Vergelijk hier uw autoverzekering

NL

Roy Data

Roy Data is een landelijke database met daarin alle schadevrije jaren van autobezitters. Bij het overstappen naar een nieuwe autoverzekeraar kijkt de nieuwe verzekeringsmaatschappij naar het aantal schadevrije jaren dat in Roy Data geregistreerd staat. Daarmee berekent de verzekeraar vervolgens uw no-claim korting en dus de premie die u moet gaan betalen.

Dit centrale elektronische Roy Data systeem wordt beheerd door de Stichting Efficiënte Processen Schadeverzekeraars. Sinds 1 september 2007 houden alle autoverzekeraars verplicht de schadevrije jaren van hun verzekerden bij in Roy Data.

Roy Data opvragen

Voordat Roy Data in gebruik werd genomen, was het voor een autobezitter een stuk lastiger om de schadevrije jaren mee te nemen naar een nieuwe autoverzekering bij een andere verzekeraar. Hiervoor moest de autobezitter namelijk contact opnemen met de vorige verzekeraar om een papieren royementsverklaring te krijgen. Die gegevens worden nu gelukkig elektronisch bewaard in het centrale Roy Data systeem en raken daardoor niet meer zoek. Hier kunt u ze makkelijk opvragen.

Roy data inzien

Voor u als autobezitter is het opvragen van de schadevrije jaren echter vaak niet meer nodig. Wilt u toch uw schadevrije jaren in roy data inzien, dan kan dat. Maar dit is in principe niet nodig, u krijgt bij opzegging van de autoverzekering namelijk een polisblad waarop het aantal schadevrije jaren staat. Afhankelijk van het aantal schadevrije jaren wordt uw positie op de Bonus Malus ladder bepaald.

Heeft u dit niet ontvangen of bent u dit papier kwijtgeraakt, dan kunt u de schadevrije jaren zelf opvragen bij Roy Data. Hiervoor vult u het inzagerechtformulier op de website van Roy Data in. Let wel op dat het tot een maand kan duren voordat u antwoord krijgt.

Roy Data mogelijk niet actueel

Schadevrije jaren worden pas in Roy Data gezet op het moment dat u de autoverzekering beëindigt. Wilt u uw schadevrije jaren weten terwijl uw verzekeringspolis nog loopt, dan krijgt u alleen het accurate getal van uw huidige autoverzekering. Met uw polisnummer bij de hand vraagt u uw schadevrije jaren gewoon telefonisch op.

Al komt het weinig voor, toch is het mogelijk dat uw vorige verzekeraar een incorrect aantal schadevrije jaren in Roy Data heeft gezet. Is dit het geval, dan dient u dit aan te kaarten bij die verzekeraar. Ook in dit geval is een telefonische benadering de juiste eerste stap.

Roy Data schadevrije jaren geldig

Na het opzeggen van uw autoverzekering blijven schadevrije jaren drie jaar geldig. Dat betekent dat u niet langer dan drie jaar zonder autoverzekering zou moeten zitten om de no-claimkorting te behouden.

Er is een alternatief: het opschorten van uw autoverzekering. Wanneer u tijdelijk geen auto heeft, bijvoorbeeld omdat u een wereldreis gaat maken, kunt u de verzekering tijdelijk stopzetten. Op die manier behoudt u uw schadevrije jaren tot wel drie jaar lang en wordt de premiekorting meteen toegepast wanneer u een nieuwe auto koopt.