Vergelijk hier uw autoverzekering

NL

Schadevrije jaren opbouwen

De opbouw van schadevrije jaren zorgt ervoor dat u een hogere korting op de premie van uw autoverzekering krijgt. U kunt schadevrije jaren opbouwen zodra u een autoverzekering op uw naam heeft staan. Het is ook mogelijk om terug te vallen in schadevrije jaren en negatieve schadevrije jaren op te bouwen.


Opbouw schadevrije jaren

De opbouw van schadevrije jaren houdt in dat ieder jaar dat u geen schade rijdt of claimt, u 1 schadevrij jaar opbouwt. Hoe meer schadevrije jaren, hoe hoger de korting op uw autoverzekering. Indien u 1 of meer autoschades zelf heeft veroorzaakt of claimt, valt u meestal 5 schadevrije jaren terug. U kunt dus ook negatieve schadevrije jaren opbouwen.


Schadevrije jaren opbouwen via ouders

U kunt geen schadevrije jaren opbouwen via uw ouders of iemand anders. Schadevrije jaren worden namelijk geregistreerd op naam van de verzekeringsnemer. Dus wanneer u in de auto van uw ouders rijdt, bouwt u geen eigen schadevrije jaren op.

Goed om te weten: rijdt u vaker in de auto dan uw ouders? Dan bent u verplicht dit te melden bij de verzekeraar. Als jonge bestuurder zijnde bent u namelijk een groter risico voor de verzekeraar, dus kan het zijn dat zij een hogere premie in rekening brengen. Doet u dit niet? Dan kan dit worden gezien als verzekeringsfraude.  


Schadevrije jaren opbouwen via partner

Bent u altijd de regelmatige bestuurder geweest van uw partners auto? Dan hoeft u niet weer opnieuw te beginnen met 0 schadevrije jaren. Schadevrije jaren kunnen namelijk gemakkelijk overgezet worden tussen partners middels een afstandsverklaring.

Met de verklaring tekent uw partner ervoor dat de registratie van schadevrije jaren aan u wordt overgedragen. Let er wel op dat uw partner de schadevrije jaren dan kwijt is.


Schadevrije jaren opbouwen en verliezen

Bij eventuele schade of een ongeval valt u niet automatisch terug in schadevrije jaren. Een terugval van schadevrije jaren betekent een terugval op de bonus malus ladder. In Nederland is het systeem zo opgezet dat u meerdere stappen terugvalt. U valt dus altijd 5 stappen terug. Of u terugvalt in schadevrije jaren is afhankelijk van verschillende factoren. Graag geven wij u enkele voorbeelden:

  • Kan de schade verhaald worden op een tegenpartij? Dan heeft dit geen negatief effect voor de opbouw van schadevrije jaren.
  • Heeft u een WA beperkt casco verzekering en een sterretje in uw ruit? Ook dan valt u niet terug in schadevrije jaren.
  • Bent u betrokken geweest bij een schade en was u aansprakelijk? Dan valt u terug in schadevrije jaren. 
  • Claimt u bijvoorbeeld een kras op uw WA casco (all risk) verzekering? Ook dan dalen uw schadevrije jaren.

Opbouw negatieve schadevrije jaren

In principe valt u terug met stappen van 5 jaar. Heeft u 15 schadevrije jaren of meer? Dan valt u in eerste instantie terug naar 10 jaar. Heeft u er bijvoorbeeld 14? Dan valt u terug naar 9. U kunt maximaal -5 schadevrije jaren hebben in negatieve aantallen. 

Een terugval naar een negatief aantal schadevrije jaren heeft vervelende gevolgen. In plaats van dat u no-claimkorting krijgt, betaalt u bij een negatieve opbouw van schadevrije jaren juist een toeslag op uw premie. Overstappen naar een andere autoverzekeraar kan problematisch worden. U kunt daarom vaak beter verzekerd blijven bij uw huidige autoverzekeraar en uw schadevrije jaren weer opbouwen naar 0.


Schadevrije jaren opbouwen Roy Data

Schadevrije jaren worden geregistreerd in een landelijk systeem: Roy Data. Iedere autoverzekeraar in Nederland heeft toegang tot deze database. Op het moment dat u een autoverzekering opzegt, zet uw autoverzekeraar de schadevrije jaren in Roy Data. Een andere verzekeraar kan de registratie dan in Roy Data vinden en gebruiken voor uw nieuwe autoverzekering.

Een registratie van schadevrije jaren blijft maximaal 3 jaar geldig in de Roy Data database. Heeft u langer dan 3 jaar geen autoverzekering op uw naam gehad? Dan is de kans groot dat de geldigheid van de registratie is komen te vervallen en begint u dus weer met 0 schadevrije jaren.


Opbouw schadevrije jaren tweede auto

Koopt u voor het eerst een tweede auto? Dan begint de tweede auto met 0 schadevrije jaren. In de meeste gevallen is er een ‘tweede gezinsautoregeling’ mogelijk. Met deze regeling kan de tweede auto dezelfde bonus malus korting ontvangen als het eerste voertuig.

De belangrijkste voorwaarden is dat allebei de auto’s via dezelfde verzekeringsmaatschappij verzekerd dienen te zijn en dat u op hetzelfde adres woont. 


Schade wel of niet claimen?

Als u een kleine schade claimt, valt u terug in schadevrije jaren en gaat u dus omlaag op de bonus malus ladder. Een lagere trede betekent een hogere premie. Overweeg daarom altijd goed of u de schade wel moet claimen of niet.

Kunt u de schade zelf betalen? Dan is het vaak verstandig dit te doen. Terugvallen in schadevrije jaren kan op langere termijn namelijk duurder zijn dan het schadebedrag zelf. Wilt u advies over het claimen van uw schade? Neem dan gerust contact met ons op. Wij helpen u graag!

Terug naar boven