Vergelijk hier uw autoverzekering

NL

Alcohol in het verkeer: regelgeving en consequenties

Alcohol in het verkeer is een grote no-go, want alcohol en verkeer gaan absoluut niet samen. Wordt u gepakt met een te hoog alcoholpromillage? Dan wordt u bestraft. Maar, wanneer wordt alcohol in het verkeer bestraft en welke gevolgen heeft het?

Alcohol in het verkeer

 

Alcohol in het verkeer 

Alcohol in het verkeer heeft als gevolg een straf of boete Dit wel is afhankelijk van het alcoholpromillage en het aantal jaren dat u in het bezit bent van uw rijbewijs. Er zijn twee instanties betrokken in het proces: het Ministerie van Justitie en CBR (Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen).

Voor alcohol in het verkeer geldt dat er vanaf een alcoholpromillage van 0,5 een strafrechtelijke procedure gestart wordt door justitie. Afhankelijk van de alcoholpromillage, kan justitie u een boete, rijontzegging of gevangenisstraf opleggen. Met een beginnersrijbewijs geldt dit vanaf een alcoholpromillage van 0,2. Het CBR kan besluiten dat uw rijbewijs ongeldig is en kan u verplichten tot:

  • Het ondergaan van een onderzoek naar alcoholmisbruik of alcoholverslaving.
  • Het volgen van een cursus alcohol en verkeer. 

 

Alcohol en verkeer gaan niet samen

Alcohol en verkeer gaan niet samen, want alcohol heeft een negatief invloed op uw rijgedrag: u krijgt een tunnelvisie, wordt overmoedig en bovendien zorgt alcohol ervoor dat uw concentratie- en reactievermogen drastisch achteruit gaat. Alcohol werkt langer dan u verwacht: uw lichaam doet er gemiddeld een uur tot anderhalf uur over om een glas alcohol af te breken.

Dit betekent dat u met twee biertjes in totaal drie uur onder invloed bent. Nuttigt u 8 glaasjes bier? Dan bent u 12 uur lang onder invloed. Dit betekent feitelijk gezien dat u, na een avondje stappen, 's ochtends niet in de auto mag stappen. 

Voorkom een cursus, boete of het verliezen van uw rijbewijs, door geen alcohol in het verkeer te gebruiken. Bovendien - en tevens belangrijkste - is dat u met alcohol in het verkeer uzelf en anderen in gevaar kan brengen. 


 

Cursus alcohol en verkeer

Een cursus alcohol en verkeer leert u de risico's van alcoholgebruik in het verkeer. Tijdens een cursus alcohol en verkeer voert u opdrachten uit en wisselt u ervaringen met andere cursisten. De kosten van de cursus alcohol en verkeer betaalt u zelf. Rondt u de cursus alcohol en verkeer goed af? Dan mag u uw rijbewijs behouden. Heeft u niet of onvoldoende meegedaan? Dan wordt uw rijbewijs ongeldig verklaard. U dient dan het rijbewijs opnieuw te behalen.

Er zijn twee verschillende alcohol en verkeer cursussen, namelijk de EMA cursus en de LEMA cursus. Welke van de twee u volgt, hangt af van de situatie. Wij lichten de cursussen aan u toe! 


 

Cursus alcohol en verkeer: de EMA cursus

EMA staat voor Educatieve Maatregel Alcohol en Verkeer. De EMA cursus alcohol verkeer duurt één hele dag en twee aparte dagdelen, verspreid over zeven weken. Ook heeft u nog een persoonlijk nagesprek met uw trainer van ongeveer een uur. In totaal bent u er dus vier dagen mee bezig. Het CBR legt u de EMA cursus in de volgende situaties op:

Beginnende bestuurder Ervaren bestuurder
Aanhouding alcoholpromillage van 0,8 ‰ tot 1,3 ‰. Aanhouding aalcoholpromillage van 1,0 ‰ tot 1,8 ‰.
In 5 jaar tijd twee keer met alcohol op aangehouden, minstens één keer met een alcoholpromillage van 0,2‰ of meer. In 5 jaar tijd twee keer met alcohol op aangehouden, minstens één keer met een alcoholpromillage van 0,5‰. 
Bij weigeren mee te werken aan een alcoholcontrole. Bij weigeren mee te werken aan een alcoholcontrole. In 5 jaar tijd twee keer met alcohol op aangehouden, minstens één keer met een alcoholpromillage van 0,5‰. 

 

Cursus alcohol en verkeer: de LEMA cursus

LEMA staat voor Lichte Educatieve Maatregel Alcohol en Verkeer. De LEMA cursus is korter en u bent net iets minder geld kwijt. De LEMA cursus duurt twee ochtenden of twee middagen, met in totaal één week ertussen. De LEMA cursus alcohol verkeer is korter dan de EMA cursus. De LEMA cursus wordt in de volgende situaties opgelegd:

Beginnende bestuurder Ervaren bestuurder
Aangehouden met een alcoholpromillage van 0,5 ‰ tot 0,8 ‰. Aangehouden met een alcoholpromillage van 0,8 ‰ tot 1,0 ‰.

 

Kosten cursus alcohol en verkeer

De kosten van de cursus alcohol en verkeer betaalt u zelf. De cursus start wanneer u het gehele bedrag heeft betaald.

Type kosten Cursus LEMA Cursus EMA
Cursuskosten € 232,- € 618,-
Opleggingskosten € 415,- € 415,-

Kunt u de cursus niet in een keer betalen? Dan is het mogelijk een betaalregeling aan te vragen. Een betaalregeling is enkel mogelijk voor de cursuskosten. De opleggingskosten dient u in een keer te voldoen. 


Aanbevolen voor u


 

Regels en boetes homepage

Terug naar boven