Vergelijk hier uw autoverzekering

APK: regels en boetes

Uw autoverzekering is niet het enige dat in orde moet zijn als u de weg op gaat. Het is ook belangrijk dat uw voertuig aan bepaalde eisen voldoet. Zo is het verplicht om ieder jaar uw auto een APK keuring te geven. Doet u dit niet, dan riskeert u een bekeuring. Wij hebben de belangrijkste verkeersregels en verkeersboetes over de Algemene Periodieke Keuring voor u verzameld.

Hoe vaak moet mijn auto APK gekeurd worden?

In principe moet uw auto ieder jaar een APK keuring krijgen. U krijgt van de RDW bericht als het weer tijd is voor de jaarlijkse APK. 

APK keuring voor nieuwe auto’s 

Heeft u na 1 januari 2005 een nieuwe benzine auto gekocht, dan vindt de eerste APK na vier jaar plaats. Daarna twee keer na twee jaar en vervolgens ieder jaar. Nieuwe auto’s die op diesel en gas rijden, worden na drie jaar APK gekeurd en daarna elk jaar.

APK keuring voor oude auto’s 

Voertuigen die ouder dan 30 jaar zijn, moeten een keer per twee jaar een APK keuring hebben. Oldtimers, auto’s van voor 1 januari 1960, hebben geen APK plicht. 

APK keuringsrapport

U ontvangt een APK keuringsrapport als uw auto gekeurd is. Een goedgekeurde auto mag tot de nieuwe vervaldatum op de openbare weg gebruikt worden. Bewaar het keuringsrapport goed. Heeft u geen geldig keuringsbewijs, dan kunt u in 2016 een boete krijgen van € 130. Een niet goed leesbaar keuringsbewijs kost u € 45.

Waar kan ik mijn auto APK laten keuren?

Voor een APK keuring kunt u terecht bij een garage die door de RDW erkend is. Deze garages en keuringsstations herkent u aan een oranje sticker met daarop ‘RDW erkend; APK lichte voertuigen’. Zo weet u dat uw auto een goede APK keuring krijgt en u weer veilig de weg op kunt.

Wat houdt een APK keuring in?

Bij een APK keuring wordt uw auto gecontroleerd op de belangrijkste veiligheidseisen. Er wordt onder andere gekeken naar de motor, de remmen en verlichting. Op de website van de RDW vindt u de keuringseisen voor personenauto’s.