Opbouw en terugval schadevrije jaren

Ieder jaar dat u geen schade claimt, bouwt u één schadevrij jaar op bij uw autoverzekering. Hierdoor gaat u steeds een stapje hoger op de bonus/malus ladder. De bonus/malus ladder is het referentiepunt voor uw no-claimkorting. De schadevrije jaren worden geregistreerd Roy Data database.

U kunt alleen schadevrije jaren opbouwen als de autoverzekering op uw naam staat. In uitzonderlijke gevallen kunt u door middel van een afstandsverklaring schadevrije jaren overdragen of overnemen.

Bij het claimen van schade waarvan u schuldig bent, valt u terug op de bonus/malus ladder. In Nederland is het systeem zo opgezet dat u meerdere stappen terugvalt. De terugval vindt plaats aan de hand van de bonus/malusladder, dit is ongeacht de ernst van het ongeval of het schadebedrag Als u pas één jaar een autoverzekering op uw naam heeft staan, kunt u bij het claimen van schade zelfs negatieve schadevrije jaren opbouwen.

Negatieve schadevrije jaren

Bij het claimen van een schade als u pas verzekerd bent kunt u zodanig terugvallen dat u negatieve schadevrije jaren opbouwt. Het terugvallen naar een negatief aantal schadevrije jaren kan ook gebeuren bij het claimen van meerdere schades. In plaats van no-claimkorting betaalt u een toeslag op uw premie. Overstappen naar een andere autoverzekeraar kan problematisch worden. U kunt beter verzekerd blijven bij uw huidige autoverzekeraar totdat uw schadevrije jaren weer minimaal op 0 staan.

Schade wel of niet claimen?

Als u een kleine schade claimt valt u ook terug op de bonus/malus ladder. Hierdoor levert u in op uw no-claimkorting. Daarom is het soms handig om te overwegen of u de schade wel moet claimen. Kunt u de schade gemakkelijk zelf betalen, dan is dit vaak verstandiger om te doen. Inleveren op uw no-claimkorting kan op langere termijn duurder zijn dan de schade die vergoed moet worden. Wilt u advies over het claimen van uw schade? Neem dan gerust contact met ons op.

Autoverzekering afsluiten

Sluit nu een goedkope autoverzekering af met een uitstekende klantenservice. U kunt eenvoudig autoverzekeringen vergelijken door de Premie-Check in te vullen. Wij laten u de goedkoopste autoverzekeringen zien en u kiest de dekking die het beste bij u past.

> Alles over autoverzekeringen