus Malus?

Bonus Malus is een Latijnse term, en letterlijk vertaald betekent bonus ‘goed’ en malus ‘slecht’. Wanneer u veel schadevrije jaren opbouwt, krijgt u een hogere bonus malus korting op uw autoverzekering, omdat u hoger op de bonus malus ladder komt. De bonus malus korting bepaalt uiteindelijk de totale kosten van uw autoverzekering

Schadevrij rijden heeft een positieve invloed op de hoogte van uw bonus malus korting. Hoe meer schadevrije jaren u heeft, hoe lager uw premie. Rijdt u schades? Dan daalt u op de bonus malus ladder en wordt uw premie hoger. 

Bonus malus: stijging en daling

Bonus Malus is dus eigenlijk de stijging of daling op de Bonus Malus ladder, oftewel bonus malus (no-claim) korting. Rijdt u geen schades? Dan bouwt u per jaar één schadevrij jaar op - en stijgt u op de ladder. Rijdt u wel schade? Dan valt u in de meest gevallen terug in schadevrije jaren, en daalt u op de ladder.

U kunt maximaal terugvallen naar -5 schadevrije jaren, wat een negatief aantal is. Met -5 schadevrije jaren staat u onderaan de bonus malus ladder. De terugval in schadevrije jaren is bij iedere verzekeraar hetzelfde, maar de stijging en daling op de bonus malus ladder kan verschillen. 


 

Bonus malus betekenis 

Bonus (goed) wil zeggen dat u stijgt op de bonus malus ladder. U krijgt een hogere korting omdat u een jaar schadevrij heeft gereden. Hoe meer schadevrije jaren u opbouwt, hoe hoger u op de bonus malus ladder komt.

Malus (slecht) is van toepassing wanneer u schade heeft gereden. U daalt op de bonus malus ladder als u schade rijdt of claimt. Door schade te claimen valt u enkele treden terug, met een premieverhoging als gevolg. 


 

Wat is een Bonus Malus ladder?

De bonus malus ladder is een tabel waarbij het aantal schadevrije jaren aan een bonus malus trede (en korting) is gekoppeld. De indeling van de bonus malus ladder en korting kan per verzekeraar verschillen. Er zijn verzekeraars die met een heel ander kortingsysteem werken.

Elk extra schadevrij jaar is een trede hoger op de bonus malus ladder en elke geclaimde schade betekent een daling van treden op de bonus malus ladder. Onderstaande tabel is een voorbeeld van hoe een bonus malus ladder er uit kan zien. De bonus malus ladder kan per verzekeraar verschillen.

Bonus Malus regeling

  De Bonus Malus trede wordt na 1 jaar
Bonus Malus trede Korting Zonder schade Met 1 schade
1 0% 2 1
2 30% 3 1
3 50% 4 2
4 60% 5 2
5 65% 6 3
6 70% 7 3
7 72,5% 8 3
8 75% 9 3
9 76% 10 4
10 77% 11 5
11 78% 12 5
12 79% 13 6
13 80% 14 6
14 80% 15 7
15 80% 16 8
16 80% 17 10
17 80% 18 11
18 80% 18 12
 

Bonus Malus berekenen

Vrijwel elke autoverzekeraar heeft zijn eigen bonus malus ladder op de website staan. Hiermee is het mogelijk zelf uw bonus malus korting te berekenen. Voor het rekenvoorbeeld hebben wij gebruikgemaakt van bovenstaande bonus malus ladder tabel. Let op, want de bonus malus ladder kan per verzekeraar verschillen!

Stel: U staat op de 8e trede van de bonus malus ladder omdat u 8 schadevrije jaren heeft gereden. Dat geeft u een korting van 75% op de verzekeringspremie van € 100,00. U betaalt daarom maandelijks slechts € 25,00 voor uw autoverzekering

Vervolgens krijgt u een ongeluk met een schade van € 2.500,00. Als u deze schade bij uw verzekeraar claimt, daalt u 5 treden op de bonus malus ladder. In plaats van 75% no-claimkorting is uw premiekorting nog maar 50%. Om te berekenen of het zin heeft deze schade te claimen, stippelt u de kosten voor de komende 5 jaar uit.

Bonus Malus ladder: Schade wel of niet claimen

U claimt de schade bij uw verzekeraar, die de kosten voor zijn rekening neemt. Hierdoor daalt u naar trede 3, waardoor u aan de volgende meerpremie vastzit:

  • Jaar 1: trede 3 met 50% korting = € 600,00 per jaar.
  • Jaar 2: trede 4 met 60% korting = € 480,00 per jaar.
  • Jaar 3: trede 5 met 65% korting = € 420,00 per jaar.
  • Jaar 4: trede 6 met 70% korting = € 360,00 per jaar.
  • Jaar 5: trede 7 met 72,5% korting = € 330,00 per jaar.

Wanneer u ervoor kiest de schade te claimen, krijgt u een meerpremie van € 690,- de komende 5 jaar in rekening gebracht. Dit is minder dan het bedrag van de autoschade. Het is dus in dit geval gunstig om de schade wél te claimen. 


 

Bonus Malus verklaring

Een bonus malus verklaring, ofwel royementsverklaring, is een document waarop staat hoeveel jaren u schadevrij heeft gereden. U kunt dit aanvragen bij uw autoverzekeraar wanneer u uw autoverzekering opzegt. Verzekeraars kunnen tegenwoordig uw schadevrije jaren opvragen in het landelijk systeem Roy-Data. Maar mocht dit niet lukken, dan kunt u met de bonus malus verklaring uw schadevrije jaren aantonen. Zo krijgt u ook van hen no-claim korting die past bij uw positie op de bonus malus ladder.

Meer weten over Roy-Data

Terug naar boven