Contact
Mijn UnitedConsumers

Wat is no-claimkorting?

No-claimkorting is een term die vaak wordt gebruikt in de verzekeringswereld. En no-claimkorting is ook hartstikke belangrijk! Want de no-claim bepaalt namelijk de premiekorting op uw autoverzekering.

De no-claimkorting is afhankelijk van hoeveel schadevrije jaren u heeft. Hoe meer schadevrije jaren, des te hoger uw no-claimkorting. En dit betekent een goedkope autoverzekering

No-claim autoverzekering


 
NL


 

Wat is no-claimkorting?

No-claimkorting is de korting die u krijgt op de premie van uw autoverzekering. De hoogte van de no-claimkorting wordt bepaald door het aantal schadevrije jaren dat u heeft. Hoe meer schadevrije jaren, hoe hoger de no-claim op uw autoverzekering. De no-claimkorting kan zelfs oplopen tot 80%.


 

Hoe werkt no-claimkorting?

De no-claimkorting wordt bepaalt aan de hand van uw positie op de bonus malus ladder. Op basis van uw aantal schadevrije jaren, wordt u op een trede in de bonus malus ladder geplaatst. Aan deze trede zit een bepaalde no-claim-korting gekoppeld. De no-claimkorting wordt vervolgens verrekend met de kale verzekeringspremie van de verzekeraar, wat uiteindelijk resulteert in de premie die u betaalt.

No-claim en de bonus malus ladder

Uw positie op de bonus malus bepaalt het percentage no-claim-korting dat u krijgt. Het kan ook zijn dat een verzekeraar een toeslag in rekening brengt, zoals te zien bij trede 1 in onderstaand voorbeeld van een no-claim bonus malus ladder:

    No-claim en bonus malus ladder
Bonus Malus ladder trede No-claimkorting Zonder schade Met 1 schade Met 2 schades Met 3 schades
1 -25% 2 1 1 1
2 0% 3 1 1 1
3 15% 4 1 1 1
4 25% 5 1 1 1
5 35% 6 1 1 1
6 40% 7 2 1 1
7 45% 8 3 1 1
8 50% 9 4 1 1
9 55% 10 5 1 1
10 60% 11 6 2 1
11 65% 12 6 2 1
12 70% 13 7 3 1
13 75% 14 8 4 1
14 79% 15 9 5 1
15 80% 16 9 5 1
16 80% 17 10 5 1
17 80% 18 11 6 1
18 80% 12 12 6 1
19 80% 13 13 6 1
20 80% 20 15 7 1

No-claimbeschermer

Veel autoverzekeraars bieden een no-claimbeschermer aan. Dit is een aanvullende verzekering die de hoogte van uw no-claimkorting beschermt. Een no-claimbeschermer werkt zo: Heeft u een autoschade en claimt u de schade? Dan verliest u schadevrije jaren. Maar dankzij de no-claimbeschermer blijft de hoogte van uw no-claimkorting (ondanks het verliezen van de schadevrije jaren) gelijk. Zo profiteert u met de no-claimbeschermer dus langer van een voordelige premie.

No-claimbeschermer verstandig?

Een no-claimbeschermer is niet altijd handig. Want wanneer u overstapt van autoverzekering, neemt uw nieuwe autoverzekeraar enkel het aantal schadevrije jaren over en niet uw no-claimkorting. Een no-claimbeschermer kan daarom erg misleidend zijn, omdat de premie bij een nieuwe autoverzekeraar ineens een stuk hoger is.


 

No-claim opbouwen

No-claimkorting bouwt u op door geen schade te rijden, of gereden schade niet te claimen op uw autoverzekering. Elk jaar dat u geen schades claimt, bouwt u een schadevrije jaar op. En het aantal schadevrije jaren bepaalt op welke trede van de bonus malus ladder (voor de no-claimkorting) u staat. Uw no-claim wordt dus hoger, wanneer u geen schade rijdt of claimt.


Schades en uw no-claimkorting

Uw no-claimkorting gaat vaak omlaag na het claimen van een autoschade. Bent u degene die de schade heeft veroorzaakt? Dan valt u in ieder geval terug in schadevrije jaren en no-claim, omdat schuldschades onder de WA dekking vallen. Schades die vallen onder de WA beperkt casco dekking, hebben geen invloed op uw no-claimkorting. Aan de andere kant hebben schades die vallen onder de WA casco (all risk) dekking vallen wel altijd invloed op no-claimkorting. Dit zit zo:

Geen invloed op uw no-claimkorting

Schades die onder de WA beperkt casco dekking vallen, hebben geen invloed op uw schadevrije jaren en no-claimkorting. Voorbeelden hiervan zijn:

Wel invloed op uw no-claimkorting

Schades die onder de WA casco (all risk) dekking vallen, hebben wel invloed op uw schadevrije jaren en op uw no-claimkorting. Voorbeelden hiervan zijn:

  • Slippen of te water raken .
  • Schades die u zelf aan uw auto toebrengt (krasjes).
  • Onverhaalbare schades, waaronder vandalisme.

 

No-claim en overstappen verzekeraar

Wilt u overstappen naar een andere autoverzekeraar? Check dan eerst hoeveel schadevrije jaren u op dit moment heeft. Dit is belangrijk voor de hoogte van uw no-claimkorting. Uw schadevrije jaren zijn terug te vinden op uw meest recente polisblad. U kunt uw schadevrije jaren ook opvragen in Roy Data.

Omdat uw schadevrije jaren uw no-claimkorting bepalen, komt u zo niet voor verrassingen te staan en weet u hoeveel premie u bij uw nieuwe verzekeraar gaat betalen.

Bereken mijn no-claimkorting


Gecontroleerd door onze specialist Jorg van Rijn

De informatie over no-claim korting is gecontroleerd door Jorg van Rijn, specialist op het gebied van autoverzekeringen. Jorg is sinds 2011 werkzaam bij UnitedConsumers.

| Laatst gecontroleerd op: 14-6-2023 |

jorg expert autoverzekeringen