Contact
Mijn UnitedConsumers

Wat is no-claimkorting?

No-claimkorting is een term die vaak wordt gebruikt in de verzekeringswereld. En no-claimkorting is ook hartstikke belangrijk! Want de no-claim bepaalt namelijk de premiekorting op je autoverzekering.

De no-claimkorting is afhankelijk van hoeveel schadevrije jaren je hebt. Hoe meer schadevrije jaren, des te hoger je no-claimkorting. En dit betekent een goedkope autoverzekering

No-claim autoverzekering


 
NL


 

Wat is no-claimkorting?

No-claimkorting is de korting die je krijgt op de premie van je autoverzekering. De hoogte van de no-claimkorting wordt bepaald door het aantal schadevrije jaren dat je hebt. Hoe meer schadevrije jaren, hoe hoger de no-claim op je autoverzekering. De no-claimkorting kan zelfs oplopen tot 80%.


 

Hoe werkt no-claimkorting?

De no-claimkorting wordt bepaald aan de hand van jouw positie op de bonus malus ladder. Op basis van jouw aantal schadevrije jaren, word je op een trede in de bonus malus ladder geplaatst. Aan deze trede zit een bepaalde no-claim-korting gekoppeld. De no-claimkorting wordt vervolgens verrekend met de kale verzekeringspremie van de verzekeraar, wat uiteindelijk resulteert in de premie die je betaalt.

No-claim en de bonus malus ladder

Jouw positie op de bonus malus bepaalt het percentage no-claimkorting dat je krijgt. Het kan ook zijn dat een verzekeraar een toeslag in rekening brengt, zoals te zien bij trede 1 in onderstaand voorbeeld van een no-claim bonus malus ladder:

    No-claim en bonus malus ladder
Bonus Malus ladder trede No-claimkorting Zonder schade Met 1 schade Met 2 schades Met 3 schades
1 -25% 2 1 1 1
2 0% 3 1 1 1
3 15% 4 1 1 1
4 25% 5 1 1 1
5 35% 6 1 1 1
6 40% 7 2 1 1
7 45% 8 3 1 1
8 50% 9 4 1 1
9 55% 10 5 1 1
10 60% 11 6 2 1
11 65% 12 6 2 1
12 70% 13 7 3 1
13 75% 14 8 4 1
14 79% 15 9 5 1
15 80% 16 9 5 1
16 80% 17 10 5 1
17 80% 18 11 6 1
18 80% 12 12 6 1
19 80% 13 13 6 1
20 80% 20 15 7 1

advies Goed om te weten

"Je kunt jouw schadevrije jaren altijd opvragen bij Roy Data of je autoverzekeraar. Zo weet je precies wat jouw positie is op de bonus malus ladder en hoe hoog jouw no-claimkorting is."

Jorg van Rijn - Expert in autoverzekeringen

jorg expert autoverzekeringen


No-claimbeschermer

Veel autoverzekeraars bieden een no-claimbeschermer aan. Dit is een aanvullende verzekering die de hoogte van je no-claimkorting beschermt. Een no-claimbeschermer werkt zo: heb je een autoschade en claim je de schade? Dan verlies je schadevrije jaren. Maar dankzij de no-claimbeschermer blijft de hoogte van jouw no-claimkorting (ondanks het verliezen van de schadevrije jaren) gelijk. Zo profiteer je met de no-claimbeschermer dus langer van een voordelige premie.

No-claimbeschermer verstandig?

Een no-claimbeschermer is niet altijd handig. Want wanneer je overstapt van autoverzekering, neemt jouw nieuwe autoverzekeraar enkel het aantal schadevrije jaren over en niet je no-claimkorting. Een no-claimbeschermer kan daarom erg misleidend zijn, omdat de premie bij een nieuwe autoverzekeraar ineens een stuk hoger is.


 

No-claim opbouwen

No-claimkorting bouw je op door geen schade te rijden, of gereden schade niet te claimen op jouw autoverzekering. Elk jaar dat je geen schades claimt, bouw je een schadevrije jaar op. En het aantal schadevrije jaren bepaalt op welke trede van de bonus malus ladder (voor de no-claimkorting) je staat. Jouw no-claim wordt dus hoger, wanneer je geen schade rijdt of claimt.


Schades en jouw no-claimkorting

Jouw no-claimkorting gaat vaak omlaag na het claimen van een autoschade. Ben jij degene die de schade heeft veroorzaakt? Dan val je in ieder geval terug in schadevrije jaren en no-claim, omdat schuldschades onder de WA dekking vallen. Schades die vallen onder de WA beperkt casco dekking, hebben geen invloed op jouw no-claimkorting. Aan de andere kant hebben schades die vallen onder de WA casco (all risk) dekking vallen wel altijd invloed op no-claimkorting. Dit zit zo:

Geen invloed op jouw no-claimkorting

Schades die onder de WA beperkt casco dekking vallen, hebben geen invloed op jouw schadevrije jaren en no-claimkorting. Voorbeelden hiervan zijn:

Wel invloed op jouw no-claimkorting

Schades die onder de WA casco (all risk) dekking vallen, hebben wel invloed op jouw schadevrije jaren en op jouw no-claimkorting. Voorbeelden hiervan zijn:

  • Slippen of te water raken .
  • Schades die je zelf aan jouw auto toebrengt (krasjes).
  • Onverhaalbare schades, waaronder vandalisme.

 

No-claim en overstappen verzekeraar

Wil je overstappen naar een andere autoverzekeraar? Check dan eerst hoeveel schadevrije jaren je op dit moment hebt. Dit is belangrijk voor de hoogte van jouw no-claimkorting. Jouw schadevrije jaren zijn terug te vinden op je meest recente polisblad. Je kunt jouw schadevrije jaren ook opvragen in Roy Data.

Omdat jouw schadevrije jaren je no-claimkorting bepalen, kom je zo niet voor verrassingen te staan en weet je hoeveel premie je bij jouw nieuwe verzekeraar gaat betalen.

Bereken mijn no-claimkorting