Contact
Mijn UnitedConsumers

Alcohol in het verkeer: Wat is de cursus alcohol en verkeer?

Alcohol in het verkeer is een grote no-go, want alcohol en verkeer gaan absoluut niet samen. Wordt u gepakt met een te hoog alcoholpromillage in het verkeer? Dan wordt u bestraft. Maar, wanneer wordt alcohol in het verkeer bestraft en wat is de cursus alcohol en verkeer?

Alcohol in het verkeer

 

Alcohol in het verkeer 

Alcohol in het verkeer heeft als gevolg een straf of boete. Dit wel is afhankelijk van het alcoholpromillage en het aantal jaren dat u in het bezit bent van uw rijbewijs. Er zijn twee instanties betrokken in het proces: het Ministerie van Justitie en CBR (Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen).

Voor alcohol in het verkeer geldt dat u een alcoholpromillage van maximaal 0,5 mag hebben. Met een beginnersrijbewijs geldt dit vanaf een alcoholpromillage van 0,2. Heeft u een hoger alcoholpromillage tijdens het autorijden dan toegestaan? Dan wordt een strafrechtelijke procedure gestart wordt door justitie.

Afhankelijk van het alcoholpromillage, kan justitie u een boete, rijontzegging of gevangenisstraf opleggen. Het CBR kan besluiten dat uw rijbewijs ongeldig is en kan u verplichten tot:

Alcohol en verkeer gaan niet samen

Alcohol heeft een negatieve invloed op uw rijgedrag. U krijgt een tunnelvisie en wordt overmoedig. Daarnaast zorgt alcohol ervoor dat uw concentratie- en reactievermogen drastisch achteruitgaat. Het is daarom verstandig om geen alcohol in het verkeer te gebruiken.

Wist u dat? Alcohol werkt langer dan u verwacht. Uw lichaam doet er namelijk gemiddeld een uur tot anderhalf uur over om een glas alcohol af te breken. Dit betekent dat u met twee biertjes in totaal drie uur onder invloed bent. Nuttigt u 8 glaasjes bier? Dan bent u 12 uur lang onder invloed. Dit betekent feitelijk gezien dat u, na een avondje stappen, 's ochtends niet in de auto mag stappen.  


 
 

Cursus alcohol en verkeer

Een cursus alcohol en verkeer leert u de risico's van alcoholgebruik in het verkeer. Tijdens een cursus alcohol en verkeer voert u opdrachten uit en bespreekt u ervaringen met andere cursisten. De kosten van de cursus alcohol en verkeer betaalt u zelf. Rondt u de cursus alcohol en verkeer goed af? Dan mag u uw rijbewijs behouden. Heeft u niet of onvoldoende meegedaan? Dan wordt uw rijbewijs ongeldig verklaard. U dient dan het rijbewijs opnieuw te behalen.

Er zijn twee verschillende alcohol en verkeer cursussen, namelijk de EMA cursus en de LEMA cursus. Welke van de twee u volgt, hangt af van de situatie. Wij lichten de CBR alcohol cursussen aan u toe. 


 
 

EMA cursus: CBR alcohol cursus

Als u bent aangehouden voor alcohol in het verkeer, kan het zijn dat u een EMA cursus moet volgen. EMA staat voor Educatieve Maatregel Alcohol en Verkeer. Het doel van een EMA cursus is dat u geen alcohol meer gebruikt in het verkeer en dat u zo weer veilig de weg op gaat. 

Wanneer moet u een EMA cursus van het CBR volgen? Het CBR legt u de EMA cursus in de volgende situaties op:

Beginnende bestuurder Ervaren bestuurder
Aanhouding alcoholpromillage van 0,8 ‰ tot 1,3 ‰. Aanhouding alcoholpromillage van 1,0 ‰ tot 1,8 ‰.
In 5 jaar tijd twee keer met alcohol op aangehouden, minstens één keer met een alcoholpromillage van 0,2‰ of meer tijdens autorijden. In 5 jaar tijd twee keer met alcohol op aangehouden, minstens één keer met een alcoholpromillage van 0,5‰ of meer tijdens autorijden. 
Bij weigeren mee te werken aan een alcoholcontrole. Bij weigeren mee te werken aan een alcoholcontrole. 

Hoe lang duurt een EMA cursus?

De EMA cursus alcohol verkeer duurt één hele dag en twee aparte dagdelen, verspreid over zeven weken. Ook heeft u nog een persoonlijk nagesprek met uw trainer van ongeveer een uur. In totaal bent u er dus vier dagen mee bezig.


 
 

LEMA cursus

LEMA staat voor Lichte Educatieve Maatregel Alcohol en Verkeer. De LEMA cursus alcohol verkeer is korter dan de EMA cursus. Tijdens de LEMA cursus mag u blijven rijden. De LEMA cursus wordt in de volgende situaties opgelegd:

Beginnende bestuurder Ervaren bestuurder
Aangehouden met een alcoholpromillage van 0,5- ‰ tot 0,8 ‰. Aangehouden met een alcoholpromillage van 0,80 ‰ tot 1,0 ‰.

De zwaardere cursus over alcohol en verkeer (EMA cursus) is voor mensen die meer gedronken hebben of vaker zijn aangehouden met alcohol in het verkeer.

Hoe lang duurt een LEMA cursus?

De LEMA cursus is korter en u bent minder geld kwijt. De korte cursus alcohol en verkeer bestaat uit twee bijeenkomsten van 3,5 uur. De LEMA cursus duurt twee ochtenden of twee middagen, met in totaal één week ertussen.   


 
 
 

Kosten cursus alcohol en verkeer

De kosten van de cursus alcohol en verkeer betaalt u zelf. De cursus start wanneer u het gehele bedrag heeft betaald.

Type kosten* Cursus LEMA Cursus EMA
Cursuskosten € 250,- € 666,-
Opleggingskosten € 433,- € 433,-

* Kosten van 2023 (Bron: CBR). 

Kunt u de cursus niet in één keer betalen? Dan is het mogelijk een betalingsregeling aan te vragen bij het CBR. Een betalingsregeling is enkel mogelijk voor de cursuskosten. De opleggingskosten dient u in een keer te voldoen. 


Ook interessant voor u
 

Verkeersboete

Verkeersboetes: dit betaalt u voor een verkeersboete

> Lees meer

 

Verkeersregels buitenland

Verkeersregels in het buitenland: zo zit het

> Lees meer

 

Bellen in de auto

Bellen in de auto: dit zijn de risico's

> Lees meer

 

Regels en boetes homepage