Vergelijk hier uw autoverzekering

NL

Schadevrije jaren opbouwen

Schadevrije jaren opbouwen doet u zodra u een autoverzekering afsluit. Door de opbouw van schadevrije jaren, zorgt u ervoor dat u een hogere bonus-malus korting krijgt. Er is vaak veel onduidelijkheid over de opbouw van schadevrije jaren. Hoe werkt het schadevrije jaren opbouwen? En hoe werkt de terugval in schadevrije jaren? Kunt u bovendien zonder eigen auto schadevrije jaren opbouwen?

 

Schadevrije jaren opbouwen, hoe werkt dat?

De regels van het schadevrije jaren opbouwen en verliezen zijn wettelijk vastgelegd in Nederland. Daarom is de opbouw en terugval bij iedere autoverzekeraar hetzelfde.

Vaak wordt gedacht dat u de jaren opbouwt vanaf het moment dat u uw rijbewijs heeft behaald. Niets is minder waar: schadevrije jaren opbouwen, doet u namelijk vanaf het moment dat u een autoverzekering op uw naam afsluit. Rijdt of claimt u geen schades? Dan bouwt u ieder jaar een schadevrij jaar op.


 

Schadevrije jaren opbouwen en verliezen

Wanneer u bij een schade of ongeval betrokken bent, valt u mogelijk terug in schadevrije jaren. Mogelijk, want of u terugvalt in schadevrije jaren is afhankelijk van verschillende factoren. Graag geven wij u enkele voorbeelden:

  • Kan de schade verhaald worden op een tegenpartij? Dan valt u niet terug in schadevrije jaren. Is het een Beperkt Casco schade, zoals een sterretje in uw ruit? Ook dan valt u niet terug.
  • Bent u betrokken geweest bij een schade en was u aansprakelijk? Dan valt u helaas wel terug in schadevrije jaren. Claimt u bijvoorbeeld een kras op uw Casco (All Risk) verzekering? Ook dan dalen uw schadevrije jaren.

Met hoeveel schadevrije jaren val ik terug?

In principe valt u terug met stappen van 5 jaar. Heeft u 15 schadevrije jaren of meer? Dan valt u in eerste instantie terug naar 10 jaar. Heeft u er bijvoorbeeld 14? Dan valt u terug naar 9. U kunt maximaal -5 schadevrije jaren hebben in negatieve aantallen. 

Een terugval van schadevrije jaren betekent een terugval op de bonus malus ladder. In Nederland is het systeem zo opgezet dat u meerdere stappen terugvalt. U valt dus altijd 5 stappen terug.


 

Opbouw negatieve schadevrije jaren

Een terugval naar een negatief aantal schadevrije jaren heeft vervelende gevolgen. In plaats van dat u no-claimkorting krijgt, betaalt u dan juist een toeslag op uw premie. Overstappen naar een andere autoverzekeraar kan problematisch worden. U kunt daarom vaak beter verzekerd blijven bij uw huidige autoverzekeraar, totdat uw schadevrije jaren weer minimaal op 0 staan.


 

Schade wel of niet claimen?

Als u een kleine schade claimt, valt u terug in schadevrije jaren en gaat u dus omlaag op de bonus malus ladder. Een lagere trede betekent een hogere premie. Overweeg daarom altijd goed of u de schade wel moet claimen of niet.

Kunt u de schade zelf betalen? Dan is het vaak verstandig dit te doen. Terugvallen in schadevrije jaren kan op langere termijn namelijk duurder zijn dan het schadebedrag zelf. Wilt u advies over het claimen van uw schade? Neem dan gerust contact met ons op.


 

Schadevrije jaren opbouwen Roy-Data

Schadevrije jaren worden geregistreerd in een landelijk systeem: Roy Data. Iedere autoverzekeraar in Nederland heeft toegang tot deze database. Op het moment dat u een autoverzekering opzegt, zet uw autoverzekeraar de jaren in Roy-Data. Een andere verzekeraar kan de registratie dan in Roy-Data vinden en gebruiken voor uw nieuwe autoverzekering.

Een registratie van schadevrije jaren blijft maximaal 3 jaar geldig in de Roy-Data database. Heeft u langer dan 3 jaar geen autoverzekering op uw naam gehad? Dan is de kans groot dat de geldigheid van de registratie is komen te vervallen en begint u dus weer met 0 schadevrije jaren.


 

Schadevrije jaren opbouwen via ouders

Kunt u schadevrije jaren opbouwen via uw ouders? Nee, dat kan niet. Schadevrije jaren worden namelijk geregistreerd op naam van de verzekeringsnemer. Dus wanneer u in de auto van uw ouders rijdt, bouwt u geen eigen schadevrije jaren op.

Wel kunt u vragen aan de verzekeraar of u op de polis geregistreerd mag staan als regelmatige bestuurder. Wanneer u vervolgens een eigen auto koopt en een eigen autoverzekering afsluit, zijn er verzekeraars die dan op dat moment schadevrije jaren aan u toekennen.

Let op: Rijdt u vaker in de auto dan uw ouders? Dan bent u verplicht dit te melden bij de verzekeraar. Als jonge bestuurder zijnde bent u namelijk een groter risico voor de verzekeraar, dus kan het zijn dat zij een hogere premie in rekening brengen. Doet u dit niet? Dan kan dit worden gezien als verzekeringsfraude.  

Schadevrije jaren opbouwen via partner

Bent u altijd de regelmatige bestuurder geweest van uw partners auto? Dan hoeft u niet weer opnieuw te beginnen met 0 schadevrije jaren. Schadevrije jaren kunnen namelijk gemakkelijk overgezet worden tussen partners middels een afstandsverklaring.

Met de verklaring tekent uw partner ervoor dat de registratie van schadevrije jaren aan u wordt overgedragen. Let er wel op dat uw partner de schadevrije jaren dan kwijt is.


 

Opbouw schadevrije jaren tweede auto

Koopt u voor het eerst een tweede auto? Dan begint de tweede auto met 0 schadevrije jaren. In de meeste gevallen is er een ‘tweede gezinsautoregeling’ mogelijk. Met deze regeling kan de tweede auto dezelfde bonus malus korting ontvangen als het eerste voertuig.

De belangrijkste voorwaarden is dat allebei de auto’s via dezelfde verzekeringsmaatschappij verzekerd dienen te zijn en dat u op hetzelfde adres woont. 

Meer over de tweede gezinsauto

Terug naar boven