Contact
Mijn UnitedConsumers

Schadevrije jaren opbouwen

De opbouw van schadevrije jaren zorgt ervoor dat u een hogere korting op uw autoverzekering krijgt. U kunt schadevrije jaren opbouwen als de autoverzekering op uw naam staat. 

Wilt u schadevrije jaren opbouwen of bent u gewoon benieuwd of uw premie goedkoper kan? Vergelijk dan direct uw autoverzekering en bespaar tot wel € 175,00 per jaar!

Bereken mijn besparing
 vink Binnen 2 minuten berekend

schadevrije jaren opbouwen 

Opbouw schadevrije jaren

Ieder jaar dat u geen schade rijdt of claimt, bouwt u 1 schadevrij jaar op. Zo kunt u dus jaarlijks uw schadevrije jaren opbouwen. Wanneer u wel schade claimt, verliest u uw schadevrije jaren. U kunt géén schadevrije jaren opbouwen voor bijvoorbeeld bromfietsen, scooters, brommobielen of snorfietsen.

Goed om te weten: hoe meer schadevrije jaren, hoe hoger de korting op uw autoverzekering. De premie van uw autoverzekering wordt namelijk berekend aan de hand van het aantal schadevrije jaren dat u heeft opgebouwd. 

Schadevrije jaren opbouwen via ouders

U kunt geen schadevrije jaren opbouwen via uw ouders of iemand anders. Schadevrije jaren worden namelijk geregistreerd op naam van de verzekeringsnemer. Dus wanneer u in de auto van uw ouders rijdt, bouwt u geen eigen schadevrije jaren op.

Rijdt u vaker dan uw eigen ouders in hun auto? Dan bent u verplicht dit te melden bij de verzekeraar. Als jonge bestuurder zijnde bent u namelijk een groter risico voor de verzekeraar, dus kan het zijn dat zij een hogere premie in rekening brengen. Doet u dit niet? Dan kan dit worden gezien als verzekeringsfraude.  

Schadevrije jaren opbouwen via partner

Bent u altijd de regelmatige bestuurder geweest van de auto van uw partner? Dan hoeft u niet weer opnieuw te beginnen met 0 schadevrije jaren. Schadevrije jaren kunnen namelijk gemakkelijk overgezet worden tussen partners middels een afstandsverklaring.

Met de verklaring tekent uw partner ervoor dat de registratie van schadevrije jaren aan u wordt overgedragen. Let er wel op dat uw partner de schadevrije jaren dan kwijt is.

Opbouw schadevrije jaren tweede auto

Koopt u voor het eerst een tweede auto? Dan begint de tweede auto met 0 schadevrije jaren. In de meeste gevallen is er een ‘tweede gezinsautoregeling’ mogelijk. Met deze regeling kan de tweede auto dezelfde bonus malus korting ontvangen als het eerste voertuig.

De belangrijkste voorwaarde is dat allebei de auto’s via dezelfde verzekeringsmaatschappij verzekerd dienen te zijn en dat u op hetzelfde adres woont.


 

Tabel opbouw schadevrije jaren

Elk jaar dat u geen schade rijdt en claimt, bouwt u 1 schadevrij jaar op. Indien u 1 of meer autoschades zelf heeft veroorzaakt of claimt, valt u meestal 5 schadevrije jaren terug. U kunt dus ook negatieve schadevrije jaren opbouwen. In onderstaande tabel kunt u de opbouw van schadevrije jaren zien.

Schadevrije jaren Nieuw aantal schadevrije jaren bij:
  0 schades 1 schade 2 schades 3 schades > 4 schades
> 16 +1 10 5 0 -5
15 16 10 5 0 -5
14 15 9 4 -1 -5
13 14 8 3 -2 -5
12 13 7 2 -3 -5
11 12 6 1 -4 -5
10 11 5 0 -5 -5
9 10 4 -1 -5 -5
8 9 3 -2 -5 -5
7 8 2 -3 -5 -5
6 7 1 -4 -5 -5
5 6 0 -5 -5 -5
4 5 -1 -5 -5 -5
3 4 -2 -5 -5 -5
2 3 -3 -5 -5 -5
1 2 -4 -5 -5 -5
0 1 -5 -5 -5 -5
-1 0 -5 -5 -5 -5
-2 -1 -5 -5 -5 -5
-3 -2 -5 -5 -5 -5
-4 -3 -5 -5 -5 -5
-5 -4 -5 -5 -5 -5

Schadevrije jaren opbouwen via UnitedConsumers

  • Bespaar tot € 175,00 per jaar.
  • Maandelijks korting op uw autoverzekering.
  • Vergelijk de beste en goedkoopste autoverzekeringen.
  • Gratis Pluspakket: verhaalservice, jaarlijkse premie-check en een tankkaart.
 

autoverzekering unitedconsumers

Bereken mijn besparing
 vink Binnen 2 minuten berekend


 

Schadevrije jaren verliezen

Het claimen van schade betekent niet per definitie dat u ook schadevrije jaren verliest. Of u terugvalt in schadevrije jaren is afhankelijk van verschillende factoren. Graag geven wij u enkele voorbeelden:

  • Kan de schade verhaald worden op een tegenpartij? Dan heeft dit geen negatief effect voor de opbouw van schadevrije jaren.
  • Heeft u een WA beperkt casco verzekering en een sterretje in uw ruit? Ook dan valt u niet terug in schadevrije jaren.
  • Bent u betrokken geweest bij een schade en was u aansprakelijk? Dan valt u wel terug in schadevrije jaren. 
  • Claimt u bijvoorbeeld een kras op uw WA casco (all risk) verzekering? Ook dan valt u wel terug in schadevrije jaren.

 

Opbouw negatieve schadevrije jaren

In principe valt u terug met stappen van 5 jaar. Heeft u 15 schadevrije jaren of meer? Dan valt u in eerste instantie terug naar 10 jaar. Heeft u er bijvoorbeeld 14? Dan valt u terug naar 9. U kunt maximaal -5 schadevrije jaren hebben in negatieve aantallen. 

Een terugval naar een negatief aantal schadevrije jaren heeft een nadelig effect op uw premie. In plaats van dat u no-claimkorting krijgt, betaalt u bij een negatieve opbouw van schadevrije jaren juist een toeslag op uw premie.

Overstappen naar een andere autoverzekeraar met negatieve schadevrije jaren is niet verstandig. Het kan zelfs zijn dat de nieuwe verzekeraar u weigert. In dit geval is het verstandig om uw schadevrije jaren eerst op te bouwen naar 0, voordat u overstapt van autoverzekeraar. 


Schadevrije jaren opvragen

In Roy Data kunt u uw schadevrije jaren inzien en opvragen. In Roy Data beheren alle autoverzekeraars de schadevrije jaren van autobezitters.

> Lees meer

 

No-claimkorting

De hoogte van de no-claimkorting hangt af van het aantal schadevrije jaren dat u heeft. Hoe meer schadevrije jaren, hoe hoger de no-claimkorting. 

Lees meer

 

Bonus malus ladder

De bonus malus ladder is een systeem dat gebruikt wordt om uw no-claimkorting te bepalen. U kunt zowel stijgen als dalen op de bonus malus ladder.

Lees meer


Gecontroleerd door onze specialist Jorg van Rijn

De informatie op deze pagina is gecontroleerd door Jorg van Rijn, specialist op het gebied van autoverzekeringen. Jorg is sinds 2011 werkzaam bij UnitedConsumers.

| Laatst gecontroleerd op: 14-6-2023 |

jorg expert autoverzekeringen